Εφημερίδα Κοινωνική

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ο Δήμος Πειραιά «κερδίζει» έδαφος για τα ανταποδοτικά του ΟΛΠ – 6,5 εκ. στο ταμείο αλλά με απαγορευτικό αξιοποίησης!

 Breaking News

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ο Δήμος Πειραιά «κερδίζει» έδαφος για τα ανταποδοτικά του ΟΛΠ – 6,5 εκ. στο ταμείο αλλά με απαγορευτικό αξιοποίησης!
22 Νοεμβρίου 2016

Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τις σχέσεις Δήμου Πειραιά και Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Το μεγάλο ζήτημα από πλευράς Δήμου παραμένει το θέμα των ανταποδοτικών (έσοδα από δημοτικά τέλη, φωτισμό κτλ) που σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορούν να δώσουν μεγάλη οικονομική ανάσα. Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια διεκδίκησης των ανταποδοτικών τελών, που άλλοτε καταντάει επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» και άλλοτε έχει μια νομική βάση, η οποία όμως σκοντάφτει στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ο Δήμος Πειραιά διεκδικεί ένα ποσό συνολικά 17 εκ. ευρώ. Τις τελευταίες μέρες όμως άνοιξε μια χαραμάδα «φωτός»… Συγκεκριμένα, όπως πληροφορηθήκαμε, υπάρχει μια θετική απόφαση υπέρ του δήμου, ως προς τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί, που σε –αρχικό στάδιο- τον δικαιώνει, δίνοντας του την δυνατότητα να «υπολογίζει» επιστροφή στα ταμεία του, ενός ποσού της τάξεως των 6,5 εκ. ευρώ. Βεβαίως, στη δημοτική Αρχή Πειραιά κρατάνε χαμηλούς τόνους (και καλά κάνουν!) καθώς η υπόθεση αυτή έχει «μέλλον». Τι εννοούμε; Ότι τα χρήματα αυτά μπορεί να μπουν τελικά στα δημοτικά ταμεία, αλλά «απαγορεύεται» να αξιοποιηθούν καθώς αναμένεται προσφυγή του ΟΛΠ και εκδίκαση του θέματος «επί της ουσίας» στις 12/12/16. Ακολούθως, η απόφαση θα πάρει το δρόμο του ΣτΕ, που σύμφωνα με τις ως τώρα αυτοδιοικητικές «εμπειρίες», καταδεικνύεται «δύσβατος» για τον Δήμο Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση αν τελικός «νικητής» της υπόθεσης είναι ο ΟΛΠ, τα 6,5 εκ. πρέπει να επιστραφούν άμεσα, κάτι που σημαίνει πως αν ο δήμος επιλέξει σήμερα να τα αξιοποιήσει, θα κληθεί να «κόψει» στο μέλλον κομμάτι της περιουσίας του. Γι’ αυτό λοιπόν στη δημοτική Αρχή ξεκαθαρίζουν: «έχουμε, αλλά δεν αγγίζουμε!». Το σημαντικό ωστόσο όλων των παραπάνω είναι ότι ενώ κατά το παρελθόν ο ΟΛΠ κέρδιζε «αμαχητί» τις προσφυγές (στις περισσότερες των περιπτώσεων), πλέον καλείται να υπεραμυνθεί των συμφερόντων του. Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμη και ότι ενδεχομένως να τελεσιδικήσει μετά τη λήξη της δημαρχιακής θητείας του Γιάννη Μώραλη ή στην καλύτερη περίπτωση για τον ίδιο, να συμπέσει με την ημερομηνία των δημοτικών εκλογών. Σε σχόλιο που έκανε στην εφημερίδα μας ο Γιάννης Αγγελόπουλος, νομικός σύμβουλος του δημάρχου Πειραιά, είπε ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε ένα «θετικό πρόκριμα» και αναμένουμε την εξέλιξή του”.

 

Του Κώστα Παναγιωτάκη

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ