Εφημερίδα Κοινωνική

Απάντηση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά στην επιστολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου για την επικείμενη αποφυλάκιση του Γ. Ρουπακιά

 Breaking News

Απάντηση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά στην επιστολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου για την επικείμενη αποφυλάκιση του Γ. Ρουπακιά
24 Φεβρουαρίου 2016

Επί της από 22 Φεβρουαρίου 2016 ανακοινώσεως της Προέδρου του Αρείου Πάγου σχετικά με την αποφυλάκιση του εκ των κατηγορουμένων στη Δίκη της «Χρυσής Αυγής» Γ. Ρουπακιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά φρονεί, ότι θα πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες επισημάνσεις :

Εκτιμούμε ότι ορθώς εντοπίζεται στην ανακοίνωση της κας Προέδρου η δυνατότητα χωρισμού της κακουργηματικής κατηγορίας για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από αυτή της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, που ως ενδεχόμενη συνέπεια θα είχε την απρόσκοπτη πρόοδο της Δίκης για την πρώτη κατηγορία, χωρίς τις καθυστερήσεις που, αναπόφευκτα, επιφέρει η συνεκδίκασή της με την κατά πολύ «ογκωδέστερη» Δίκη της «Χρυσής Αυγής».

Ορθώς, επίσης, εντοπίζονται στην ανακοίνωση οι λοιποί παράγοντες, όπως ο μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων, η έλλειψη αιθουσών, η σοβαρότητα των εγκλημάτων της συγκεκριμένης Δίκης, η ταυτόχρονη διεξαγωγή και άλλων μεγάλων Δικών, που ως αποτέλεσμα έχουν την καθυστέρηση, τόσο σε αυτήν, όσο και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις.

Είναι όμως προφανές, ότι η τήρηση των δικονομικών κανόνων που είχε ως αποτέλεσμα την επικείμενη αποφυλάκιση, ουδόλως δύναται να αποδοθεί, έστω και κατ’ ελάχιστον, στην τήρηση του πλαισίου της αποχής των Δικηγόρων από τα καθήκοντα τους, κατά το τελευταίο δίμηνο.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι πολλάκις έχουν εκφραστεί για το πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης που πλήττει το κύρος της και αμβλύνει την αποτελεσματικότητα της, καθώς και για την ανεπάρκεια του αριθμού Δικαστών, του προσωπικού και της υλικοτεχνικής υποδομής.

Η φροντίδα για την τήρηση των δικονομικών κανόνων και προϋποθέσεων και η διαχείριση του χρόνου της προδικασίας και διαδικασίας ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δικαστικών Αρχών και Υπηρεσιών και η επίλυση των ζητημάτων εξεύρεσης κατάλληλων χώρων και υποδομής για τη συγκεκριμένη, όπως και για κάθε άλλη Δίκη, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατόπιν των ανωτέρω, επισημαίνουμε, προς διασκέδαση κάθε τυχόν εσφαλμένης εντύπωσης, ότι είναι απολύτως ατυχής κάθε έμμεση προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην αποχή των Δικηγόρων, καθώς και ο συσχετισμός των αγωνιστικών κινητοποιήσεων τους με την επικείμενη αποφυλάκιση, καθώς η επέλευση του ορίου της προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου Γ. Ρουπακιά θα συμπληρωνόταν αναμφισβήτητα μεσούσης της επ’ ακροατηρίω διαδικασίας.

Ακόμα, οι Δικηγόροι του Πειραιά κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό-παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016, κατά του προσχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό.

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ