Εφημερίδα Κοινωνική

Χαλβαδοποιία Αργουδέλης – Εκεί ο χαλβάς είναι υπόθεση οικογενειακή

 Breaking News

Χαλβαδοποιία Αργουδέλης – Εκεί ο χαλβάς είναι υπόθεση οικογενειακή
27 Απριλίου 2016

*Της Κατερίνας Σπαθή

Είναι αλήθεια, πως όσο «εξερευνεί» κανείς τα Καμίνια, μόνο εκπλήξεις θα συναντά. Μία από αυτές, είναι η χαλβαδοποιία «Αργουδέλης», μία οικογενειακή επιχείρηση «διαμάντι» που οι γνώσεις της πάνω στα γλυκά και κυρίως στο χαλβά φτάνουν μέχρι 150 χρόνια πίσω.

Και αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση της νηστείας, είπαμε να «μυηθούμε» στον μαγικό και πάνω απ’ όλα γευστικό κόσμο του χαλβά και να σας μεταφέρουμε το τι πραγματικά συμβαίνει στον χώρο. H εταιρεία είναι από τους λίγους παραδοσιακούς Έλληνες παραγωγούς που παράγουν χειροποίητο χαλβά από το δικό τους ταχίνι, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα και την εξαιρετική του γεύση. Όπως μας είπαν, είναι παρόντες σε όλα τα στάδια παραγωγής για να μπορούν να ελέγχουν, όπως γινόταν από τις πρώτες στιγμές της ιστορίας της επιχείρησης.

argoudelis1 argoudelis2

Η ιστορία και η ενασχόληση της οικογένειας Αργουδέλη με τα γλυκά ξεκινά στη Μυτιλήνη. Εκεί ο Δημήτριος Ν. Αργουδέλης άρχισε πρώτος την επεξεργασία του σησαμιού και στη συνέχεια την παραγωγή ταχινιού και χαλβά. Παράλληλα τη δεκαετία του 1860 ασχολήθηκε και με το εμπόριο. Μαζί με το γιο του Δημήτρη πάνε στη Μύκονο και αργότερα στη Σύρο, όπου ξεκινούν να ασχολούνται με γλυκά του κουταλιού και λουκούμια. Όπως καταλαβαίνετε, η ενασχόληση με τα γλυκά ταυτίζεται με τη συγκεκριμένη οικογένεια. Είναι η κληρονομιά της, το κέφι και το μεράκι της. Είναι στο «dna» τους.

Το 1905 η οικογένεια Αργουδέλη ανοίγει τη πρώτη βιοτεχνία παραγωγής γλυκών του κουταλιού και το 1919 χτίζεται το πρώτο εργοστάσιο Χαλβαδοποιίας – Ταχινοποιίας στον Πειραιά, με επωνυμία «Υιοί Ν. Αργουδέλη». Η εταιρεία μεγαλώνει, μαζί με τη καλή φήμη της. Καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς όλων των νησιών και αργότερα κάνει και εξαγωγές σε ΗΠΑ και Γερμανία.

Σήμερα, η οικογένεια, με σεβασμό στο όνομα και την παράδοση , όπως πολλές φορές μας είπαν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, συνεχίζει την «τέχνη του χειροποίητου» στον Πειραιά! Χαρακτηριστικά της; Πέρα από την πραγματικά άριστη ποιότητα των προϊόντων, η προσωπική σχέση με τον πελάτη ( θα το δείτε και σεις αν επισκεφτείτε τόσο την βιοτεχνία στα Καμίνια όσο και το κατάστημα λιανικής στην αγορά επί της οδού Δ. Γούναρη 21-23 στη γνωστή Στοά Πολίτου).

Τα προϊόντα 

Όλοι οι χαλβάδες Αργουδέλη ζυµώνονται µε τα χέρια, γι’ αυτό και έχουν αυτή την ινώδη, µαστιχωτή υφή. Ο τεχνίτης που ασχολείται με το χαλβά πραγματικά αφοσιώνεται. Παρακολουθώντας τον να ασχολείται, καταλαβαίνει, νιώθει και ακούει το χαλβά. Πρόκειται για μία διαδικασία που περισσότερο μοιάζει με τέχνη που εξελίσσεται και ακολουθεί «τις εξελίξεις». Έτσι, παρακολουθώντας τη τάση και την ανάγκη της αγοράς σήμερα μπορούμε να γευτούμε μοναδικό χαλβά με γεύση καφέ, με φυσική μαστίχα Χίου, με ολόκληρο φουντούκι, ολικής άλεσης ή ακόμα και με φιστίκι Αιγίνης. Εκτός από τον χαλβά, ο οποίος υπάρχει στις τρεις παραδοσιακές γεύσεις, αμύγδαλο, κακάο και βανίλια, θα βρείτε εξαιρετικό ταχίνι άριστης ποιότητας – το σουσάμι επεξεργάζεται αποκλειστικά από τους ίδιους – γλυκά του κουταλιού σε 16 διαφορετικές γεύσεις φτιαγμένα με την σπιτική συνταγή που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στην οικογένεια από φρέσκα φρούτα, υποβρύχιο σε γεύσεις βανίλια, μαστίχα, φιστίκι και τριαντάφυλλο. Σημειωτέον, όλα τα προϊόντα παράγονται αποκλειστικά στη βιοτεχνία επί της οδού Ν. Φραγκούλη στα Καμίνια.

xalvas

Η εξυπηρέτηση

Ο χαλβάς της οικογένειας έχει φανατικούς φίλους. Συναντήσαμε μερικούς από αυτούς στο κατάστημα λιανικής στην «καρδιά του Πειραιά», στην οδό Γούναρη και μας είπαν πως είναι η δική τους «οικογενειακή παράδοση» να αγοράζουν τα προϊόντα Αργουδέλη. Το έμαθαν από τη γιαγιά τους και το μεταφέρουν στα δικά τους παιδιά. Άλλωστε, αυτή είναι η επιτυχία. Οι γεύσεις να μένουν στο στόμα αλλά και στο χρόνο.

Βήμα- βήμα η διαδικασία παραγωγής του χαλβά σε:

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

2

3

 

4

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ