Εφημερίδα Κοινωνική

Προϋπολογισμός Δήμου Πειραιά σε συνθήκες κρίσης

 Breaking News

Προϋπολογισμός Δήμου Πειραιά σε συνθήκες κρίσης
15 Μαρτίου 2016

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά για το 2016 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, κατά τη εισήγησή του, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ρεαλιστικό, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η κατάρτισή του βασίστηκε στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, την υπευθυνότητα, την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην εισήγησή του, τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι

Συζητάμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον προϋπολογισμό του 2016 του Δήμου μας, σε συνθήκες κρίσης, εσωτερικής και ευρωπαϊκής, οικονομικής και κοινωνικής, όπου η χώρα μας εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο.

Παράλληλα, υπάρχει και το πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη είχε ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων παρά τη μεταβίβαση πολλαπλών αρμοδιοτήτων που εκχωρήθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Και δεν έφταναν όλα αυτά, ερχόμαστε σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, να έχουμε περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων περίπου κατά 60% και στη συνέχεια στη μη απόδοση αυτών τόσο για τις λειτουργικές μας ανάγκες, όσο και για τις επενδυτικές μας ανάγκες.

Είχαμε καθυστερήσει τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ευτυχώς το τελευταίο τρίμηνο τετράμηνο είχαμε σημαντική επιτάχυνση. Κατακόρυφη αύξηση των αρμοδιοτήτων χωρίς ανάλογους πόρους και κάθετη μείωση του προσωπικού, συνέπεια συνταξιοδοτήσεων και απαγόρευσης προσλήψεων για την αναπλήρωση των κενών θέσεων.

Κληθήκαμε λοιπόν να συντάξουμε τον προϋπολογισμό του 2016 του Δήμου μας, λαμβάνοντας υπόψη σοβαρά τα δεδομένα που προανέφερα και στα πλαίσια που ορίζει η νομοθεσία περί σύνταξης προϋπολογισμού.

Η ΚΥΑ 26945 31/7/2015 παρέχει σαφείς οδηγίες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών. Και ο φετινός προϋπολογισμός στηρίχθηκε στις βασικές αρχές που πρέπει να τον διέπουν. Τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, την υπευθυνότητα, τη διαφάνεια, την ειλικρίνεια, την καθολικότητα και την ειδίκευση των πιστώσεων.

Ο προϋπολογισμός έχει διττή έννοια: από τη μια είναι ένα εργαλείο δέσμευσης των πολιτικών επιλογών της κάθε Δημοτικής Αρχής και από την άλλη επικυρώνει τη νομιμότητα αυτών που πρόκειται να εκτελεστούν.

Ο προϋπολογισμός είναι η κορυφαία πράξη του Δήμου γιατί καθορίζει τους στόχους, εξειδικεύοντας και ποσοτικοποιώντας δράσεις και αποτελεί εν γένει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία λειτουργίας μιας διοίκησης.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν, με όσα προανέφερα ο φετινός προϋπολογισμός του 2016 να μην είναι λιτός, όσο λιτός ήταν και το 2015 γιατί έτσι μόνο θα ήταν ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος.

Για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα στάδια και οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι ευελπιστούμε, επειδή ανοίγουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ σε δύο τρείς μήνες το αργότερο, ότι θα μπορέσουμε να υποβάλουμε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, να αντλήσουμε τα κεφάλαια που σκοπεύουμε να αντλήσουμε, ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των οποίων είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά και το οποίο στηριζόταν από τότε και ως προεκλογική δέσμευση, αλλά και στη συνέχεια, στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και άλλα τομεακά προγράμματα».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»

Ο επικεφαλής της παράταξης Αντώνης Καλογερόγιαννης εξέδωσε την παρακάτω  ανακοίνωση:

«Ίσως , κάποτε, αποτελούσε την κορυφαία στιγμή για το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας η συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου Πειραιά. Κι αυτό γιατί ο προϋπολογισμός δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία θέλει να κινηθεί η δημοτική αρχή, δείχνει τις προθέσεις της και δείχνει κατά πόσο αρχίζει να υλοποιεί κάποιες από τις προεκλογικές της εξαγγελίες

Δυστυχώς. Πλέον, οι προϋπολογισμοί των περισσοτέρων δήμων κινούνται στην λογική της εφαρμογής μνημονιακών οδηγιών και υπό αυτήν την άποψη ο προς ψήφιση προϋπολογισμός που συνετάχθη από τις υπηρεσίες του Δήμου μας δεν παρουσιάζει κανέναν σφάλμα, είναι καθ’ όλα τυπικά ορθός.

Δυστυχώς όμως , αντιμετωπίζουμε πλέον τον προϋπολογισμό ως ένα εργαλείο τυπικά απαραίτητο για την λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και δεν τον βλέπουμε ως εργαλείο ανάπτυξης της πόλης, ως εργαλείο εφαρμογής συγκεκριμένων προεκλογικών δεσμεύσεων .

Είχα πει και πέρυσι, στην αντίστοιχη συζήτηση, ότι μου θυμίζει την λαϊκή παροιμία «τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του». Αριθμητικά, ποσοτικά, έτσι είναι……… έχουμε συγκεκριμένα έσοδα τα οποία θέλουμε δεν θέλουμε είναι αυτά που θα μας καθορίσουν και το πόσα μπορούμε να ξοδέψουμε. Κι αν αναλογιστούμε κι ότι στα έξοδα οι περισσότερες δαπάνες είναι ανελαστικές, είναι δαπάνες μισθοδοσίας και απαραίτητων λειτουργιών του Δήμου Πειραιά, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα « ίσα βάρκα, ίσα πανιά»

Με αυτήν την λογική , πρόκειται για έναν τυπικό ορθό ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που δίνει απλά την δυνατότητα συντήρησης του Δήμου Πειραιά χωρίς όμως καμιά αναπτυξιακή δυναμική, χωρίς καμιά δυνατότητα παρέμβασης στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα των συνδημοτών μας, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση σε θέματα κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Για παράδειγμα, αυξάνετε τον προϋπολογισμό για συνέδρια και εορτές στο κωδικό 644 από 12.000 σε 22.000 € και αυξάνετε και τα έξοδα γενικής φύσεως κατά 50.000 € ενώ στην κατηγορία 648 αφήνετε το ίδιο ποσό με πέρυσι για την σίτιση απόρων της πόλης στις 130.000 € και προσθέτετε μόνο 50.000 € για τους πρόσφυγες . Πού είναι η κοινωνική ευαισθησία σας και να πείτε, έχω χρήματα, έχω ταμείο, σήμερα έχουμε περίπου 22.000.000 € ενεργό ταμείο στο Δήμο μας, άρα μπορώ να διαθέσω σε όλα τα σχολεία της πόλης μας έναν χυμό και μια τυρόπιτα σε όλους τους μαθητές της πόλης που !!! Θα μπορούσατε να έχετε προϋπολογίσει ένα σημαντικό ποσό για αυτόν τον σκοπό το οποίο να εξοικονομούσατε από αλλού ( για παράδειγμα 100.000 € προϋπολογίζετε για την βελτίωση των εγκαταστάσεων στο Σχιστό σε οικόπεδο ιδιοκτησίας μας ή 30.000 € για παροχή υπηρεσιών θεσμοθέτησης Maritime Clusters στον Πειραιά ή 24.600 € για την παροχή υπηρεσιών για εξειδίκευση των δράσεων τουρισμού στην Ο.Χ.Ε.……….. πολλά ακούγονται) Διπλασιασμός σχεδόν τακτικων αμοιβών στις υπηρεσίες πολεοδομίας από 512.000 σε 950.000 ……… Γιατί ;;;;

Βλέποντας τον προϋπολογισμό του δήμου μας καταλαβαίνω ότι αντανακλά μία απλή κατάσταση διαχείρισης της φτώχιας και της εξαθλίωσης. Για τον συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», την ώρα που το κοινωνικό κράτος καταρρέει η κυβέρνηση οδηγεί την τοπική αυτοδιοίκηση στην απαξίωση αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας ο προσανατολισμός της κατεύθυνσης του προϋπολογισμού στην μεγίστη αύξηση της κοινωνικής πολιτικής.

Για να μην σας κουράζω, κι επειδή τα περισσότερα τα είπαν οι προλαλήσαντες, καταλήγω στο εξής συμπέρασμα

Ο προς ψήφιση προϋπολογισμός έχει συνταχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες της εγκυκλίου του Υπουργείου αλλά με καμιά κατεύθυνση , κανένα όραμα , κανένα σχέδιο από την Δημοτική Αρχή, χωρίς κοινωνικά χαρακτηριστικά , χωρίς προσπάθεια υλοποίησης έστω και στο ελάχιστο του προγράμματος που είχατε υποσχεθεί στον Πειραϊκό λαό και για αυτό το λόγο

καταψηφίζω τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2016,

ελπίζοντας ότι του χρόνου θα είστε πιο τολμηροί στο σχεδιασμό σας και στις παρεμβάσεις σας».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ