Εφημερίδα Κοινωνική

Συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση Θ. Δρίτσα – ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ

 Breaking News

Συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση Θ. Δρίτσα – ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ
01 Φεβρουαρίου 2016

Την πεποίθηση ότι μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ο Πειραιάς θα πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, με συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Αντίθετη άποψη διατύπωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, σε συνέντευξή του στην «Αυγή».

Ο κ. Πιτσιόρλας χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητικό το τίμημα των σχεδόν 370 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Cosco για το 67% του ΟΛΠ υπό τις παρούσες συνθήκες, επισημαίνοντας ότι ξεπέρασε το εύρος τεσσάρων αποτιμήσεων που είχε στη διάθεσή του το Ταμείο και ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ εάν υπολογιστούν και τόκοι που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο.

«Πολύ περισσότερο εάν το συγκρίνουμε με τα έσοδα που είχε κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο από τον ΟΛΠ. Τα 400 εκατομμύρια ευρώ για τα 40 χρόνια παραχώρησης, αν πάρουμε τα έσοδα που είχε κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία θα χρειαζόταν 200 χρόνια για να τα συγκεντρώσει», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές επενδύσεις που θα γίνουν στον Πειραιά και ιδιαίτερα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, η οποία θα αναβιώσει.

«Στο τέλος της περιόδου παραχώρησης, όταν θα επιστρέψουν οι λιμενικές εγκαταστάσεις στο δημόσιο θα έχουμε ένα πολύ διαφορετικό λιμάνι. Πολύ μεγαλύτερο, πιο σύγχρονο και λειτουργικό», σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Θ. Δρίτσας: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να ξεπουλήσει τον ΟΛΠ

«Παρά τους ισχυρισμούς δεύτερης διαλογής, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να ξεπουλήσει το λιμάνι», τονίζει, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Αυγή» της Κυριακής, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

«Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα το αξιολογήσω, με υπευθυνότητα και πληρότητα, όπως επιτάσσει ο θεσμικός μου ρόλος, όταν λάβω όλο τον φάκελο, τον οποίο έχω ζητήσει», σημειώνει.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ναυτιλίας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κατέβαλε «σημαντική προσπάθεια» βελτιώσεων και πέτυχε αρκετά, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στο ΤΑΙΠΕΔ, ότι ανέλαβε δεσμεύσεις, πέραν των αρμοδιοτήτων του.

«Προσδοκούμε ότι θα κατοχυρώσουμε τις εργασιακές σχέσεις, θα προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις-χρήστες του λιμανιού από μονοπωλιακές πρακτικές, θα οριοθετήσουμε τη συμμετοχή των παραλιμένιων δήμων σε σημαντικές αποφάσεις για έργα που διαφορετικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις πόλεις, θα ενισχύσουμε και θα αποσαφηνίσουμε τον προβλεπόμενο εποπτικό ρόλο του κράτους στη λειτουργία του λιμανιού», εξηγεί ο Θ. Δρίτσας.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, ο υπουργός αναφέρει ότι η «χωρίς εξαίρεση» απεργία γεννά σοβαρά προβλήματα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα νησιά και τις ροές προσφύγων και μεταναστών που δέχονται.

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ