Εφημερίδα Κοινωνική

Το «μυστικό» της επιτυχίας της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: Αφήνει πίσω της… μέλλον! – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

 Breaking News

Το «μυστικό» της επιτυχίας της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: Αφήνει πίσω της… μέλλον! – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
29 Σεπτεμβρίου 2016

Νέο μεγάλο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης 1.000 ανέργων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τον Βόλο ξεκινά σε λίγες ημέρες με την αποκλειστική χρηματοδότηση της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης (ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ). Το πρόγραμμα «Προετοιμάσου για το Αύριο» προσφέρει δωρεάν κατάρτιση και πιστοποίηση σε ανέργους 22-30 ετών που θέλουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους ή να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά εργασίας. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον τρίτο κύκλο του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται αποκλειστικά με πόρους της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, χωρίς να ενταχθεί σε κάποιο κοινοτικό ή δημόσιο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Η νέα φάση του προγράμματος εστιάζει σε ανέργους ηλικίας 22-30 ετών και περιλαμβάνει τις εξής ειδικότητες: e-commerce, web designer, receptionist σε ξενοδοχείο, λογιστής, γραμματεία διοίκησης και πωλητής. Οι ειδικότητες αυτές εξασφαλίζουν προοπτική στις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες και ανάγκες της οικονομίας και της απασχόλησης.

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 15 Οκτωβρίου και οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μπορούν να βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να δηλώσουν συμμετοχή, μέχρι 30/9, μέσω ηλεκτρονικής αίτησης στο www.ivepe.gr ή να τηλεφωνήσουν στο 210 8257800 για Αθήνα, 2310 383020 για Θεσσαλονίκη, 24210 95532 για Βόλο και 2610 910055 για Πάτρα.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του μεγάλου προγράμματος, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ επικοινώνησε με την κα Χριστίνα Ακουρή, Δ/ντρια επικοινωνίας της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, η οποία «μοιράστηκε» μαζί μας κάποιες σημαντικές δράσεις αλλά και επιτυχίες της εταιρείας.

 papastratos-theseis-ergasias

Εξ όσων διαβάσαμε η εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ανέλαβε να «τρέξει» με δικούς της πόρους το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ θα μπορούσε, ενδεχομένως, αυτό να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πακέτο. Γιατί έγινε η συγκεκριμένη επιλογή;

Η Παπαστράτος έχει μακρά παράδοση δράσεων κοινωνικής ευθύνης, που ξεκινούν από την ίδρυσή της το 1931. Ανέκαθεν χρηματοδοτούσαμε οι ίδιοι τις κοινωνικές δράσεις που αναλαμβάναμε και το ίδιο κάναμε και σε αυτή την περίπτωση. Η ένταξη δράσεων τέτοιου είδους σε κάποιο χρηματοδοτικό πακέτο από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία και τη στρατηγική της εταιρίας μας όσον αφορά στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Είναι η δεύτερη φορά που χρηματοδοτούμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς πιστεύουμε ότι  η ανεργία είναι μείζον πρόβλημα, στην αντιμετώπιση του οποίου πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Έτσι, πριν από 3 χρόνια χρηματοδοτήσαμε για 1η φορά το πρόγραμμα «Προετοιμάσου για το Αύριο», το οποίο ήταν ιδιαίτερα επιτυχές καθώς συγκέντρωσε εξαιρετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες, ενώ από τους 1.300 ανθρώπους που εκπαιδεύτηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΒΕΠΕ που υλοποίησε το πρόγραμμα οι 410 βρήκαν δουλειά. Παράλληλα, όμως, μας έδειξε τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για επαγγελματική κατάρτιση καθώς οι αιτήσεις ήταν διπλάσιες των θέσεων που μπορούσαμε τότε να καλύψουμε. Στρέφοντας λοιπόν το βλέμμα προς το μέλλον αποφασίσαμε φέτος να το επαναλάβουμε, προσαρμόζοντάς το στις νέες επαγγελματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας εκπαιδεύοντας 1.000 ανέργους σε έξι επαγγέλματα που, σύμφωνα με τις έρευνες, υπάρχει ακόμα ζήτηση στην αγορά εργασίας. Προφανώς, δεν λύνουμε το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, πιστεύουμε, όμως, ότι με την κίνηση αυτή στέλνουμε ένα μήνυμα στους νέους ότι δικαιούνται να είναι αισιόδοξοι, αρκεί να προετοιμαστούν κατάλληλα αποκτώντας νέες δεξιότητες και γνώσεις για την αγορά εργασίας και την οικονομία της «επόμενης μέρας».

 

Είναι προφανές η εταιρεία σας επενδύει στη νέα γενιά. Σε συνθήκες δύσκολες για την ελληνική κοινωνία, έχετε κατορθώσει να αναγνωριστείτε ως εξαιρετικός χώρος εργασίας από το GreatPlacetoWork®InstituteHellas για τρία συνεχόμενα χρόνια (2012-2014) και ως Κορυφαίος Εργοδότης. Και ακόμη μια διάκριση πριν λίγο καιρό… Η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ αναδείχθηκε η «Πιο Αξιοθαύμαστη Εταιρία» στην Ελλάδα σύμφωνα με το περιοδικό Fortune. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας το «μυστικό» της επιτυχίας;

Δεν ξέρω αν είναι το «μυστικό» της επιτυχίας, αλλά είναι σίγουρα στο DNA και την κουλτούρα της Παπαστράτος ότι νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους μας, την εταιρία μας και, βέβαια, για τη χώρα. Το «μυστικό» της επιτυχίας, όπως το λέτε, είναι, μάλλον, το ότι ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τις αντιξοότητες της εποχής συνεχίζουμε να παράγουμε, να επενδύουμε, να καινοτομούμε, να εξάγουμε, να αναλαμβάνουμε κοινωνικές δράσεις, όπως το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των ανέργων. Με δυο λόγια, να παλεύουμε διαρκώς. Παράλληλα, προσπαθούμε να εμπνέουμε τους εργαζόμενούς μας, να επενδύουμε σε αυτούς, να δημιουργούμε ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας και να χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Αυτή είναι η φιλοσοφία και η στρατηγική της εταιρίας μας. Με τις διακρίσεις που αναφέρατε, αισθανόμαστε ότι η επιλογή αυτή επιβραβεύεται και ελπίζουμε να εμπνεύσουμε και άλλες εταιρίες στον ίδιο δρόμο, ώστε όλοι μαζί να αφήσουμε πίσω μας μέλλον.

 

Κατά καιρούς δημοσιεύετε εκθέσεις για το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση και τι πιστεύετε ότι δεν έχει γίνει από πλευράς Πολιτείας;

Το παράνομο εμπόριο καπνικών αποτελεί πραγματική μάστιγα για όλο τον κλάδο, από την καπνοκαλλιέργεια ως το λιανεμπόριο. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι από το 3% της κατανάλωσης των τσιγάρων που ήταν το 2009, το 2016 έχει φτάσει στο 20%. Αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις για όλο τον κλάδο αλλά και για τα δημόσια έσοδα που χάνουν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες από πλευράς Πολιτείας για την καταπολέμησή του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αύξηση των κατασχέσεων το 2015 κατά 50% σε σχέση με το 2014, καθώς και η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου κατά του λαθρεμπορίου, το οποίο αναμένεται να συμβάλει θετικά στην καταπολέμηση του φαινομένου. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε αναλάβει από το 2012 μια μεγάλη πρωτοβουλία, τόσο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών όσο και για την υποστήριξη της Πολιτείας. Τελευταία μας μεγάλη ενέργεια, προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν η δωρεά προς το Υπουργείο Οικονομικών ενός αυτοκινούμενου x-ray scanner για τον έλεγχο οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί τον επόμενο μήνα. Είναι πολύ σημαντικό όλοι τα μέρη της νόμιμης εφοδιαστικής αλυσίδας και η Πολιτεία να συνεργαστούμε ώστε να μειωθεί το πρόβλημα του λαθρεμπορίου. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα πρέπει όμως να γίνει απολύτως ξεκάθαρο σε όλους ότι κάθε προσπάθεια για την πάταξή του προσκρούει και αναχαιτίζεται από την υψηλή φορολογία – που ήδη ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 84% της λιανικής τιμής και αναμένεται να αυξηθεί στο 90% από 1η Ιανουαρίου – που οδηγεί τις τιμές των νόμιμων προϊόντων καπνού σε περαιτέρω αυξήσεις, τους καπνιστές στα λαθραία τσιγάρα και εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο από τα ταμεία του κράτους στα μαύρα ταμεία των λαθρέμπορων.

 

του Κώστα Παναγιωτάκη


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ