Εφημερίδα Κοινωνική

ΜΠΑΡΑΖ ΕΛΕΓΧΩΝ στον Πειραιά από κλιμάκια του ΙΚΑ – «Καμπάνες» 10.000 ευρώ – «Ζωντανή» μαρτυρία από το ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ

 Breaking News

ΜΠΑΡΑΖ ΕΛΕΓΧΩΝ στον Πειραιά από κλιμάκια του ΙΚΑ – «Καμπάνες» 10.000 ευρώ – «Ζωντανή» μαρτυρία από το ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ
30 Σεπτεμβρίου 2016

Η εντολή είναι ξεκάθαρη: Να σταματήσει η ατιμωρησία για την ανασφάλιστη εργασία. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται. Με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες «σαφάρι» ελέγχων σε επιχειρήσεις του Πειραιά από κλιμάκια του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες αποτελούμενες από 2 άτομα, προχωρούν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος και στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν μη αναγραφή εργαζομένου στον ισχύοντα πίνακα προσωπικού που τηρείται από τον εργοδότη, επιβάλλουν διοικητική κύρωση (πρόστιμο) χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του για παροχή εξηγήσεων.

Το πρόστιμο που «κόβεται» για κάθε περίπτωση ανασφάλιστου εργαζόμενου αγγίζει τα 10.550 ευρώ, 18πλάσιο του κατώτατου μισθού! Σε όλες τις περιπτώσεις, όπως πληροφορηθήκαμε, συντάχθηκε και επιδόθηκε επί τόπου Δελτίο Ελέγχου με το οποίο βεβαιώθηκε το είδος της παράβασης και μέσα σε 5 μέρες επιδόθηκε η Πράξη Επιβολής Προστίμου.

Είναι χαρακτηριστικά, όσα μας μετέφερε ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Καστέλλας κ. Κώστας Κονιστής από το Μικρολίμανο. «Τουλάχιστον τρία καταστήματα μου επιβεβαίωσαν τις τελευταίες μέρες ότι δέχτηκαν έλεγχο. Δεν τους έγινε καμία σύσταση, αντιθέτως κόπηκαν πρόστιμα πάνω από 10.000 ευρώ, χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Σας μιλάω για καταστήματα όπως για παράδειγμα, μικρά καφέ που κάνουν τζίρο περίπου 20 ευρώ τη μέρα. Πώς γίνεται να πληρωθεί αυτό το εξοντωτικό πρόστιμο; Να γίνει ξεκάθαρο το εξής: Σε καμία περίπτωση δεν λέμε να μην εφαρμόζεται ο νόμος. Οι ίδιοι οι καταστηματάρχες τον θέλουν. Αλλά με τόσο μεγάλα πρόστιμα εξαναγκάζουν τους επιχειρηματίες σε “ξαφνικό θάνατο”. Οι ίδιοι δηλώνουν αδυναμία πληρωμής, βάζουν λουκέτο, αφήνουν τα πρόστιμα να διογκώνονται και με τις προσαυξήσεις βρίσκονται να χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ. Τα παράπονα είναι πολλά. Όλοι ζητούν μείωση του ύψους του προστίμου ή έστω αναστολή για την πρώτη παράβαση που καταγράφεται σε επιχείρηση. Πρέπει να τροποποιηθεί ο υφιστάμενος νόμος. Άποψή μου είναι ότι τόσο μεγάλα πρόστιμα φανερώνουν αδυναμία διοίκησης. Όταν εξωθείται ένας επιχειρηματίας σε λουκέτο, χάνει και το ίδιο το Κράτος. Στην περιοχή μας, από το Μικρολίμανο έως τον Ι.Ν. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας έχουν κλείσει τουλάχιστον 18 καταστήματα». Ο κ. Κονιστής έστειλε σχετική επιστολή στο Δήμο Πειραιά και στην Αντιπεριφέρεια, ενημερώνοντας τους για την υφιστάμενη κατάσταση.

Να σημειωθεί πως το πρόστιμο καταβάλλεται στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) και εισπράττεται ως δημόσιο έσοδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει, μέσα σε προθεσμία δέκα εργασίμων ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της Πράξης Επιβολής Προστίμου. Για κάποιες περιπτώσεις εμπρόθεσμης καταβολής του βεβαιωμένου προστίμου από την παραβάτρια επιχείρηση / εργοδότη, παρέχεται έκπτωση. Κατά της Πράξης Επιβολής Προστίμου ασκείται προσφυγή ουσίας ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου μέσα σε εξήντα ημέρες από την επίδοση της. Στις παραβάσεις συνήθως διαπιστώνονται: Μη επίδειξη εντύπων όρων ατομικών συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, μη επίδειξη εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών, μη επίδειξη ειδικού βιβλίου υπερωριών ενώ ιδιαίτερα αυστηρή πλέον είναι η στάση των ελεγκτών απέναντι σε επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν ως δικαιολογία την «παρουσία» φιλικών ή συγγενικών προσώπων στο χώρο. Πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι οι έλεγχοι των κλιμακίων του ΙΚΑ στην περιοχή μας έχουν επεκταθεί ακόμη και σε εταιρείες που έχουν αναλάβει κατασκευαστικά έργα στην πόλη.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ