Εφημερίδα Κοινωνική

Ωραία ιδέα! ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ τα απογεύματα στις γειτονιές – Για να παίζουν παιδιά και να διοργανώνονται δράσεις από κατοίκους

 Breaking News

Ωραία ιδέα! ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ τα απογεύματα στις γειτονιές – Για να παίζουν παιδιά και να διοργανώνονται δράσεις από κατοίκους
05 Οκτωβρίου 2016

Οι μεγάλοι την έχουν γνωρίσει, οι μικρότεροι την βλέπουν μέσα από ταινίες. Πρόκειται για την εποχή που οι παρέες είχαν το δικό τους σημείο συνάντησης σε κάθε γειτονιά, εκεί που ο καθένας πέρναγε τον χρόνο του. Οι μικροί μας φίλοι βέβαια ακόμα το κάνουν. Ποιος δεν έχει δει παιδιά το απόγευμα να προσπαθούν να πηδήξουν κάγκελα και να μπουν στον προστατευμένο χώρο του σχολείου; Κάτι τέτοιο φαίνεται πως παρατήρησε η Δημοτική Αρχή της Αθήνας και σκέφτηκε τα σχολεία να μένουν ανοιχτά ώστε να γίνουν σημείο συνάντησης των νέων και των γονιών τους.

Το «όραμα» έγινε πράξη με το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» του δήμου Αθηναίων που ξεκίνησε τη σεζόν 2015-2016 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και εντατικοποιείται την τρέχουσα σεζόν, με πλήθος εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που θα κρατούν 25 σχολεία ζωντανά μετά το χτύπημα του τελευταίου κουδουνιού, από τις 3 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, καθώς και τα Σαββατοκύριακα.

Μιλώντας στο news247 η Αντιδήμαρχος για το Παιδί, Μαρία Ηλιοπούλου, οι δράσεις των «Ανοιχτών Σχολείων» θα ξεκινήσουν τον Οκτώβρη σε 25 σχολεία του δήμου Αθηναίων, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη διότι έχουμε δεχθεί περισσότερες από 80 προτάσεις για προγράμματα ψυχαγωγικά, εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά. Όλες οι δράσεις που είναι τώρα σε διαδικασία έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και αφορούν όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα. Απευθύνονται σε μικρά παιδάκια, παιδιά του γυμνασίου, παιδιά του λυκείου, γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους ανθρώπους της γειτονιάς».

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν. Μόλις αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να κρατήσουν θέση με email στο [email protected] ή στο τηλέφωνο 2105277089 αναφέροντας το όνομα του ενδιαφερόμενου, την ηλικία και τη δράση στην οποία επιθυμεί να συμμετέχει μαζί με στοιχεία επικοινωνίας του γονέα/κηδεμόνα, τηλέφωνο και email. Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος, η παρουσία του γονιού δεν είναι απαραίτητη καθώς ο χώρος θα φυλάσσεται. «Προσπαθούμε μάλιστα να συμβαίνουν παράλληλες δράσεις και για γονείς και για παιδιά, ούτως ώστε να μπορεί το παιδάκι να παρακολουθεί στη μία αίθουσα και ο γονιός στην άλλη, αν το επιθυμεί. Κι αν έχει και ένα μεγαλύτερο παιδί, αυτό να μπορεί να παίζει στην αυλή, αφού θα υπάρχει φύλακας».

Οι στόχοι του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» είναι:

• Ο εμπλουτισμός του καταλόγου προσφερόμενων δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για παιδιά, οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν μέσα στον οικείο χώρο ενός σχολείου.

• Η λειτουργία των χώρων και των προαυλίων των σχολείων προκειμένου τα παιδιά της γειτονιάς να συναντιούνται, να πραγματοποιούν δικές τους δράσεις ή απλά να συνυπάρχουν με τους δικούς τους τρόπους.

• Η παροχή κλιματιζόμενης σχολικής αίθουσας, όπου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μελετούν σε έναν οικείο, ευχάριστο και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

• Η δυνατότητα προς τους ενήλικες –γονείς, εκπαιδευτικούς, κατοίκους της τοπικής κοινότητας– να έχουν ευκαιρίες συνάντησης, ψυχαγωγίας, οργάνωσης δράσεων για τους ίδιους [π.χ. εκμάθηση γλωσσών, σεμινάρια, συναντήσεις με ειδικούς] αλλά και μαζί με τα παιδιά [π.χ. γιορτές, εργαστήρια].

Την επίσημη παρουσίαση αυτής της «καινοτομίας» έκανε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης χτες το πρωί.

«Τα προγράμματα, που αναπτύσσονται και στις επτά δημοτικές κοινότητες, καθιστούν το σχολείο κέντρο αναφοράς για την γειτονιά και συντελούν στο να γίνει περισσότερο ενεργή, συμμετοχική και ενδιαφέρουσα η καθημερινότητα στις τοπικές κοινότητες της πόλης μας» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης. Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι τα «Ανοιχτά Σχολεία» αποτελούν μια πρωτοβουλία καινοτομίας του δήμου Αθηναίων, που εφαρμόζεται από το 2015 και βρήκε εξαρχής μεγάλη ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες. Σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά – ανοιχτά στην κοινωνία. Σημειώνεται ότι έως σήμερα έχουν υποβάλει προτάσεις δράσεων περισσότεροι από 150 φορείς. Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με 27 φορείς που θα υλοποιήσουν 41 δράσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο ο Δήμος θα συνεχίσει να δέχεται προτάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Αντίστοιχο εγχείρημα πραγματοποίησαν πολλοί δήμοι, όπως αυτός της Γλυφάδας, κατά τους θερινούς μήνες και άνοιξαν για κάποιες ώρες τις σχολικές αυλές με στόχο να «τρέξουν» προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, ενώ κάποιοι άλλοι προγραμματίζουν για αυτή τη σχολική χρονιά όπως ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου. Σκεφτείτε τι μεγάλη ανάσα θα προσέφερε στον Πειραιά αντίστοιχη κίνηση – που όλοι ξέρουμε πόσο στερείται ελεύθερων χώρων- μια αντίστοιχη κίνηση.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ