Εφημερίδα Κοινωνική

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Πολλά θέματα… πολλές απουσίες!

 Breaking News

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Πολλά θέματα… πολλές απουσίες!
24 Μαρτίου 2016

Απ’ όλα είχε ο «μπαξές» στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, η οποία για ακόμη μια φορά κράτησε πάνω από 5 ώρες!

Αρχικά, οι ομιλίες επικεντρώθηκαν στον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής Πειραιά για το 2015. Αν και πολλοί πίστεψαν ότι θα διεξαχθεί μια συζήτηση γύρω από τις «επιτυχίες» και τις «αποτυχίες» της ομάδας Μώραλη, ουσιαστικά, ήταν ένας τυπικός -πλην όμως- ουσιαστικός απολογισμός των «νευραλγικών» υπηρεσιών του Δήμου, όπως η διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, η διεύθυνση Οδοποιίας, η υπηρεσία Περιβάλλοντος, η Καθαριότητα, οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.α. Εκεί σχολιάστηκαν πολλά… Το έργο, οι παραλείψεις, οι δυνατότητες του Δήμου, ενώ οι παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων εστίασαν σε επιμέρους προβλήματα της πόλης και παράπονα των κατοίκων. Απαντήσεις δίνονταν προς πάσα κατεύθυνση. Ο Δήμαρχος βέβαια έσπευσε από νωρίς να βάλει «τάξη» στη συζήτηση λέγοντας ότι «δεν μιλάμε για το προεκλογικό μας πρόγραμμα και κατά πόσο αυτό υλοποιήθηκε αλλά για τα πεπραγμένα των υπηρεσιών του Δήμου, σε συνθήκες κρίσης για την τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς κρινόμαστε καθημερινά από τους πολίτες αλλά το αποτέλεσμα θα φανεί στο κλείσιμο της θητείας μας».

Η συζήτηση επεκτάθηκε στους υπαλλήλους του Δήμου. Μάλιστα, ο δημοτικός σύμβουλος του “Λιμανιού της Αγωνίας” κ. Γκερλές ανέβασε τους τόνους ρωτώντας τον Δήμαρχο για το θέμα της αξιολόγησης των δομών, των υπηρεσιών και του προσωπικού του Δήμου Πειραιά. Ο Γ.Μώραλης είπε ότι όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν με το νέο νόμο και ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα Δημάρχου δεν μπήκε στην λογική του να βάλει τους δικούς του ανθρώπους, στις θέσεις που ο ίδιος ήθελε. Η συζήτηση εντάθηκε όταν έγινε αναφορά στο ρόλο των Δημοτικών Κοινοτήτων του Πειραιά. Ο κ. Γκερλές παρουσίασε έναν δικό του mini απολογισμό των αποφάσεων που λαμβάνονται από κάθε Κοινότητα ξεχωριστά, καταλήγοντας σε ένα γενικό συμπέρασμα ότι έχει απαξιωθεί ο ρόλος τους και ότι θα έπρεπε να λειτουργούν διαφορετικά, όχι μόνο για εγκρίσεις αδειών καταστημάτων αλλά να ενεργοποιήσουν επιτροπές πολιτισμού, παιδείας κ.α. και να διευρύνουν το πλαίσιο δράσης τους. Ο Δήμαρχος Πειραιά υπεραμύνθηκε του ρόλου των Δημοτικών Κοινοτήτων λέγοντας ότι έχουν άμεση συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου και λύνουν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα φαίνονται στη «Διαύγεια». Ακολούθησαν δυναμικές παρεμβάσεις προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων όπως του κ. Γκόλφη και της κας Αθανασίου. Ο πρώτος διέψευσε με παραδείγματα τα όσα είπε ο κ.Γκερλές παρουσιάζοντας μία-μία τις δράσεις στην Α’ Κοινότητα ενώ η κα Αθανασίου από την Β’ Κοινότητα ζήτησε τη στήριξη του Δήμου στις αποφάσεις για τις άδειες καταστημάτων που αποτελούν το πιο δύσκολο κομμάτι και πολλές φορές δημιουργούν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτών και διοίκησης.

Ακολούθως, ανοίχτηκαν σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα τα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ και η προοπτική αξιοποίησής τους ως μητροπολιτικό πάρκο. Μίλησε από το βήμα ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Νέου Φαλήρου κ. Γκιων, ο οποίος και μετέφερε τις θέσεις των κατοίκων. Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση των ΧΡΩΠΕΙ δεν πρέπει να συγχέεται με την υπόθεση των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας και αυτό γιατί αποτελούν ιδιωτική έκταση, ωστόσο άκουσε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις και επιφυλάχτηκε για περαιτέρω κινήσεις.

Ένα θέμα που συζητήθηκε εκτενώς ήταν αυτό του νεκροταφείου της «Ανάστασης» που σε ένα μέρος του περιλαμβάνει ρωσικούς τάφους. Εκπρόσωποι από την Πρεσβεία του Ρωσίας ζήτησαν από τον Δήμο Πειραιά να μπορέσουν να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν το χώρο, που αποτελεί για εκείνους σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με ιδιαίτερη αξία. Ο Δήμαρχος έδωσε το «πράσινο φως» με το σκεπτικό ότι οι δεσμοί Ρωσίας και Πειραιά είναι εδώ και πολλά χρόνια ισχυροί και με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή, ενδεχομένως, να βοηθήσει να βελτιωθεί η κατάσταση και στο υπόλοιπο κομμάτι του νεκροταφείου που σήμερα η εικόνα του δεν είναι και η καλύτερη.

Ακόμη, κάποια από τα ενδιαφέροντα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά ήταν τα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, η Βίλα Ζαχαρίου και το Προσφυγικό.

Για το πρώτο, η ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γαϊτανάρος είναι ότι ο Πειραιάς έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα Τοπικά Σχέδια Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων και αναμένει τις αποφάσεις των κεντρικών φορέων οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν «νομικά κολλήματα».

Για το γιαπί της Βίλας Ζαχαρίου στην Καστέλλα, (θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα μας τις προηγούμενες μέρες και έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο συνδυασμός «Λιμάνι της Αγωνίας» και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Σταθάκη), η απάντηση του Δημάρχου Πειραιά ήταν ότι δεν ήταν αρχικά ενήμερος για όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος και ιδίως για τη δωρεά 40 εκ. δρχ της «Παπαστράτος», η οποία όπως είπε, υπάρχει στα ταμεία. Ξεκαθάρισε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από πλευράς Δήμου, ενώ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με την κα Φόνσου η οποία «πιέζει» το Δήμο να πάρει αποφάσεις για το κτίριο-γιαπί που σύμφωνα με τη διαθήκη, προορίζεται για τη φροντίδα και τη στέγαση των άπορων καλλιτεχνών. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας μας, η παραίτηση του Γ.Γ. του Ιδρύματος Ζαχαρίου, Κωνσταντίνου Κονιστή, δεν έγινε αποδεκτή.

Για το Προσφυγικό, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία και το φόβο του. Κάθε παράταξη παρουσίασε τη δική της άποψη ενώ ιδιαίτερος προβληματισμός υπήρξε για το γεγονός ότι από τη νέα σχολική χρονιά κάποια από τα προσφυγόπουλα θα πρέπει να μπουν στα σχολεία της πόλης μας και γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και οργάνωση αλλά και ξεκάθαρες απαντήσεις από την Πολιτεία.

Τέλος, να σημειωθεί ότι για ακόμη μια φορά, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά πραγματοποιήθηκε στο όριο της απαρτίας δεδομένου ότι πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν θέλησαν να παρευρεθούν ή αποχώρησαν κατά τη διάρκεια, γεγονός που προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια αλλά και ανατροπές στην ροή των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Γι’ αυτό μάλιστα ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι «όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, είναι κατανοητό… και μπορούν να κινηθούν άλλες διαδικασίες».

*του Κώστα Παναγιωτάκη

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ