Εφημερίδα Κοινωνική

Οι «παράπλευρες απώλειες» του ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ στον Πειραιά: Φοβούνται ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ – Σε συναγερμό εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου και φορείς της πόλης – Τα SOS και οι συναντήσεις

 Breaking News

Οι «παράπλευρες απώλειες» του ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ στον Πειραιά: Φοβούνται ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ – Σε συναγερμό εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου και φορείς της πόλης – Τα SOS και οι συναντήσεις
29 Μαρτίου 2016

Σε αναβρασμό βρίσκονται εκπρόσωποι κρουαζιέρας και φορείς της πόλης μας εξαιτίας του προσφυγικού. Μπορεί η πρώτη παράμετρος να είναι οι ζωές αυτών των ανθρώπων που ζουν σε άσχημες συνθήκες στο λιμάνι, ωστόσο εκείνοι που προετοιμάζονται και ελπίζουν σε ανάκαμψη από τις αφίξεις τουριστών, “στραβοκαταπίνουν” μόνο στην ιδέα αρνητικών εξελίξεων. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα νησιά ή στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί και στον Πειραιά, που χρόνια τώρα παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατήσει τους τουρίστες στην πόλη.

Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ακυρώσεις στην κρουαζιέρα αλλά και δεσμεύσεις περί «αποσυμφόρησης του Πειραιά από τις προσφυγικές ροές», συγκεντρώσαμε τις γνώμες των «ειδικών» για να πάρουμε μια εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι…

Θ. Κόντες: Πολλές εταιρείες αποφεύγουν να προσεγγίσουν λιμάνια

«Οι χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως το Ελληνικό, σε συνδυασμό με τον φόβο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος στην Τουρκία δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, Θ. Κόντες. Πολλές εταιρείες κρουαζιέρας, μάλιστα, αποφεύγουν πλέον να προσεγγίσουν λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου που θεωρούν επικίνδυνα και στρέφονται σε περιοχές όπου οι πελάτες τους αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.

Οι απώλειες… και οι «υπερβολές»

Σύμφωνα με στοιχεία που μεταφέρει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», Χίος και Λέσβος έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα ενώ φορείς της κρουαζιέρας ανησυχούν για την κατάσταση στο Λιμάνι του Πειραιά, όπου οι πρόσφυγες ξεπερνούν τους 5000. Θεωρούν πως η «αν η κατάσταση με το προσφυγικό χειροτερέψει, θα αυξηθούν οι ακυρώσεις άφιξης κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια, μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς». Αυτό το επιχείρημα πάλεψε την περασμένη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία στην παγκόσμια έκθεση κρουαζιέρας στο Μαϊάμι ζήτησε να αποφεύγονται οι υπερβολές όσον αφορά στο προσφυγικό, ενδεχομένως για να μην βλάψουν την εικόνα της χώρας.

Ζητούν μέτρα

«Ορισμένες εταιρείες προγραμματίζουν να αυξήσουν τις προσεγγίσεις τους στην Ελλάδα, ακυρώνοντας την Τουρκία, με κύριο λιμένα συνήθως τον Πειραιά, μια και τον θεωρούν ασφαλέστερο προορισμό που προσφέρει περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους για επίσκεψη. Πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε λιμένες , αεροδρόμια, χώρους επισκέψεων, αλλά και γενικότερα σε μεγαλουπόλεις και πολυσύχναστους χώρους. Κάτι τέτοιο πρέπει να οργανωθεί, να εφαρμοστεί και να ανακοινωθεί άμεσα στους ενδιαφερόμενους διεθνώς. Επίσης η Πολιτεία πρέπει να διαχειριστεί σωστά και άμεσα το προσφυγικό πρόβλημα, κυρίως στους μεγάλους λιμένες και τα νησιά με ιδιαίτερη αυξημένη τουριστική κίνηση». Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες , μιλώντας στο δημοσιογράφο Μηνά Τσαμόπουλο του Πρώτου Θέματος.

Δέσμευση Δρίτσα για να αλλάξει η εικόνα του λιμανιού

Tο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και οι επιπτώσεις από τη περαιτέρω αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο λιμάνι του Πειραιά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 24 Μαρτίου ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Β. Κορκίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς κ. Δ. Μαθιός, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου κ. Π. Πολιτάκης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Ν. Μανεσιώτης με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα.

Στη συνάντηση, όπου παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Ι. Θεοτοκάς και ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΠ κ. Γ. Σωτηρίου, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις από το μεταναστευτικό, που έχει πάρει τραγικές διαστάσεις, όπως και η αναγκαιότητα συνέχισης παροχής βοήθειας προς τους πρόσφυγες – μετανάστες, χωρίς όμως να ενθαρρυνθεί η παραμονή τους στον Πειραιά, καθώς και η ανάγκη μεταφοράς τους σε οργανωμένα hot spot εκτός Λιμένα.

Επίσης, εκφράστηκαν οι ανησυχίες και συζητήθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις εξελίξεις του μεταναστευτικού στην πορεία της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και την εθνική οικονομία γενικότερα.

Νίκος Μανεσιώτης: «Να μένουν οι τουρίστες στον Πειραιά έστω για μια – δυο μέρες»

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκο Μανεσιώτη για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για την εν λόγω σύσκεψη. Όπως μας είπε ο κ. Μανεσιώτης, η εικόνα των προσφύγων στο λιμάνι δυσχεραίνει την προσπάθεια πολλών ετών για να καταστεί ο Πειραιάς home port. «Όλοι οι φορείς της πόλης, έχουν προσπαθήσει πολύ για να γίνει ο Πειραιάς home port, να μένουν οι τουρίστες στην πόλη έστω για μια – δυο μέρες», μας είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντάς μας όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο λιμάνι. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου μας εξήγησε πως στη συνάντηση πήραν τις ρητές δεσμεύσεις του Υπουργού κ. Δρίτσα ότι το λιμάνι αλλά και η Ειδομένη σύντομα θα αποσυμφορηθούν αλλά χρειάζεται χρόνος να ετοιμαστούν οι νέες εγκαταστάσεις.

Γιάννης Μώραλης: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό στον Πειραιά»

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο οποίος είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον Υπουργό κ. Δρίτσα αλλά και με τον Πρόεδρο του ΟΛΠ κ.Κούβαρη. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μώραλης, «είναι κοινή αντίληψη ότι το λιμάνι πρέπει να αποσυμφορηθεί». «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό στον Πειραιά. Επαναλαμβάνω: η πρώτη παράμετρος δεν είναι ο τουρισμός, η κρουαζιέρα, αν και πρόκειται για τομείς που αφορούν στην εθνική οικονομία. Πρώτη παράμετρος είναι οι ζωές αυτών των ανθρώπων που ζουν σε άσχημες συνθήκες στο λιμάνι», λέει ο Δήμαρχος Πειραιά.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ