Εφημερίδα Κοινωνική

2016-2017: Οδηγός υποτροφιών για φοιτητές και ερευνητές

 Breaking News

2016-2017: Οδηγός υποτροφιών για φοιτητές και ερευνητές
19 Σεπτεμβρίου 2016

Η ακαδημαϊκή χρονιά έχει ξεκινήσει, σε λίγο θα γεμίσουν τα αμφιθέατρα των σχολών. Τι ευκαιρίες υπάρχουν, όμως, για υποτροφίες; Η “Α” συγκεντρώνει τις πληροφορίες για τις υποτροφίες που χορηγήθηκαν φέτος, αλλά και όσες συνεχίζουν να χορηγούνται από το ΙΚΥ, και τα κληροδοτήματα υπό τη διαχείριση του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, σας παρουσιάζουμε έναν κατάλογο υποτροφιών στις οποίες μπορείτε ακόμα και τώρα να καταθέτετε αίτηση για τη χορήγησή τους.

Οι υποτροφίες που χορηγεί φέτος το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

* 31 υποτροφίες μεταδιδακτόρων ερευνητών σε ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα/ερευνητικά κέντρα * χρηματοδότηση Siemens). Μηνιαία τροφεία 1.000 ευρώ, πλην εξόδων μετακίνησης και αναλώσιμων (χορηγήθηκαν).

* 80 υποτροφίες ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα (επιπέδου διδακτορικής διατριβής). Ανώτατη επιχορήγηση ανά project 50.000 ευρώ (χορηγήθηκαν).

* 9 υποτροφίες για διδακτορικές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, σε τομείς των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Μηνιαία τροφεία 1.050 ευρώ (χορηγήθηκαν).

* 211 υποτροφίες επιπέδου διδακτορικής έρευνας. Μηνιαία τροφεία 816,90 ευρώ για 36 μήνες. Αποτελέσματα εντός του Οκτωβρίου.

* 289 υποτροφίες μεταδιδακτόρων ερευνητών. Μηνιαία τροφεία 1.089,21 ευρώ με διάρκεια μέχρι 24 μήνες. Αιτήσεις ώς 6/10

Κληροδοτήματα που διαχειρίζεται το ΙΚΥ

* 3 υποτροφίες για κλινική έρευνα στο εξωτερικό με το κληροδότημα Νικολαΐδη. Μηνιαία τροφεία 1.500 ευρώ (χορηγήθηκαν).

* 5 υποτροφίες για διδακτορικό ή κλινική έρευνα στο εξωτερικό με το κληροδότημα Εις μνήμην Μαρίας Ζαούση. Μηνιαία τροφεία 1.500 ευρώ (χορηγήθηκαν).

* Προς προκήρυξη υποτροφίες του κληροδοτήματος Χρυσοβέργη για την εκπόνηση μέρους διδακτορικής διατριβής στο εξωτερικό.

* Προς προκήρυξη υποτροφιών προπτυχιακών σπουδών σε φοιτητές ΑΕΙ της Ελλάδας από τα έσοδα των ακόλουθων κληροδοτημάτων:

- Αλέξανδρου Χατζόπουλου: Καταγωγή των υποψηφίων –κατά προτίμηση- από την Κωνσταντινούπολη.

- Κλέαρχου Τσουρίδη: Σε απόρους, επιμελείς και, ει δυνατόν, αρίστους φοιτητές, καταγόμενους από την Κομοτηνή ή την Περιφέρεια του Νομού Ροδόπης

Υποτροφίες μέσω κληροδοτημάτων και κοινωφελών περιουσιών διαχείρισης του υπουργείου Οικονομικών

Συνολικά 550 φάκελοι κοινωφελών περιουσιών που διαχειρίζεται το ΥΠΟΙΚ, εκ των οποίων τα γνωστότερα ιδρύματα είναι τα κάτωθι (για τις προκηρύξεις υποτροφιών που ανανεώνονται συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας https://www1.gsis.gr/gspp/portal/el):

Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια

Ίδρυμα Ιστορίας της Ιατρικής Ν.Κ. Λούρου

Ίδρυμα καθηγητού Πανεπιστημίου Χαράλαμπου Γ. Σεπεντζή

Ίδρυμα Πέτρου Χάρη

Μορφωτικό Ίδρυμα Ηθικής και Κοινωνικής Διαπαιδαγώγησης

Πνευματικό Ίδρυμα Μανώλη Χριστουλάκη

Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης

Ίδρυμα Κλέλιας Χατζηιωάννου

Ίδρυμα λοχαγού Φανουράκη

Αδελφότης Κασίων Φιλανθρωπικό Ίδρυμα

Κληροδότημα Μαρία Κασιμάτη

Ίδρυμα Αντωνίου και Σοφίας Λεβέντη

Κληροδότημα αφών Μπάκαλα

Ίδρυμα Σιαφλά-Μπαλόγλου Ελισάβετ

Κληροδοτήματα στην άμεση διαχείριση του υπουργείου Οικονομικών

Βέλλιου Κωνσταντίνου

Ζάχου Αγαμέμνονος

Αφών Ζωσιμά

Κρήτσκη Νικόλαου

Κυπριανίδη Ιάλεμου

Ξαγοράρη Γεώργιου

Σούτσου Ζωής

Τριανταφυλλίδη Κωνσταντίνου

Χρυσοχόου Πέτρου

Υποτροφίες από κληροδοτήματα διαχείρισης του ΥΠΟΙΚ με ανοιχτή ημερομηνία υποβολής αιτήσεων:

* 3 άπαξ χρηματικά βραβεία των 1.000 ευρώ από το Ίδρυμα Ελισάβετ Σιάφλα-Μπαλόγλου σε αριστεύσαντες μαθητές δημόσιων Γενικών Λυκείων, αποφοίτους 2016, των Δήμων Πειραιά και Αιγιαλείας (Δημοτικές Ενότητες Ακράτας και Αιγείρας).

* 6 υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές πανεπιστημίων με καταγωγή από την Κάσο ή τη Σύρο ή σε φοιτητές που είναι παιδιά ναυτικών από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Αδελφότης Κασίων.

* 4 υποτροφίες του κληροδοτήματος Κωνσταντίνου Βέλλιου για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό. Ηλεκτρονική αίτηση για συμμετοχή στους διαγωνισμούς ώς 7/11.

Άλλες υποτροφίες με ανοιχτή ημερομηνία υποβολής αιτήσεων:

* 5 υποτροφίες σε γυναίκες απόφοιτες πανεπιστημίων από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) – Τομέας Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) για μεταπτυχιακά προγράμματα της εταιρείας στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Αθήνα. Αιτήσεις ώς 19/9.

* 2 υποτροφίες του Μεξικού για μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα σε Έλληνες υπηκόους για το 2017. Πληροφορίες στο www.gob.mx/amexcid/acciones-y-programas/becas-para-extranjeros-2978. Αιτήσεις ώς 23/9.

* 6 υποτροφίες του Ιδρύματος Γεωργίου και Αγγελικής Γ. Σκούρα σε αποφοίτους Λυκείων των περιοχών Καλαβρύτων – Αιγιαλείας, με βαθμό «άριστα ή λίαν καλώς», συν 1 ακόμη σε αριστεύσαντα φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών του οποίου οι γονείς βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία για τη συνέχιση των σπουδών του. Αιτήσεις ώς 31/10.

* Υποτροφίες από το Ίδρυμα Δημητρίου Αντ. Δελή, καθώς και τέσσερα γαμήλια βοηθήματα (!) σε νεανίδες με καταγωγή την Τρίπολη που έρχονται σε γάμο. Αιτήσεις ώς 21/10.

* 2 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό σε πτυχιούχο Νομικής Σχολής ή σχολής συναφών σπουδών ελληνικού ή αλλοδαπού ομοταγούς ΑΕΙ του κληροδοτήματος Α. Γαζή. Αιτήσεις ώς 28/9.

* 30 προπτυχιακές υποτροφίες, 2 μεταπτυχιακές και 1 για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής χορηγεί η οικογένεια Ανδρέα Μετζελόπουλου για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Αιτήσεις ώς 30/9.

*4 μεταδιδακτορικές υποτροφίες του Ιδρύματος Μποδοσάκη στα εξής επιστημονικά πεδία: Ενεργειακή Τεχνολογία, Τεχνολογία και Μηχανική του Περιβάλλοντος, Ανοσοβιολογία, Αναγεννητική Ιατρική, Γενετική, Γονιδιωματική Υπολογιστική, Καρκινογένεση, Νευροεπιστήμες, Φαρμακολογία. Αιτήσεις ώς 31/12.

* Υποτροφίες για έρευνα και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Ελβετία μέσω της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Υποτροφιών. Αιτήσεις ώς 15/10.

* Υποτροφίες για καθηγητές/ερευνητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες για σπουδές και έρευνα στις ΗΠΑ από το Ίδρυμα Fulbright. Αιτήσεις ώς 10/2/2017.

* 1 υποτροφία από την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (EBHE) σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στον τομέα των Ενεργειακών Συστημάτων. Αιτήσεις ώς 14/10.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, αφού οι προκηρύξεις ανανεώνονται.

Υποτροφίες της Εκκλησίας της Ελλάδος

* Ετησίως χορηγεί 50 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό σε Έλληνες και 50 υποτροφίες σε αλλοδαπούς φοιτητές για σπουδές στα ελληνικά ΑΕΙ.

Αιτήσεις με ανοιχτή ημερομηνία:

- 4 υποτροφίες της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε συνεργασία με το Athens Tech College και το BCA College.

- 4 υποτροφίες για προπτυχιακούς φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες και καταγωγή από τη Μεσσηνία, συν δύο για φοιτητές των Θεολογικών Σχολών σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, συν δύο για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κατοίκους της Μεσσηνίας, με οικονομικές δυσκολίες. Αιτήσεις “ως 8/10.

Πηγή: avgi.gr


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ