Σύμφωνα με την επιχειρηματική κοινότητα, η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μια δύσκολη, αλλά απαραίτητη διαδικασία, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια και να χορηγηθούν νέα δάνεια για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Στο μεταξύ, οι τράπεζες ήδη σχεδιάζουν τη στρατηγική τους για να πετύχουν τη δραστική μείωση των «κόκκινων» οφειλών κατά 40% με 45% μέχρι το τέλος του 2019 και το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, η προωθούμενη ρύθμιση αφορά όλες τις επιχειρήσεις και πρόκειται για έναν εξωδικαστικό μηχανισμό μέσω του οποίου θα κρίνεται η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και αφετέρου θα προτείνεται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστή.
Σήμερα ο υπουργός δήλωσε ότι όλη η νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και ξεκαθάρισε ότι «συζητήθηκαν όλα τα πιθανά εργαλεία και το ενδεχόμενο να αγοράζουν οι δανειολήπτες το δάνειό τους στο ύψος που το αγοράζουν τα funds, αλλά απορρίφθηκε».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός τόνισε ότι στον κώδικα δεοντολογίας υπάρχουν προβλέψεις για ανάλογη -εθελοντική- συμπεριφορά των τραπεζών και συμπλήρωσε ότι τα σχέδια που εκπονούν οι τράπεζες δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.
Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει δευτερογενής αγορά για τα δάνεια είπε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε ότι τέθηκαν αυστηροί όροι.
Σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη αγορά ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι για να αγοράσει κάποια εταιρεία «κόκκινο» δάνειο πρέπει να βρίσκεται στην Ευρώπη και όχι σε φορολογικό παράδεισο και οι εταιρείες διαχείρισης πρέπει να έχουν έδρα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το 80%-85% των στεγαστικών δανείων -με συγκεκριμένο όριο αντικειμενικής αξίας- δεν πωλούνται μέχρι το 2018, τα καταναλωτικά δάνεια είναι ανυπόθηκα και δεν μπορούν να μετατραπούν σε ενυπόθηκα, ούτε να μεταβληθούν οι όροι της σύμβασης.
Ο υπουργός τόνισε ότι το σύνολο της νομοθεσίας των «κόκκινων» δανείων έχει ψηφιστεί, πως δεν μπορεί να κάνει δεκτή τροπολογία που ετοιμάζεται από τους ΑΝΕΛ για την αγορά των «κόκκινων» δανείων από τους δανειολήπτες στην τιμή που το αγοράζει το fund.
Μέχρι τον Δεκέμβριο είπε πως θα είναι έτοιμα τα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των πολιτών με «κόκκινα» δάνεια.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας και στο οποίο εισάγεται η ολιστική διευθέτηση των χρεών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων (χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα, εφορία, ταμεία, προμηθευτές, εργαζόμενους κ.ο.κ) δεν αναφέρεται η λέξη «διαγραφή οφειλών», όπως προέβλεπε ο ν. 4307/2014 (νόμος Δένδια). Αντίθετα, η φιλοσοφία του βασίζεται στο πάγωμα σημαντικού τμήματος των οφειλών και της μεταφοράς του στο μέλλον (10-20 χρόνια και ανάλογα με τις δυνατότητες της επιχείρησης), με την προσδοκία της -σε βάθος χρόνου, κατά περίπτωση και υπό προϋποθέσεις- διαγραφής χρεών. Οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις θα οδηγούνται σε εκκαθάριση.
Σημειώνεται ότι ήδη οι τράπεζες προσφέρουν κίνητρα στους δανειολήπτες -που προβλέπουν εκτός από τη μειωμένη δόση ακόμα και μερική διαγραφή χρέους- και τους καλούν σε ρύθμιση, ενώ αναμένεται η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομίας.