Εφημερίδα Κοινωνική

Δημήτρης Αλεξόπουλος: «Ανοιχτές καταβολές» και «ακατάσχετος λογαριασμός» προλαβαίνουν δυσάρεστες καταστάσεις!

 Breaking News

Δημήτρης Αλεξόπουλος: «Ανοιχτές καταβολές» και «ακατάσχετος λογαριασμός» προλαβαίνουν δυσάρεστες καταστάσεις!
22 Ιουλίου 2016

968874_575413989168995_374647647_n

 

 

 Ο Διευθυντής του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (KEAO) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πειραιά μιλάει αποκλειστικά στην Κοινωνική.

Βιώνει σε καθημερινή βάση την αγωνία των επιχειρηματιών της πόλης μας. Έρχεται αντιμέτωπος με χρέη, οφειλές, ρυθμίσεις, διακανονισμούς και δίνει λύσεις, όχι μόνο υπηρεσιακές αλλά και ανθρώπινες, όπου χρειάζεται. Ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, Διευθυντής του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (KEAO) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πειραιά μιλάει αποκλειστικά στην εφημερίδα μας αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία. Πόσα χρήματα οφείλουν οι επιχειρήσεις της περιοχής μας;

Τι είναι οι σωτήριες… «ανοιχτές καταβολές»; Γιατί πρέπει να δηλώσετε ακατάσχετο λογαριασμό;Αυτά και πολλά άλλα, μας τα εξηγεί με παραδείγματα και αληθινές ιστορίες σε φόντο οικονομικής κρίσης. Δείτε κάποια ενδιαφέροντα σημεία από τις δηλώσεις του:

Η αυστηρότητα της υπηρεσίας

«Παλαιότερα για χρέη προς το ΙΚΑ πάνω από ένα ορισμένο ποσό πήγαινες κρατούμενος. Τώρα πια δεν ισχύει αυτό. Σαν όπλο έχουμε τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Αυτό γίνεται άμεσα μέσω συστήματος. Με ψηφιακή υπογραφή, κάνουμε ηλεκτρονική κατάσχεση, πηγαίνει αυτό στον Τειρεσία, ενημερώνεται το σύστημα ΔΙΑΣ και από εκεί παίρνονται τα χρήματα. Όταν καταλάβει ο οφειλέτης ότι του λείπουν χρήματα, έρχεται κατευθείαν εδώ…»

Κατασχέσεις

«Κατασχέσεις ακινήτων κάνουμε αλλά δεν είμαστε υπερ αυτού του μέτρου. Δεν συμφέρει τα ακίνητα να έρχονται στην ιδιοκτησία του ΙΚΑ. Σημειώστε και κάτι που δεν το ξέρουν πολλοί… Ότι για οφειλές προς το Δημόσιο δεν ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό ισχύει -εν μέρει- μόνο για τις τράπεζες».

Τι χρωστάει ο Πειραιάς

«Η συνολική οφειλή του ευρύτερου Πειραιά είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών της Ναυπηγοεπισκευαστικής,  η οποία εξακολουθεί να παραμένει μια από τις μεγάλες πληγές του συστήματος».

Η κατάσταση στα νησιά

«Παρατηρούμε ότι σε κάποια νησιά δεν εφαρμόζονται αναγκαστικά μέτρα για διάφορους λόγους. Αυτή την περίοδο εστιάζουμε και εκεί τους ελέγχους»

Οι δύσκολες 100 δόσεις και λύση με τις «ανοιχτές καταβολές»

«Σήμερα δεν υπάρχουν οι 100 δόσεις. Ήταν ένα πολύ σημαντικό μέτρο, παρά τη διαφωνία που είχε το ΔΝΤ. Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις οφειλετών που εντάχθηκαν σε αυτές και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Εμείς έχουμε βρει ασφαλιστικές δικλείδες και επαναφέρουμε τις απολεσθείσες ρυθμίσεις, συνεκτιμώντας έναν κατάλογο προϋποθέσεων. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε “πέφτουμε” αυτομάτως στις 12 δόσεις. Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα, κυρίως για τις μεγάλες οφειλές. Άρα λοιπόν εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε πει και παλιά, τις «ανοιχτές καταβολές», που προσομοιάζουν στη δυνατότητα των 100 δόσεων. Δηλαδή, με την επιβάρυνση του επιτοκίου, αποδίδεται αντίστοιχο ποσό, καταγράφεται ως κίνηση στο σύστημα και έτσι δεν εφαρμόζονται αναγκαστικά μέτρα.Με τις “ανοιχτές καταβολές” κάνουμε έναν αγώνα για τον κόσμο ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, περιμένοντας ενδεχομένως κάποια άλλη ρύθμιση από πλευράς υπουργείου. Νομίζω όμως ότι ευνοϊκότερη από αυτή των 100 δόσεων δεν πρόκειται να υπάρξει.

 Οι μικροί και οι μεγάλοι οφειλέτες

«Οι πιο πολλές περιπτώσεις οφειλετών έχουν να κάνουν με την κατηγορία των “μικρών”. Αυτών δηλαδή που χρωστάνε λίγα, αλλά παλεύουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. Από αυτούς παίρνουμε χρήματα. Το πρόβλημα είναι με αυτούς  που χρωστάνε τα πολλά. Μπορεί να είναι ελάχιστοι, αλλά δυστυχώς αυτοί είναι που επιβαρύνουν το σύστημα».

 Επιτυχίες στον Πειραιά

«Είχα την τιμή, πριν λίγες μέρες, να κάνω ως υπηρεσία έναν διακανονισμό με ένα μεγάλο ξενοδοχείο του Πειραιά το οποίο πουλήθηκε σε ξένο fund. Από αυτή την υπόθεση φέραμε στα κρατικά ταμεία 1 εκ. ευρώ! Σε μια άλλη περίπτωση, πετύχαμε για επιχείρηση με αντικείμενο τη μηχανογράφηση που δεν ήθελε να χρωστάει, την είσπραξη ενός ποσού της τάξεως του 1,7 εκ. ευρώ. Το να βάλεις λοιπόν μόνο από τον Πειραιά μέσα σε λίγες μέρες περίπου 3 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, θεωρώ ότι είναι μεγάλη επιτυχία».

 Τα… εξαφανισμένα

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που είναι αυτό που λέμε… “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”. Στον Πειραιά, ενδεικτικά σας λέω το ΑΙΓΑΙΟΝ, το Γαβριήλ, την Πειραϊκή Πατραϊκή, αλλά και άλλες παλιές επιχειρήσεις στην Ομηρίδου Σκυλίτση. Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες, δεν υπάρχουν κληρονόμοι… Είναι τα λεγόμενα… “λεφτά υπάρχουν” που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά ως λογιστική αποτύπωση».

 «Μην μας φοβάται ο κόσμος!»

«Στον Πειραιά τους αντιμετωπίζουμε όλους ανθρώπινα. Μιλάμε με τους οφειλέτες, κατανοούμε το πρόβλημα και βρίσκουμε λύσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Μην φοβάται ο κόσμος. Είμαστε εδώ για να λύνουμε το πρόβλημά τους και όχι για να παίρνουμε την περιουσία τους».

Δηλώστε τον ακατάσχετο λογαριασμό σας

«Ακούγεται συχνά στα ΜΜΕ και το επαναλαμβάνω και εγώ. Δηλώστε τον ακατάσχετο λογαριασμό σας για το μισθό ή της σύνταξή σας. Προστατέψτε τα χρήματά σας! Το σύστημα δεν έχει κρίση και ανθρώπινες ευαισθησίες. Υπάρχει το όριο των 1.200 ευρώ. Μην αφήνετε επιπλέον χρήματα σε αυτούς τους λογαριασμούς διότι μετατρέπονται σε αποταμιευτικοί και τα χρήματα αυτά αντλούνται για οφειλές. Ήρθα αντιμέτωπος με περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε λογαριασμό να είναι συνδικαιούχοι γιαγιά και εγγονός.  Οφείλει ο εγγονός, αλλά την “πληρώνει” η σύνταξη της γιαγιάς!».

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ