Εφημερίδα Κοινωνική

Ψάχνουν τους 200 μέχρι την τελευταία στιγμή στο Μαξίμου

 Breaking News

Ψάχνουν τους 200 μέχρι την τελευταία στιγμή στο Μαξίμου
11 Ιουλίου 2016

Η ελληνική κυβέρνηση για τις επόμενες 10 ημέρες θα βρίσκεται στο «κυνήγι» των ψήφων, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούν το «κλειδί» για την επίτευξη του στόχου των 200 βουλευτών.

Η πολιτική πίεση συνεχίζεται με τα δεδομένα να είναι πολύ διαφορετικά από τη στιγμή που ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διαχώρισε το άρθρο 2 του νομοσχεδίου για την κατάργηση του μπόνους και την διατήρηση του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Το ΚΚΕ άλλαξε στάση και δήλωσε πως θα ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους, αλλά και το ακροτελεύτιο άρθρο που ορίζει την έναρξη ισχύος του νόμου.

Η αριθμητική των 200 βουλευτών εξακολουθεί να είναι δύσκολος στόχος, καθώς οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 9 των ΑΝΕΛ, οι 15 του ΚΚΕ και οι 9 της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ μαζί με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Νίκο Νικολόπουλο συμπληρώνουν 179 ψήφους.

Δεν θα ψηφίσουν την απλή αναλογική συνολικά 103 βουλευτές: Το ΠΑΣΟΚ (πλήν του Θεοχαρόπουλου), ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Στάθης Παναγούλης.

Μπορεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο να δηλώνουν πως δεν υπολογίζουν στις ψήφους της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, όμως αν τελικά αποφασίσουν να στηρίξουν τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση η στήριξη του νέου εκλογικού νόμου θα φτάσει τους 197 βουλευτές, οριακά μακριά από τον στόχο. Το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου θα εκδηλώσει την στάση του στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια. Θεωρείται αρκετά πιθανό να στηρίξει τελικά την κυβερνητική πρόταση.

Σε μια τέτοια περίπτωση η μοναδική περίπτωση για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη προσφυγή στις κάλπες είναι να υπάρξουν διαφοροποιήσεις βουλευτών από την κομματική γραμμή.

Στο Μαξίμου εξακολουθούν να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ πως λειτουργούν ως «ουρά» της ΝΔ επισημαίνοντας πως ακόμα και για ένα θεσμικό ζήτημα που έχει να κάνει με την ισονομία τη ψήφου δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν οι δυο τελευταίες συνεδριάσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και το νομοσχέδιο αναμένεται να μπει στην Ολομέλεια στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

edres

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ