Εφημερίδα Κοινωνική

Ξεσηκώθηκαν Πειραιώτες για εργασίες που γίνονται δίπλα στο Θεμιστόκλειο – Καταγγέλλουν δημιουργία HOTSPOT – «Δεν είναι αυτό που νομίζετε» λέει στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ η ΜΚΟ PRAKSIS

 Breaking News

Ξεσηκώθηκαν Πειραιώτες για εργασίες που γίνονται δίπλα στο Θεμιστόκλειο – Καταγγέλλουν δημιουργία HOTSPOT – «Δεν είναι αυτό που νομίζετε» λέει στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ η ΜΚΟ PRAKSIS
16 Νοεμβρίου 2016

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τις τελευταίες μέρες για τη δημιουργία ενός «hotspot στον Πειραιά» που ετοιμάζεται σε κτίριο στην οδό Σπάρτης 163 και Γυθείου, δίπλα από το γυμναστήριο «Θεμιστόκλειο». Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί και κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής για τις εκτεταμένες εργασίες που εκτελούνται στο χώρο ενώ παράλληλα ζήτησαν την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά. Στο συγκεκριμένο ιδιόκτητο κτίριο λειτουργούσε στο παρελθόν το 4ο Γυμνάσιο Πειραιά, αλλά εδώ και πολλά χρόνια παρέμενε αναξιοποίητο.

Η MKO Praksis ήρθε σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη για να προχωρήσει στην υλοποίηση της δράσης της. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ζήτησε περισσότερες πληροφορίες καθώς, από τη μέρα που το θέμα πήρε έκταση, δεν ήταν ξεκάθαρες οι προθέσεις της ΜΚΟ. Ήρθαμε λοιπόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο της ΜΚΟ Praksis, την κα Χριστίνα Πατσού, η οποία μας είπε το εξής: «Στο συγκεκριμένο χώρο επιθυμούμε τη δημιουργία ενός ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ και όχι ενός «hotspot» με την αυστηρή έννοια που το έχουμε συνηθίσει τελευταία. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από κατοίκους και φορείς. Η ΜΚΟ Praxis λειτουργεί 13 ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα με την προοπτική να γίνουν 18. Τα τελευταία χρόνια έχουμε φιλοξενήσει πάνω από 1.625 παιδιά. Οι συνθήκες ενός ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που νομίζουν κάποιοι. Τα προσφυγόπουλα φιλοξενούνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες και σε συγκεκριμένα πλαίσια, σε μια μεταβατική περίοδο της ζωής τους, μέχρι να μπορέσουν να προχωρήσουν το αίτημα ασύλου τους. Δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που θα τα βοηθήσουν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Κάθε δομή μπορεί να φιλοξενήσει κατά μέσο όρο 30 παιδιά και αυτό επιθυμούμε και για τη δομή του Πειραιά. Επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται για «hotspot» και καλώ όσους δεν γνωρίζουν να ζητήσουν να επισκεφτούν μία από τις δομές μας, ώστε να δουν με τα μάτια τους τις διαφορές».

Σε ερώτηση της εφημερίδας μας για το αν έχει κατατεθεί αίτημα προς το Δήμο Πειραιά, μας απάντησε ότι «βρισκόμαστε σε στάδιο προχωρημένων διαδικασιών».

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του Πειραιά με τους οποίους επικοινωνήσαμε κρατούν τις επιφυλάξεις τους. Άλλωστε, όπως μάθαμε, δεν είναι μόνο το τι σκοπεύουν να φτιάξουν εκεί αλλά το ότι επιχειρήθηκε αλλαγή χρήσης του κτιρίου, με εργασίες στο εσωτερικό του (χωρισμός δωματίων κ.α.), δίχως να υπάρχουν οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Όπως δήλωσε στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ο κ. Κυριάκος Σιγαλάκος, Αντιδήμαρχος Δόμησης Πειραιά, που ήταν ενήμερος για όλα τα παραπάνω, κλιμάκιο επισκέφτηκε το χώρο τις προηγούμενες ημέρες και τα βρήκε όλα κλειδαμπαρωμένα! Μετά την κινητοποίηση των κατοίκων και τη μήνυση που κατατέθηκε, το τμήμα ελέγχου της Υπηρεσίας Δόμησης θα επισκεφτεί το χώρο, την Πέμπτη (17/11), στις 10.30 το πρωί και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί ο ιδιοκτήτης θα απαιτηθεί Εισαγγελική εντολή και σε κάθε περίπτωση, θα εφαρμοστεί το «γράμμα του νόμου».

Ο κ. Σιγαλάκος μας είπε ότι οι παραπάνω ενέργειες είναι καθαρά ζήτημα της υπηρεσίας. Ως προς το αν μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια δομή σε μια περιοχή που περικλείεται από σχολεία και παιδικό σταθμό, η απάντηση ήταν η εξής: «Απαιτείται αίτημα προς το Δήμο Πειραιά, εξέταση του θέματος από την Επιτροπή Ποιότητας Zωής και απόφαση δημοτικού συμβουλίου. H διαδικασία είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παρεκκλίνει».

Να σημειωθεί, ότι την Πέμπτη στις 10.30 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση των κατοίκων έξω από τον χώρο.

 

Του Κώστα Παναγιωτάκη


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ