Εφημερίδα Κοινωνική

Κατά τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας η Περιφέρεια Αττικής

 Breaking News

Κατά τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας η Περιφέρεια Αττικής
30 Οκτωβρίου 2016

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ψήφισμα σχετικά με την προστασία των ακινήτων πρώτης κατοικίας των πολιτών, καθώς και για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και στους επαγγελματίες. Στο υπουργείο Οικονομικών,την ΕΝΠΕ καθώς και σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα όπου εκπροσωπείται και μετέχει η Περιφέρεια Αττικής θα σταλεί η εν λόγω απόφαση.

Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητεί την αναστολή οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας μικρομεσαίων νοικοκυριών, την άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας και στις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών ή / και νομικής στήριξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για την υπαγωγή τους στο νόμο 3869/2010 («νόμος Κατσέλη»), την άμεση λειτουργία των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης πολιτών, τη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου με διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και στους επαγγελματίες.

Παράλληλα, ζητείται να αποσαφηνιστούν πλήρως οι προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας έτσι ώστε να μην εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών ή στη δικαστική ερμηνεία, καθώς και να προβλεφθεί νομοθετικά ότι σε περίπτωση εκπλειστηρίασης ακινήτου με τίμημα χαμηλότερο της οφειλής του δανειολήπτη, παύει οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική αξίωση της τράπεζας προς αυτόν και τους εγγυητές του. Ακόμη με την υπαγωγή του στο νόμο να παγώνουν οι οφειλές προς το Δημόσιο και τρίτους.

Το Συμβούλιο ζητεί ακόμη τη μη πώληση μετά από το 2018 των δανειακών πακέτων σε Funds, την απλοποίηση της διαδικασίας για εξωδικαστική επίλυση οφειλών με τις τράπεζες, με στόχο την επαναρρύθμισή τους (περιορισμό ύψους χρεών, μείωση επιτοκίων, αύξηση χρόνου αποπληρωμής, κ.α.), την αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας και τη χορήγηση της δυνατότητας 2ης ευκαιρίας στον φτωχό. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η όλη διαδικασία θα παρακολουθείται από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την ενημέρωση των πολιτών και την αποτροπή πλειστηριασμών ακινήτων 1ης κατοικίας.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ