Εφημερίδα Κοινωνική

H παρέμβαση του Κώστα Κατσαφάδου στη Βουλή για τις ΜΚΟ

 Breaking News

H παρέμβαση του Κώστα Κατσαφάδου στη Βουλή για τις ΜΚΟ
19 Απριλίου 2016

Ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου.

Επικαλούμενος περιστατικό που συνέβη στη Μυτιλήνη πριν από δύο μήνες, όπου Βουλευτές πήγαν και υπερασπίστηκαν μία «Μη Κυβερνητική Οργάνωση», η οποία, όπως αποκαλύφθηκε, μετέφερε παρανόμως μετανάστες στη χώρα μας, ο κ. Κατσαφάδος κατά την ομιλία του, ρώτησε τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ιωάννη Μουζάλα ποιοι είναι εκείνοι που απαρτίζουν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πόσες και ποιες είναι, τι χρήματα έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση να τους δώσει, καθώς και ποιο είναι το έργο που θα επιτελέσουν.

«Σαφέστατα και πιστεύουμε στο έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων και στη μεγάλη συμβολή την οποία έχουν σε αυτή την κρίση. Όμως, εννοούμε τις πραγματικές μη κυβερνητικές οργανώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος, υποστήριξε ότι πρέπει να μπει ένας φραγμός σε όλους εκείνους που με υποσχέσεις προτρέπουν πρόσφυγες και μετανάστες να έρθουν στη χώρα μας, «γιατί η χώρα πρέπει να επιβιώσει, πρέπει να συνεχίσει. Πρέπει να έχει απλωμένο το χέρι της ανθρωπιστικά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί και έχουν έρθει από τις χώρες τους, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε και τα συμφέροντα της πατρίδας μας.»

Ο κ. Κατσαφάδος υποστήριξε ότι κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αποδείξει ότι «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να δημιουργούν ένα μπάχαλο, το οποίο είναι αρνητικό για την πατρίδα μας, σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζει προς τα έξω» και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση πρέπει να έχει μία ξεκάθαρη πολιτική βούληση «σε ό,τι έχει να κάνει με όλους αυτούς που φορούν τον μανδύα του ανθρωπισμού και εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Και αυτά τα άλλα συμφέροντα που εξυπηρετούν πλήττουν όχι μόνο εθνικά τη χώρα μας, αλλά και οικονομικά.»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ιωάννης Μουζάλας, υποστήριξε ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια η οποία θέλει χρόνο, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξε καθυστέρηση, με τον κ. Κατσαφάδο να ανταπαντά ότι «ο Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που δεσμεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έβαλε ένα χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο είχε πει ότι θα τα υλοποιήσει. Την ίδια ώρα, όμως, Υπουργοί αυτής της Κυβέρνησης και Βουλευτές έβγαιναν εδώ και έλεγαν ότι δεν θα γίνουν αυτά. Οπότε, τρέχατε πίσω από την ουρά σας. Δεν ήμασταν, λοιπόν, εμείς αυτοί οι οποίοι δεσμευτήκαμε στην Ευρώπη για κάποια πράγματα τα οποία δεν έγιναν στους χρόνους που είχατε δεσμευτεί, αυτά τουλάχιστον που είχατε δεσμευτεί.»

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Κώστα Κατσαφάδου στην Ολομέλεια και η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ιωάννη Μουζάλα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η δική μου ερώτηση έχει κατατεθεί από τις 11 Μαρτίου. Δυστυχώς, όμως, βλέπετε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Θα ήθελα να μας δώσετε τον κατάλογο, να τον καταθέσετε στα Πρακτικά, όπως είχατε δεσμευτεί σε μια προηγούμενη ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής, του κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Είχατε πει ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχετε δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα πιστοποίησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Εγώ δραστηριοποιούμαι, ζω και πολιτεύομαι στον Πειραιά. Κυρίως, όμως, ζω, κύριε Υπουργέ. Η κατάσταση που επικρατεί, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, στον Πειραιά με τη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των αλληλέγγυων, δεν έχει καμμία σχέση με αυτό το οποίο αναφέρατε στην απάντησή σας στην ερώτηση του κ. Βαρβιτσιώτη.

Αυτό δεν το λέω εγώ, στηριζόμενος σε μια αντιπολιτευτική τακτική, εάν θέλετε. Το λένε οι ίδιοι οι λιμενικοί. Το είπε το Προεδρείο των λιμενικών.

Θα ήθελα να επιβεβαιώσω και θα ήθελα μια δική σας ξεκάθαρη απάντηση – που θα είναι, όμως δική σας- σε ό,τι έχει να κάνει με το απαράδεκτο γεγονός πριν από δύο μήνες στη Μυτιλήνη, όπου συνάδελφοι Βουλευτές πήγαν και υπερασπίστηκαν μια «μη κυβερνητική οργάνωση», η οποία από ό,τι αποκαλύφθηκε μετέφερε παρανόμως μετανάστες στη χώρα μας.

Θα ήθελα επιτέλους να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί που απαρτίζουν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, πόσες και ποιες είναι, τι χρήματα έχετε αποφασίσει να τους δώσετε και τι έργο θα επιτελέσουν.

Γιατί η απουσία του κράτους, τουλάχιστον για τον Πειραιά, είναι δεδομένη, κύριε Υπουργέ, και σε επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης και οπουδήποτε αλλού.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι άλλο, με αυτή την ευκαιρία. Γιατί δεν είναι μόνο τα ζητήματα εθνικής ασφαλείας τα οποία πιθανόν να προκύπτουν, γιατί βεβαίως σκοπός της ερώτησης και της δικής μου και του κ. Βαρβιτσιώτη είναι να ξεκαθαρίσουμε την ήρα από το στάρι. Σαφέστατα και πιστεύουμε στο έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων και στη μεγάλη συμβολή την οποία έχουν σε αυτή την κρίση. Όμως, εννοούμε τις πραγματικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ξέρετε, δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα, εκτός από ζητήματα εθνικής ασφαλείας, όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, με τα απαράδεκτα φαινόμενα που έγιναν στα σύνορά μας με τα Σκόπια και με το ότι φωνάξαμε το ΝΑΤΟ να φυλάξει τα θαλάσσια σύνορά μας, έχουμε και ζητήματα οικονομικής σημασίας.

Για πέμπτη εβδομάδα πλέον παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή. Κάποιοι βγήκαν και είπαν ότι άνοιξε. Όμως και σήμερα, κύριε Υπουργέ, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι κλειστή.

Όλους αυτούς τους ανθρώπους τους προτρέπουν κάποιοι. Σε αυτούς τους «κάποιους» –επιτέλους- πρέπει να βάλουμε έναν φραγμό, κύριε Υπουργέ. Γιατί η χώρα πρέπει να επιβιώσει, πρέπει να συνεχίσει. Πρέπει να έχει απλωμένο το χέρι της ανθρωπιστικά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί και έχουν έρθει από τις χώρες τους, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε και τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Οι αλληλέγγυοι και κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις αυτό που έχουν αποδείξει, κύριε Υπουργέ, είναι ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να δημιουργούν ένα μπάχαλο, το οποίο είναι αρνητικό για την πατρίδα μας, σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζει προς τα έξω.

Θα ήθελα να σας θυμίσω και το περιστατικό στη Χίο, με αυτούς που βούτηξαν στη θάλασσα και πήγε το Λιμενικό να τους μαζέψει, όταν πηγαίναμε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, την οποία είχαμε κάνει.

Κάποια στιγμή νομίζω ότι πρέπει να τελειώσουν όλα αυτά. Και εκεί πρέπει να δείξετε ισχυρή πολιτική βούληση, άσχετα εάν ήταν φίλοι σας κατά το παρελθόν ή θέλετε να διατηρήσετε μια σχέση μαζί τους.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε και πάλι τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Κύριε Κατσαφάδο, ισχύουν αυτά που είπα πριν.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι είναι λάθος να αναμιγνύετε διαφορετικά πράγματα. Ο Πειραιάς και η Ειδομένη δεν είναι το ίδιο με τα άλλα. Δεν είναι κρατικές δομές. Ομολογώ ότι εκεί –εκτός από μεγάλη βοήθεια- υπάρχει και χάος. Στον Πειραιά είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί, ακριβώς γιατί ο Πειραιάς είναι κράτος.

Στην Ειδομένη ήταν πιο δύσκολο. Ξεκίνησε αυτό το πράγμα, η γραμμή άνοιξε και δεν θα ξανακλείσει, κύριε Κατσαφάδο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Τώρα που μιλάμε, είναι κλειστή!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Ήταν κλειστή, ξανάνοιξε, θα ξανακλείσει και θα ξανανοίξει.

Μπορείτε να έρθετε, εάν θέλετε, και να δείτε τους σχεδιασμούς που σας λέω ότι έχουν γίνει σε ένα διεθνές επίπεδο, ακριβώς για να μην έχουμε αιματοχυσίες, που δεν βολεύουν κανέναν.

Δεν θα πειστείτε, το καταλαβαίνω. Κι εγώ δεν έχω λόγο να σας πείσω, έχω λόγο να βοηθήσω μαζί σας να μείνει ανοιχτή η γραμμή. Επομένως, δεν έχει άλλο νόημα αυτό.

Επίσης, θέλω να σας πω ότι το περιστατικό που αναφέρετε είναι ένας τρόπος που παρουσιάζονται τα πράγματα. Εγώ έβλεπα τηλεόραση και έλεγε: «Αλληλέγγυοι βουτήξανε…». Ήταν τρεις, κύριε Κατσαφάδο. Συνελήφθησαν σε ένα τέταρτο και έφυγε το καράβι. Μην πέφτουμε σε έναν πανικό, ο οποίος δεν θα μας οδηγήσει πουθενά.

Από την άλλη, μπορώ να δεχθώ χωρίς να συμφωνώ, στο πλαίσιο μίας καλοπροαίρετης κριτικής ή μίας κριτικής που είναι αναγκαία για μία αντιπολίτευση, ότι αυτά που κάνουμε τώρα έπρεπε να τα έχουμε κάνει έναν μήνα πριν. Η άποψή μας είναι ότι δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε πριν έναν μήνα. Είναι ελέγξιμο. Κρινόμαστε εμείς πάνω σε αυτό. Κρίνεστε εσείς.

Όμως, σε αυτή τη φάση που γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες θέλουμε να είμαστε μαζί. Κάντε όποια κριτική θέλετε. Θέλουμε να είμαστε μαζί.

Επίσης, για το επεισόδιο στη Μυτιλήνη με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς δεν θα θέλατε ένας Υπουργός να πάρει θέση για μία υπόθεση η οποία είναι στα δικαστήρια. Είναι δικαίωμα οποιουδήποτε να υπερασπίζεται κάτι. Εγώ δεν έχω λόγο να πάρω θέση σε αυτό το πράγμα. Όταν κάτι είναι στα δικαστήρια, εκεί θα κριθεί ποιος είχε δίκιο και ποιος δεν είχε. Επομένως, ούτε αυτό πρέπει να το φορτώνουμε κάπου. Θα δείξουν τα πράγματα και εκεί πέρα μπορεί να φανεί ότι είχε δίκιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Υπουργείο Μετανάστευσης και είχαν άδικο οι πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω -και εγώ μέσα μου βαθιά είμαι σίγουρος- ότι δεν θα φανεί το αντίθετο. Όμως, είναι μία δίκη σε εξέλιξη.

Είσαστε Βουλευτής, είσαστε στο Κοινοβούλιο. Εγώ δεν τις ξέρω καλά τις διαδικασίες. Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας των εξουσιών μάς καθορίζει και τους δύο.

Τελειώνοντας με αυτό, κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Αυτό που κάναμε στα νησιά, αυτό που έχουμε κάνει στα στρατόπεδα που φτιάχνουμε θα επιβληθεί. Θέλει χρόνο. Θέλει διεθνώς χρόνο. Δεν είναι εφευρέσεις δικές μου. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες, υπάρχουν τέτοια πράγματα. Θα γίνουν. Μπορεί να μας κατηγορήσετε ότι τα κάναμε αργά και εμείς να σας κατηγορήσουμε ότι αν τα κάνατε εσείς θα είχαμε αίμα. Δεν βγαίνει τίποτα έτσι. Θέλουμε και οι δύο να καθαρίσει η κατάσταση, να βοηθήσουμε να καθαρίσει η κατάσταση.

Με αυτήν την έννοια, θεωρώ πολύ θετικές τις παρεμβάσεις σας. Εσείς με κρίνετε και εγώ κρίνω κάποια σημεία. Όμως, αυτό σημαίνει ότι Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση συμφωνούν –διαφωνώντας και ρίχνοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο για το τι έχει γίνει- ότι η κατάσταση πρέπει να καθαρίσει. Θα καθαρίσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Κατσαφάδο, έχετε και πάλι τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε.

Κοιτάξτε να δείτε, κύριε Υπουργέ, όσον αφορά το ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, όπως είπατε, για τις οποίες μπορούμε να σας κατηγορήσουμε και εσείς μπορείτε να μας πείτε ότι δυστυχώς ήταν μία κατάσταση απρόβλεπτη και ήταν τεράστιο το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης, δεν ήμασταν αυτοί οι οποίοι συμφωνήσαμε σε υποχρεώσεις πολύ μεγαλύτερες από το μπόι μας. Ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός ο οποίος δεσμεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έβαλε ένα χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο είχε πει ότι θα τα υλοποιήσει. Την ίδια ώρα, όμως, Υπουργοί αυτής της Κυβέρνησης και Βουλευτές έβγαιναν εδώ και έλεγαν ότι δεν θα γίνουν αυτά. Οπότε, τρέχατε πίσω από την ουρά σας. Δεν ήμασταν, λοιπόν, εμείς αυτοί οι οποίοι δεσμευτήκαμε στην Ευρώπη για κάποια πράγματα τα οποία δεν έγιναν στους χρόνους που είχατε δεσμευτεί, αυτά τουλάχιστον που είχατε δεσμευτεί.

Από εκεί και πέρα, εσάς δεν σας κατηγορώ προσωπικά ότι φέρετε κάποιες ιδεοληψίες σε σχέση με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, προφανώς μπορείτε να καταλάβετε ότι όταν υπάρχει η άποψη και όταν η προηγούμενη Υπουργός στη θέση που βρίσκεστε εσείς καταψήφισε κομμάτι της Συμφωνίας που μας παρουσιάσατε εσείς και που μας ζητήσατε να ψηφίσουμε σε σχέση με τις επαναπροωθήσεις, είναι μία πολιτική άποψη, κύριε Υπουργέ. Αυτήν καταδικάζουμε. Αυτή στηλιτεύουμε. Αυτή λέμε ότι είναι ανεδαφική. Αυτή δίνει το περιθώριο στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε αυτές οι οποίες δεν πράττουν αυτό το κοινωνικό έργο που πρέπει να πράξουν, και στους αλληλέγγυους. Αυτή δίνει τις λαβές και τις αφορμές για να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα.

Και είναι σοβαρά προβλήματα, κύριε Υπουργέ, γιατί, όπως άκουσα την περασμένη Παρασκευή στο hotspot των Ιωαννίνων στον Κατσικά, οι πέντε φαντάροι που βρίσκονταν μέσα, εφ’ όσον οι αλληλέγγυοι εξήγειραν όλους αυτούς τους παράνομους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί, αναγκάστηκαν να φύγουν από το στρατόπεδο. Και φυσικά, εδώ δεν είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας για να μας πει τι εντολές είχαν αυτοί οι φαντάροι. Διότι, ξέρετε, βάσει του Συντάγματος απαγορεύεται να εμπλέκεται ο Στρατός σε ό,τι έχει να κάνει με τους πολίτες. Όμως, εμείς τον εμπλέξαμε.

Εγώ, λοιπόν, αυτό το οποίο σας λέω, κύριε Υπουργέ, είναι ότι πρέπει να έχετε μία ξεκάθαρη πολιτική βούληση σε ό,τι έχει να κάνει με όλους αυτούς που φορούν τον μανδύα του ανθρωπισμού και εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Και αυτά τα άλλα συμφέροντα που εξυπηρετούν πλήττουν όχι μόνο εθνικά τη χώρα μας, αλλά και οικονομικά.

Η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης -σας το ξαναλέω- αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, είναι κλειστή. Δεν χωρά καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Άνοιξε για ένα πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα σήμερα. Και είναι πολύ ωραίο να συζητάμε για φοροδιαφυγή, για αναπτυξιακά μέτρα και όλα αυτά, αλλά να αναρωτηθούμε και να πούμε πώς διασφαλίζουμε τα συμφέροντα του Έλληνα φορολογουμένου για το αυτονόητο.

Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, που η βασική σιδηροδρομική της γραμμή, σε ό,τι έχει να κάνει με τα προϊόντα της, να είναι κλειστή. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που το κεντρικό της λιμάνι να έχει γίνει καταυλισμός. Αυτή είναι η ευθύνη. Γι’ αυτό εμείς είμαστε δίπλα σας, για να βοηθήσουμε, απαλλαγμένοι, όμως, από ιδεοληψίες.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ και εγώ.

Κύριε Υπουργέ, έχετε και πάλι τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Είναι πολύ εύκολο να κατηγορεί ο ένας τον άλλον για ιδεοληψίες.

Θα ήθελα να πω ότι θα μπορούσα να βρω πολύ εύκολα ιδεοληψίες στον χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε σχέση με κακές συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σε σχέση με το ότι εξαιρεθήκαμε από τη Συνθήκη του Δουβλίνου, γιατί κατηγορηθήκαμε για βασανιστήρια στους μετανάστες. Δεν έχει νόημα πια αυτό. Δεν έχει νόημα. Είναι μια άλλη φάση τώρα. Είναι πάρα πολύ εύκολο να βγάζω λόγους.

Επίσης, όσον αφορά τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, να πω ότι το Καλαί, κύριε Κατσαφάδο, άνοιγε και έκλεινε. Το Καλαί είναι η σύνδεση της Γαλλίας με την Αγγλία. Επί επτά χρόνια άνοιγε και έκλεινε. Η Ειδομένη θα ανοίξει και δεν θα ξανακλείσει, εκτός και αν ξανασυμβεί κάτι φοβερό και τρομερό όπως αυτό. Σήμερα η Ειδομένη άνοιξε. Μπορεί το απόγευμα να ξανακλείσει. Αύριο θα ξανανοίξει. Μπορεί το μεσημέρι να ξανακλείσει. Θα ξανανοίξει. Και θα μένει ανοιχτή πια. Μην λέτε, όμως, ότι αυτό δεν γίνεται πουθενά. Σας ανέφερα το Καλαί, την κύρια εμπορική σύνδεση της Γαλλίας με την Αγγλία. Επί επτά χρόνια ανοίγει και κλείνει. Πέφτει ξύλο, δεν πέφτει ξύλο, δακρυγόνα.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Για πόσο έμεινε ανοιχτή;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Συγγνώμη, κύριε Βαρβιτσιώτη, δεν σας άκουσα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Για πόση ώρα κλείνει;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Και για μέρες έχει κλείσει, κύριε Κατσαφάδο. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Εν πάση περιπτώσει, ο τρόπος αντιμετώπισης που έχει επιλεγεί είναι αυτός. Είναι ένας τρόπος που οδηγεί σε αποτέλεσμα. Θα κριθούμε όλοι πάνω σε αυτό.

Τελειώνοντας, να πω πως είναι γνωστό ότι δεν απαγορεύεται ο Στρατός να αναμειγνύεται με εντολή της πολιτικής ηγεσίας σε περιόδους κρίσης. Έτσι αναμειγνύεται και σε αυτήν την περίπτωση. Είμαστε ευτυχείς για την ανάμειξη που έχει ο Στρατός και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Είναι μια ειρηνική συμβολή του Στρατού στην επίλυση της κρίσης. Γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σε όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Η ιστορία που υπάρχει στον τόπο μας σε σχέση με τις δικτατορίες και άλλα ζητήματα είναι πια πάρα πολύ πίσω. Είμαστε σε ένα άλλο πολίτευμα. Δεν το έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε μία τέτοια συζήτηση.

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ