Εφημερίδα Κοινωνική

Τσουνάμι προσφυγών κατά ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικών

 Breaking News

Τσουνάμι προσφυγών κατά ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικών
13 Ιουνίου 2016

Σε νέες δικαστικές περιπέτειες, εισέρχονται ο ΕΝΦΙΑ και οι «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, μέσα από έναν ορυμαγδό προσφυγών από χιλιάδες πολίτες – ιδιοκτήτες, οι οποίες οδηγούν αναπόφευκτα σε «πιλοτικές δίκες» για να λυθεί σωρεία σοβαρών συνταγματικών ζητημάτων.

Μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν ήδη προσφύγει περισσότεροι από 1.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, ζητώντας να καταρρεύσει ως αντίθετη στο Σύνταγμα και σε διεθνείς κανόνες δικαίου η νεότερη (αλλά και η παλαιότερη) νομοθεσία. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι οι υπέρογκες τιμές ισοδυναμούν πολλές φορές με δήμευση περιουσίας, καθώς το φορολογικό σύστημα αδιαφορεί για το αν υπάρχει και η αντίστοιχη φοροδοτική ικανότητα.

Στον κύκλο των νέων προσφυγών, που ξεκίνησαν αυτές τις μέρες προς το ΣτΕ και άλλα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, εντάσσονται επίσης και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που στρέφονται κατά του Δημοσίου υποστηρίζοντας ότι επί χρόνια διαπράττει ενσυνείδητα αδικοπραξία σε βάρος τους, φορολογώντας τους παράνομα με τις πολύ ανώτερες αντικειμενικές αξίες, αντί των πολύ χαμηλότερων εμπορικών. Μάλιστα, παρά τη συνεχιζόμενη δικηγορική αποχή, συζητήθηκαν στο ΣτΕ κάποιες αντιπροσωπευτικές υποθέσεις, σε σχετικές «πιλοτικές δίκες» και σε μείζονα σύνθεση του δικαστηρίου.

Ο αρμόδιος εισηγητής των συγκεκριμένων υποθέσεων τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής αυτών των δικών, θέτοντας στο ΣτΕ και τον προβληματισμό μήπως πρέπει στις περιπτώσεις αυτές να προταχθεί το συμφέρον της απονομής της δικαιοσύνης, ώστε να κριθεί ότι επιβάλλεται η συζήτησή τους, η οποία και έγινε τελικά για περισσότερους από 300 ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα.

Στην Ολομέλεια

Αν οι δικαστικές αποφάσεις εντοπίσουν αντισυνταγματικότητες, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή σε λίγους μήνες (κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, με γνώμονα τη μέχρι τώρα νομολογία του ΣτΕ και τη σπουδή για διεξαγωγή των δικών) το θέμα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, που έχει ήδη εκδώσει αποφάσεις-τε¬λε¬σί¬γραφα για τις αντικειμενικές αξίες, επι¬κρίνοντας τις κρατικές μεθοδεύσεις για να αποφευχθεί η υποχρέωση των αρμόδιων αρχών να φορολογήσουν με βά¬ση την πραγματική εμπορική-αγο¬ραία αξία. Το πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί το οικονομικό επιτελείο, είναι πολύ οξύτερο από κάθε άλλη περίοδο. Κι αυτό γιατί οι προσφυγές είναι πλέον πολύ περισσότερες, ενώ θα ακολουθήσουν και ακόμα πολλές χιλιάδες, καθώς οι φορολογούμενοι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι τα τελευταία χρόνια το ΣτΕ ακυρώνει μεν διάφορες κυβερνητικές πράξεις (π.χ. περικοπές μισθών, συντάξεων κ.λπ.), αλλά δεν δίνει στην αντισυνταγματικότητα αναδρομική ισχύ (για να μην «τιναχτεί η μπάνκα στον αέρα», λόγω κρίσης).

Ετσι πολλοί επιλέγουν τώρα την προσφυγή, ώστε να βγουν στο τέλος κερδισμένοι με την επιστροφή παράνομων φόρων, αμφισβητώντας μάλιστα τις υπουργικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 και πριν από την επιβολή του, καθώς θα επιβαρύνει και νέες κατηγορίες ακινήτων, χωρίς οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών (από 0 έως 20%) να ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων (ενώ με τα νέα εκκαθαριστικά αναμένεται και «μπαράζ» ενδικοφανών προσφυγών στις οικονομικές αρχές).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα ακόμα οξύτερο πρόβλημα για τη Δικαιοσύνη, καθώς οι προσφυγές προστίθενται στις εκατοντάδες χιλιάδες αδίκαστες υποθέσεις (λόγω της αποχής), ενώ το κυβερνητικό επιτελείο «πονοκεφαλιάζει» γνωρίζοντας ότι ίσως απειληθεί η είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί και συμφωνηθεί με τους εταίρους «βρέξει-χιονίσει» ως σταθερό έσοδο του κρατικού κορβανά.

Στις «πιλοτικές δίκες» που συζητήθηκαν αυτές τις μέρες στο ΣτΕ, ιδιοκτήτες ζητούν να κριθεί ότι οι μειώσεις έως 20% είναι αντισυνταγματικές, αφού οι επίσημες εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν λόγο για πτώση των αντικειμενικών αξιών περισσότερο από 45% το διάστημα της τελευταίας 7ετίας.

Αλλες αιτιάσεις

«Θίγεται η ιδιοκτησία, μονιμοποίησαν το μέτρο»

Ταυτόχρονα και με σύνθημα περίπου «τα λεφτά μας πίσω» σχεδόν 700 ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα κυρίως αλλά και εταιρείες από όλη τη χώρα), αφού πήραν αρνητική απάντηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να τους επιστραφούν οι διογκωμένοι φόροι που εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν μετά το 2011, αφότου δηλαδή μονιμοποιήθηκε ουσιαστικά το «χαράτσι» της ΔΕΗ στα ακίνητα και μάλιστα διογκώθηκε αλλάζοντας επίτηδες πολλά πρόσωπα και ονομασίες, αλλά παραμένοντας στην ουσία του το ίδιο (ΕΕΤΑ, ΕΕΤΗΔΕ κ.λπ.).

Στις προσφυγές υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ το 2012 είχε ανεχθεί -κατά πλειοψηφία- ως συνταγματικό το «χαράτσι» του 2010, λόγω του προσωρινού και έκτακτου χαρακτήρα του, αλλά τώρα με τη μονιμοποίησή του ζητούν να καταπέσει το όλο σύστημα ως αντισυνταγματικό, αφού και ο ΕΝΦΙΑ στηρίζεται στην ίδια λογική της επιβάρυνσης μέσω των αντικειμενικών αξιών, που παραμένουν στα ύψη, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους.

Επίσης επισημαίνεται ότι έτσι θίγεται στον πυρήνα του το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και δημεύονται έμμεσα περιουσίες, αφού η φορολόγηση των ακινήτων «αποστασιοποιείται» από τη φοροδοτική ικανότητα, δηλαδή από το αν ο ιδιοκτήτης έχει πράγματι εισόδημα ικανό ή όχι, και μάλιστα σε περίοδο οξείας κρίσης, ανεργίας κ.λπ., ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο οικονομικό βάρος. Για την αδικοπραξία της διατήρησης εσκεμμένα υψηλών αντικειμενικών αξιών και συνεπώς υψηλής φορολόγησης ζητούν την επιστροφή των πραγματικών διαφορών με τις εμπορικές αξίες και μάλιστα εντόκως.

Πηγή: ethnos.gr

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ