Εφημερίδα Κοινωνική

Κυριάκος Φ. Χουσέας: Παρέμβαση για την απεργία των δικηγόρων

 Breaking News

Κυριάκος Φ. Χουσέας: Παρέμβαση για την απεργία των δικηγόρων
09 Μαρτίου 2016

Ο δικηγόρος Κυριάκος Φ. Χουσέας εκφράζει με γραπτό λόγο την άποψη του σχετικά με την απεργία των δικηγόρων και σας την παραθέτουμε.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΥΠΟΠΤΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΧΡΟΝΙΚΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΟΛΙΣ ΣΤΙΣ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΙΟ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΑΛΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΧ ΚΛΙΜΑΚΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΧΩΝ;

ΓΙΑΤΙ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ; ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;

Είναι γνωστό εκτός του προσφυγικού και του οικονομικού ένα τρίτο ύπουλο και σχετικά αθόρυβο πρόβλημα δυσκολεύει αφάνταστα τη ζωή των Ελλήνων πολιτών και απορρυθμίζει την κοινωνία. Είναι η απαράδεκτη συνδικαλιστική στρατηγική της επ’ αόριστον απεργίας και αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντα τους. Από όλο μάλιστα το εύρος των καθηκόντων τους. Δεν μπορούμε όχι μόνο να παραστούμε σε δικαστήρια αλλά ούτε δικόγραφα να καταθέσουμε ούτε εντολή αναγκαστικής εκτέλεσης να δώσουμε για είσπραξη απαιτήσεων ούτε καμία άλλη διαδικαστική πράξη ή ενέργεια μπορούμε να κάνουμε προς υποστήριξη των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των εντολέων μας. Αυτό έχει τρομερές συνέπειες όχι μόνο στην οικονομική ζωή της Χώρας αλλά και στις προσωπικές υποθέσεις των ανυποψίαστων πολιτών. Κανείς δεν αντιλέγει ότι η αιτία της μακράς αυτής απεργίας δηλαδή το άθλιο νομοσχέδιο Καντρούγκαλου περιέχει διατάξεις εξοντωτικές για το μαχόμενο δικηγόρο.

Όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία για να εξοντωθούν οι δικηγόροι προς δόξαν του αγώνα για την μη εξόντωσης τους. Θα μπορούσαν κάλλιστα οι συνδικαλιστές των δικηγορικών συλλόγων, πολλοί εκ των οποίων δεν θίγονται από τη μακρά απεργία διότι εισπράττουν κανονικά τις αντιμισθίες τους από τις νομικές υπηρεσίες υπουργείων, κρατικών υπηρεσιών , ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, κλπ δημοσίων φορέων, να αποφασίσουν ΣΤΑΔΙΑΚΕΣ, ΚΛΙΜΑΚΩΤΕΣ &ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ σε κλιμακωτά χρονικά διαστήματα ώστε να υπάρχει “ανάσα” ενεργειών και σε δίκες πχ του Δημοσίου. Η επέκταση της απαγόρευσης των δικηγορικών ενεργειών σε κάθε επίπεδο και χρονικά επ’ αόριστον είναι προδήλως ύποπτη. Δίδει την εντύπωση ότι σαν να υπάρχει κάποια υπόγεια συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης Τσίπρα, που καθυστερεί την αξιολόγηση και την ψήφιση των σχετικών νόμων και συνδικαλιστών με στόχο τους μαχόμενους δικηγόρους, που είναι άτομα ανεξάρτητα και με πνευματική επιρροή στη κοινωνία.

Είναι σαν να θέλουν κάποιοι εντός και εκτός Ελλάδος να κόψουν τις κεφαλές της Ελληνικής κοινωνίας και να πετάξουν βίαια έξω από το οικονομικό σύστημα χιλιάδες μικρομεσαίους και κυρίως νέους δικηγόρους ώστε όλες τις δουλειές να τις πάρουν στα χέρια τους λίγα και συγκεκριμένα δικηγορικά clubs του εξωτερικού. Η επιλογή αυτή των συνδικαλιστών σημαίνει και προκλητική αδιαφορία τους για τους εντολείς μας, τους πολίτες – πελάτες μας των οποίων την αγωνία για την έκβαση των προσωπικών τους υποθέσεων προκλητικά αγνοούν. Πρόκειται για ανεξήγητη στάση. Μήπως οι συνδικαλιστές δεν ενδιαφέρονται πια για προσωπικούς πελάτες σπεύδοντας να βολευτούν σε κρατικές υπηρεσίες όπου η απεργία δεν διακόπτει την κανονική ροή μισθοδοσίας τους; Που αλλού στο κόσμο έμμισθοι συνδικαλιστές υποχρεώνουν εξ’ αναγκαστικά αμίσθους δικηγόρους της καθημερινής μαχόμενης δικηγορίας να μην εργάζονται και να μην έχουν εισοδήματα την ίδια στιγμή που οι πάγιες και ανελαστικές υποχρεώσεις των δικηγορικών τους γραφείων τρέχουν ασταμάτητα.

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την στοχευόμενη παρατεταμένη απεργία που διέταξαν οι συνδικαλιστές; Ποιούς θέλουν να πρωτοξελιγώσουν; τους μη βολεμένους συναδέλφους τους; τους ταλαιπωρημένους πολίτες; τα κρατικά ταμεία; Ποια είναι η συνεισφορά της επ’ αόριστον αυτής απεργίας στην ανάπτυξη αυτής της Χώρας; Δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αλλιώς το προσχέδιο (ούτε καν σχέδιο νόμου) που “ανέμισε” στις αρχές Ιανουαρίου ο κ. Καντρούγκαλος κλίνοντας το μάτι στους συνδικαλιστές. Είναι επίσης γνωστό πως και άλλοι επιστημονικοί φορείς θίγονται από το προσχέδιο αυτό… αλλά δεν έσπευσαν να αρχίσουν επ’ αόριστον απεργία μόλις κούνησε το μαντιλάκι του στο πέτο ο κ. Κατρούγκαλος. Και οι δικαστικοί επιμελητές, και οι συμβολαιογράφοι αφήνουν μια – δυο μέρες ελεύθερες για τις επείγουσες υποθέσεις.

Οι άλλοι κλάδοι ουσιαστικά δεν απεργούν ούτε οι εφοριακοί ούτε οι μηχανικοί. Πολλές επείγουσες ενέργειες συντελούνται. Γιατί έπρεπε οι δικηγόροι να σταματήσουν κάθε ενέργεια μέσα στη κοινωνία; Και πόσο θα κρατήσει αυτό; Και τι θα γίνει τελικά αν ο κ. Τσίπρας με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία περάσει το προσχέδιο ή το όποιο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Ο τελευταίος είπε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει τη 1η Μαΐου φαίνεται ότι η άθεη κυβέρνηση Τσίπρα μαζί με τον Οβελία σκέφτεται να “σουβλίσει” τους μαχόμενους δικηγόρους και τις υποθέσεις των ανυποψίαστων πολιτών.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας άλλα μέτρα έπρεπε να πάρουν για τα προβλήματα του κλάδου. Με πρώτο τον ΔΣΑ, ο οποίος ως κορυφαίος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, έπρεπε να πάρει μέτρα για τον αποπληθωρισμό του επαγγέλματος. Δεν μπορεί η Νέα Υόρκη να έχει 11 χιλιάδες δικηγόρους, το Παρίσι 4 χιλιάδες και η Αθήνα 50 χιλιάδες. Δεν μπορεί στις εξετάσεις του συλλόγου να περνάνε όλοι και να μην κόβεται κανένας. Κάτι σάπιο ενυπήρχε στο “βασίλειο της Δανιμαρκίας”. Είναι ολοφάνερο ότι ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός θα σπάσει τα μούτρα του. Οδεύει προς στρατηγική ήττα. Διότι μετά την τρέχουσα αξιολόγηση στην οποίαν οι θεσμοί αποδίδουν προτεραιότητα στην επίλυση του ασφαλιστικού η επόμενη μεταρρύθμιση που θα κλιθεί να θεσμοθετήσει ο κ. Τσίπρας (αν εξακολουθήσει να είναι Πρωθυπουργός το καλοκαίρι) είναι η νομοθετική συντριβή των συνδικαλιστικών προνομίων σε όλο το φάσμα του ισχύοντος Ελληνικού Εργατικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου.

Καλώ τους συναδέλφους μαχόμενους δικηγόρους της Αθήνας, του Πειραιά και όλης της Χώρας να ασκήσουν μεγίστη πειθώ προς τους συνδικαλιστές των δικηγορικών μας συλλόγων με σκοπό την άμεση λήψη απόφασης για άμεση παύση των απεργιακών κινητοποιήσεων και της αποχής από τα καθήκοντα μας και περαιτέρω διενέργεια στοχευόμενων κινητοποιήσεων την περίοδο που θα έλθει συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προς ψήφιση στη Βουλή. Στο κάτω κάτω είναι αυτοί οι ίδιοι συνδικαλιστές που είχαν “λυσσάξει” το κρίσιμο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014 να ανατρέψουν την κυβέρνηση Σαμαρά μέσα από άστοχες απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει της επικείμενης ψήφισης του νέου κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η Κυβέρνηση Σαμαρά ανετράπη. Η Κυβέρνηση Τσίπρα εκλέχθηκε. Το πρώτο εξάμηνο Βαρουφάκη το ζήσαμε. Την ψήφιση του τρίτου μνημονίου την ζήσαμε. Ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ψηφίστηκε και ισχύει και “δεν άνοιξε μύτη”.

Ας μας πούνε οι συνδικαλιστές όλα αυτά τα έξι χρόνια των μεταρρυθμίσεων ποια απεργιακή κινητοποίηση δικαιώθηκε. Ποια μάχη κέρδισαν; ΚΑΜΜΙΑ! Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι θα πετύχουν τώρα; Και ποιος διάλογος είναι σε εξέλιξη από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι τον Μάιο; Ποιος διάλογος με τον κ. Κατρούγκαλο και τους συμβούλους του Υπουργείου του; Και που βρίσκεται αυτός ο διάλογος; Κανένας ουσιαστικός διάλογος! Διελκυστίνδα κωφών και πεισματάρηδων αριστερών συνδικαλιστών και κουμουνιστών Υπουργών με θύμα τον βιοπαλαιστή μαχόμενο δικηγόρο και τον ανυποψίαστο πολίτη.

Κυριάκος Φ. Χουσέας

Μαχόμενος δικηγόρος Αθηνών.

(ΑΜ ΔΣΑ 14951)

[email protected]

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ