Όποιος βρέθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για την παρουσίαση του φακέλου του Πειραιά για Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, πήρε μια πρώτη «γεύση» γιατί ο Πειραιάς είναι η πιο δυνατή υποψηφιότητα μεταξύ των πόλεων. Χωρίς βεβαίως να έχουμε σαφή εικόνα για τους φακέλους των άλλων πόλεων που θα κατατεθούν την Πέμπτη το πρωί στο Υπουργείο Πολιτισμού, με τα μάτια του απλού θεατή, απολαύσαμε στο στολίδι της πόλης μας ένα «υπερθέαμα» γεμάτο από… Πειραιά, που είχαν επιμεληθεί με τον αρτιότερο τρόπο οι συντελεστές του Δήμου και ο υπεύθυνος του φακέλου, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ.Πέτρος Κόκκαλης.
Αρχικά θα σταθούμε στις σημαντικές παρουσίες που δηλώνοντας «παρών» στο κάλεσμα της δημοτικής Αρχής, έδειξαν ότι βρίσκονται στο πλευρό της προσπάθειας που κάνει ο Πειραιάς. Ξεχώρισαν η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης. Επιμελητήρια, σύλλογοι, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης, άνθρωποι από όλο το φάσμα του πολιτισμού και της αυτοδιοίκησης. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γέμισε με ευχές και χειροκροτήματα… Στον «καλά δουλεμένο» φάκελο υποψηφιότητας έχουν συμπεριληφθεί όλα τα βασικά πλεονεκτήματα της πόλης. Εικόνες από έναν Πειραιά που όλοι θα ήθελαν να δουν, ιδίως εκείνοι που δεν τον ξέρουν.
Και τι δεν βρήκαμε μέσα σε αυτό τον φάκελο… Την Ιστορία, τα Αρχαία Τείχη, το Ρεμπέτικο, το Δημοτικό Θέατρο, το Λιμάνι…. Μια αρμονική σύνδεση του “παλιού-ανεκτίμητου” και του “σύγχρονου”. Το «κλειδί» είναι ότι από την παρουσίαση βγαίνουν συναισθήματα και αναδεικνύεται ο χαρακτήρας της πόλης. Ο φάκελος είναι δομημένος με τέτοιο τρόπο που σε μεταφέρει σε έναν «μελλοντικό» Πειραιά, έτσι όπως τον οραματίζεται η δημοτική Αρχή αλλά ταυτόχρονα και σε έναν «ρεαλιστικό» Πειραιά που σέβεται την καθημερινότητά του, την ιδιομορφία του, τους ανθρώπους του. Αναδεικνύει την εξωστρέφεια της πόλης μας και την δυνατότητά της να αναλαμβάνει με επιτυχία σημαντικές δράσεις (π.χ. Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας). Το σύνθημα είναι «Πειραιάς κοιτίδα Πολιτισμού». Όμως δεν μιλάμε μόνο για δράσεις πολιτισμού… Μιλάμε για άνοιγμα προς τον κόσμο, για ενεργοποίηση πολιτών, για καινοτόμες δράσεις που καταλήγουν σε σχέδια Αστικής Ανάπτυξης, για αλληλεπίδραση, για νέους διαύλους επικοινωνίας. Όλα τα παραπάνω, συμπεριλαμβανομένων και υποδομών που έρχονται έως το 2021 όπως τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων αλλά και… το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς η αξιοποίηση και ενεργοποίηση των 50 σημείων πολιτισμού που διαθέτει η πόλη, συνθέτουν μια δυναμική ικανή να δώσει στον Πειραιά όχι μόνο την πρόκριση την Πέμπτη, αλλά και τη τελική επικράτηση στο επόμενο εξάμηνο.
Στα διαδικαστικά, όπως ενημερωθήκαμε, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω του ΟΠΑΝ. Το ξεχωριστό συγκριτικά με τους άλλους φακέλους υποψηφιότητας είναι ότι ο Δήμος Πειραιά, εάν αναλάβει τη διοργάνωση, δεν πρόκειται να συστήσει «ανεξάρτητο οργανισμό», αλλά την όλη ευθύνη θα αναλάβει ένας νέος καλλιτεχνικός διευθυντής. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια του Δήμου αναμένεται να αναλάβει και η κα Ειρήνη Νταϊφά, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο του πολιτισμού. Ο φάκελος του Πειραιά, σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, είναι «χαμηλού προϋπολογισμού», δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών της χώρας και στηρίζεται χρηματοδοτικά σε ευρωπαϊκά κονδύλια, συνεργασίες, χορηγίες κ.α. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον Πειραιά και να είναι «καλοτάξιδος» ο φάκελος. Η πόλη μας αξίζει την προβολή, τη «ζωντάνια», το διαφορετικό…
14 ελληνικές πόλεις διεκδικούν…
Οι πόλεις αυτές είναι τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Τρίπολη, ο Βόλος, οι Δελφοί, η Ελευσίνα, η Κέρκυρα, η Λάρισα, η Λέσβος, το Μεσολλόγι, ο Πειραιάς, η Ρόδος, η Σαλαμίνα και η Σάμος. Ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι «κληρονομιά» της Μελίνας Μερκούρη. Σύμφωνα με τον θεσμό μια ευρωπαϊκή πόλη ορίζεται ως πολιτιστική πρωτεύουσα για 1 χρόνο με σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική της ταυτότητα και κουλτούρα (ο θεσμός συνοδεύεται από το βραβείο των 1.5 εκ. ευρώ).
Κ.Π.