Εφημερίδα Κοινωνική

Χρήστος Πάλλης: Η χερσόνησος των Μεθάνων μπορεί να υποστηρίξει τον Γεωτουρισμό

 Breaking News

Χρήστος Πάλλης: Η χερσόνησος των Μεθάνων μπορεί να υποστηρίξει τον Γεωτουρισμό
17 Ιουνίου 2016

Στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Γεω- Ηφαιστειολογίας το Σαββατοκύριακο 10-12 Ιουνίου 2016 που πραγματοποιήθηκε στα Μέθανα βρέθηκε ο Δρ Χρήστος Πάλλης, Διδάκτωρ Οικονομικών, π. Δήμαρχος Μεθάνων και π. Πρόεδρος του ΕΟΤ. Η ομιλία του είχε θέμα «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη». Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του : «Ο Τουρισμός αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας. Ειδικά, κατά την διάρκεια της μεγάλης κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς, και για αρκετές περιοχές της χώρας μας. Με συνεισφορά στο ΑΕΠ να ξεπερνά το 7,6% το 2015 (9,3% το 2026) και συνολικά 18,5% το 2015 (22,4% το 2026).

Με συμβολή στην απασχόληση άμεσα 11,3% ή 401 χιλ. θέσεις το 2015 (14% ή 529 χιλ. το 2026) και συνολικά 23,1% ή 822 χιλ. θέσεις εργασίας το 2015 (28% ή 1.095 χιλ. το 2026). Με συμβολή στις επενδύσεις το 2015 : 2,7 δισ. ή 16,5% επί του συνόλου (17,2% το 2026). Με αφίξεις το 2015, 26,11 (2,51 από κρουαζιέρα) και με έσοδα 14,13 δισ. Ο Τομέας του Τουρισμού καλείται συνεχώς να προσαρμοστεί σε νέες προκλήσεις που προκύπτουν είτε από εσωτερικούς παράγοντες (οικονομική σταθερότητα, ανασφάλεια, οικονομική κρίση), είτε από εξωτερικούς παράγοντες όπως κοινωνικοπολιτικές αναταραχές σε ανταγωνίστριες χώρες, μειωμένο εισόδημα.

Τοπική βιώσιμη ανάπτυξη είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των πόρων μιας περιοχής και επιτυγχάνεται μέσω μιας στρατηγικής, η οποία εστιάζεται σε περιβαλλοντικούς κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους. Ο τουρισμός συνδέεται άμεσα με την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Μία από τις εναλλακτικές μορφές είναι ο Γεωτουρισμός, βασικό στοιχείο ανάπτυξής του αποτελεί ο γεωλογικός χαρακτηρισμός (ηφαίστεια) του τουριστικού προορισμού. Ο Γεωτουρισμός για να προάγει την Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη, πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις, όπως ολοκληρωμένη διαχείριση του τουρισμού, διατήρηση και αναβάθμιση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υποστήριξη της τοπικής οικονομίας,  αναβάθμιση της τοπικής απασχόλησης, ανάπτυξη ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, επικοινωνία και προώθησης του προϊόντος.

Η χερσόνησος των Μεθάνων, αλλά και η ευρύτερη Τροιζηνία μπορούν να αναπτύξουν το μοντέλο της τοπικής ανάπτυξης που στηρίζεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με έμφαση στον Γεωτουρισμό. Βασικές προτάσεις – δράσεις για την συμβολή του Γεωτουρισμού στην ανάπτυξη του τόπου μας μπορούν να είναι :

1) Την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στην διαχείριση του τουρισμού, που θα λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές, οικονομικές ανάγκες της περιοχής, την στήριξη των τοπικών προϊόντων και της τοπικής απασχόλησης.

2) Την δημιουργία τουριστικού προϊόντος ή προϊόντων που θα έχουν άμεση σχέση με τον Γεωτουρισμό.

3) Την ανάπτυξη των Μεθάνων και εντός της Τροιζηνίας σαν τουριστικός προορισμός που θα στηρίζεται στους πυλώνες, Ηφαίστειο, Ιαματικές πηγές, Υδροβιότοπος Ψήφτας, οικοσύστημα Τροιζήνας.

4) Την ανάπτυξη του Ηφαιστείου μέσω συγκεκριμένων δράσεων του ΠΕΠ Αττικής όπως δημιουργία Μουσείου Ηφαιστειακών φαινομένων, Κέντρο ενημέρωσης, προβολής και τεκμηρίωσης ηφαιστείων, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής, με  εγγραφή στο πρόγραμμα συγκεκριμένων δράσεων και έργων για τα Ηφαίστεια.

5) Ένταξη στο πρόγραμμα Leader (2014-2020) τόσο δημόσιων δράσεων (μονοπάτια κλπ) όσο και ιδιωτικών επενδύσεων (καταλύματα, χώροι εστίασης, εταιρείες προώθησης εναλλακτικού τουρισμού).

6) Συνεργασία με τα τμήματα Γεωλογίας Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων (πρόγραμμα Erasmus), ώστε να υπάρχει επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον, αλλά και να αναπτυχθεί ο εκπαιδευτικός τουρισμός.

7) Συνέργειες του γεωτουρισμού με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή μας όπως Ιαματικός, θαλάσσιος, Αθλητικός, Περιβαλλοντολογικός και οικογενειακός τουρισμός.

8) Ανάδειξη του Ηφαιστειακού τόξου Αιγαίου Μέθανα – Μήλος – Σαντορίνη- Νίσυρος με δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, ερευνητικές, αναπτυξιακές.

9) Ανάδειξη της προσβασιμότητας, δηλαδή καλύτερες τόσο θαλάσσιες όσο και οδικές συγκοινωνίες, διότι βασικό θεμέλιο του τουρισμού είναι προσβασιμότητα μιας περιοχής.

10) Δημιουργία Οργανισμού Διαχείριση, Προβολής και Ανάπτυξης του Ηφαιστείου, που μπορεί να επεκταθεί περιλαμβάνοντας το (ηφαίστειο, τον υδροβιότοπο της Ψήφτας το οικοσύστημα της Τροιζήνας).

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου, δηλαδή τουρισμός 12 μήνες τον χρόνο, είναι στρατηγικός στόχος για μία βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις τόσο για οικονομική  και κοινωνική αναβάθμιση όσο και δημιουργία θέσεων εργασίας.»

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ