Εφημερίδα Κοινωνική

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα σημαντικά ανταποδοτικά που διεκδικεί ο Δήμος Πειραιά από την μεγάλη επένδυση στις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

 Breaking News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα σημαντικά ανταποδοτικά που διεκδικεί ο Δήμος Πειραιά από την μεγάλη επένδυση στις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
19 Οκτωβρίου 2016

Πριν λίγες μέρες η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ σας είχε ενημερώσει για το ενδιαφέρον μεγάλης εταιρείας να επενδύσει πολλά εκατομμύρια στην ανακατασκευή των παλαιών εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ στον Πειραιά. Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο με τη μορφή ενός «μνημονίου συνεργασίας» που σκοπεύει ο Δήμος Πειραιά να συνάψει με τον επενδυτή προκειμένου να δοθούν τα χέρια για μια σειρά ανταποδοτικών.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, στο πλαίσιο «καλής συνεργασίας» με τον επενδυτή επιθυμεί να εντάξει στη συμφωνία τον όρο της «εντοπιότητας», δηλαδή οι εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν μελλοντικά στην υποβαθμισμένη αυτή βιομηχανική περιοχή να ανοίξουν θέσεις εργασίας για Πειραιώτες! Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση που βάζει σε «τροχιά» το σχέδιο της δημοτικής Αρχής για ανάπτυξη του Πειραιά μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών και πάντα… με το βλέμμα στη θάλασσα (σ.σ. η περιοχή καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο, βρίσκεται πλησίον του λιμανιού του Πειραιά).

Να σημειωθεί, ότι ανεξαρτήτως των κινήσεων του Δήμου Πειραιά, η επένδυση θεωρείται δεδομένη, καθώς η αγορά των ακινήτων ολοκληρώθηκε και οι εργασίες ανακατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα. Ήδη τις επόμενες ημέρες το σχέδιο της επένδυσης θα κατατεθεί στην Πολεοδομία για τα διαδικαστικά, με ενδεχόμενη αλλαγή της χρήσης γης. Προβλέπει ανάπλαση 3 ακινήτων για επαγγελματικούς χώρους και οικίες.

Δεν είναι όμως μόνο ο ανταποδοτικός όρος της «εντοπιότητας» που επιθυμεί να «κερδίσει» η δημοτική Αρχή. Ο Γιάννης Μώραλης θέλει η συγκεκριμένη εταιρεία, με την εμπειρία της, να βοηθήσει το Δήμο τόσο στην συνολική ανάπλαση της περιοχής όσο και σε αναπτυξιακές μελέτες για ολόκληρο τον Πειραιά που αδυνατούν να εκπονήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και τα δημοτικά τέλη που θα μπουν στο ταμείο του Δήμου από την συγκεκριμένη επένδυση ακινήτων, θα είναι σημαντικό όφελος.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για την πόλη, την οποία η δημοτική Αρχή έχει σκοπό να αξιοποιήσει ακόμη και επικοινωνιακά, καθώς αποτελεί «μήνυμα» και για άλλες πολυεθνικές που «κοιτάνε» προς Πειραιά με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.

Για το παραπάνω θέμα υπήρξε γόνιμη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ενώ δεν έλειψαν και οι ενστάσεις από δημοτικούς συμβούλους που επιθυμούσαν, πριν ψηφίσουν το «μνημόνιο συνεργασίας», να το μελετήσουν περισσότερο ως προς τα… «ψιλά γράμματα».

Ο συνδυασμός «Λιμάνι της Αγωνίας» ζήτησε «έλεγχο και νομιμότητα» καθώς και να σεβαστούν οι επενδυτές την ιστορία της περιοχής, δημιουργώντας παράλληλα πνεύμονες πρασίνου που έχει ανάγκη η πόλη.

Να σημειωθεί, ότι ο Γιάννης Μώραλης για αυτό το θέμα, αλλά και για άλλα θέματα του Πειραιά (π.χ. παραχώρηση παλαιών τελωνείων στον Αγ. Διονύσιο), έκλεισε ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ την Παρασκευή θα παραστεί σε εκδήλωση Real Estate, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την ανακατασκευή των παλαιών εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ στον Πειραιά.

 

του Κώστα Παναγιωτάκη

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ