Εφημερίδα Κοινωνική

Ένα χάρτινο δολάριο, ο ετήσιος μισθός του προέδρου Τραμπ

 Breaking News

Ένα χάρτινο δολάριο, ο ετήσιος μισθός του προέδρου Τραμπ
15 Νοεμβρίου 2016

«Σιγά το πράγμα» είχε περίπου πει ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν τον ενημέρωσαν –προεκλογικά, αλλά και στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη- για τον μισθό του προέδρου των ΗΠΑ (400 χιλιάδες δολάρια ετησίως).

Έτσι υλοποίησε την απόφασή του να λαμβάνει μόλις 1 δολάριο τον χρόνο. To γνωστό χάρτινο, στο οποίο απεικονίζεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Δεν είναι βέβαια ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αρνείται τα δολάρια που συνοδεύουν το αξίωμα. Ο Χέρμπερτ Χούβερ –ήδη εύπορος από τα ορυχεία που διατηρούσε η οικογένειά του- δεν πήρε δεκάρα ως πρόεδρος την περίοδο 1929-1933 ή μάλλον προτίμησε να τα δώσει σε φιλανθρωπίες.

Εξίσου εύπορος ήταν και ο Τζον Κένεντι. Αλλά και διάφοροι κυβερνήτες ή δήμαρχοι των ΗΠΑ έπραξαν αναλόγως: Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ασφαλώς δεν είχε ανάγκη το μισθό του δημάρχου της Νέας Υόρκης. Η περιουσία του υπολογίζεται σε περίπου 43 δισ. δολάρια.

Ο «εξολοθρευτής» Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ λάμβανε 1 δολάριο ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Η θητεία και τα «ένσημα» στο Χόλιγουντ τον είχαν ήδη κάνει έναν από τους καλύτερα αμειβόμενους ηθοποιούς των ΗΠΑ.

Λίγο παραπάνω, στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εισέπραξε 232 χιλιάδες ευρώ το 2015.

Σύμφωνα με το CNN, η καγκελάριος της Γερμανίας Mέρκελ έλαβε 224 χιλιάδες ευρώ το 2015, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ της Γαλλίας 184 χιλιάδες ευρώ με μείωση της τάξης του 30% από το 2012.

Στη Νότιο Αμερική, η πιο γνωστή περίπτωση φτωχού (σε χρήμα) προέδρου ήταν εκείνη του τέως προέδρου της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, ο οποίος δεν έβαζε στην τσέπη του ούτε δεκάρα. Όλα έφευγαν σε ανθρώπους που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο ίδιος και η σύζυγός του -επίσης αντάρτισσα στα νιάτα της και νυν μέλος της Γερουσίας- περνούν πολύ χρόνο στο αγρόκτημά τους, πάνω στο τρακτέρ.

Ο Μουχίκα είχε «αλλεργία» και στα πολυτελή αυτοκίνητα και προτιμούσε τις μετακινήσεις με τον θρυλικό σκαραβαίο του. Ενίοτε αν συναντούσε και κανέναν στο δρόμο τον πήγαινε στον προορισμό του.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας, πήρε αύξηση 31% το 2016 και εισπράττει 10.400 ευρώ μηνιαίως.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ