Εφημερίδα Κοινωνική

«Ταυτότητα κτιρίου»: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες – Τα πρόστιμα

 Breaking News

«Ταυτότητα κτιρίου»: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες – Τα πρόστιμα
06 Σεπτεμβρίου 2016

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, περιλαμβάνοντας «γενναίες μειώσεις» προστίμων για όσους πάνε οικειοθελώς και γρήγορα να δηλώσουν τα αυθαίρετά τους.

Την ίδια στιγμή εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός της «Ταυτότητας Κτιρίων» βάσει του οποίου θα πρέπει όλοι οι πολίτες με τη βοήθεια μηχανικού να υποβάλουν ηλεκτρονικά φάκελο με τα στοιχεία του κτιρίου που έχουν στην κατοχή τους, επιβαρύνοντας με νέο χαράτσι εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Βασικός στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να καταγραφούν τα εκατομμύρια των αυθαίρετων οικοδομών θεσπίζοντας αλλαγές σε ό,τι ισχύει μέχρι τώρα στα παράβολα και τα πρόστιμα, τη δήλωση αλλά και τον έλεγχο των παραβάσεων. «Δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική εικόνα δόμησης, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, μόνο ανεπίσημες εκτιμήσεις. Υπολογίζουμε πως το 1,5 εκατ. αυθαίρετες οικοδομές που έχουν δηλωθεί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του συνόλου των αυθαιρέτων», υποστήριξε χθες στη συνέντευξη Τύπου για τη παρουσίαση του νομοσχεδίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Παράταση δύο χρόνων, μέχρι τις 8 Οκτωβρίου του 2018, έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, με μεγάλες μειώσεις προστίμων για όσους πάνε στις δημόσιες υπηρεσίες οικειοθελώς. Αντιθέτως, όσοι πιαστούν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα είναι αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ