Εφημερίδα Κοινωνική

Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

 Breaking News

Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
25 Ιανουαρίου 2016

Υπάρχουν πολλά λαχταριστά φαγητά που μας βάζουν σε πειρασμό να τα φάμε. Όμως επιτρέπονται να τα καταναλώσουμε; Θα κάνουν καλό ή κακό στον οργανισμό μας;

Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας

Όλο και περισσότερα στοιχεία μαζεύονται για να επιβεβαιώσουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαγειρεμένο κρέας περιέχει ετεροκυκλικές αμίνες, που είναι καρκινογόνα στοιχεία και τα βρίσκουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες στο κόκκινο και στο επεξεργασμένο κρέας.

Τα γαλακτοκομικά και ασβέστιο

Μια έρευνα του 2008 από το Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας για τον καρκίνο έδειξε πως η μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να αυξήσει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του προστάτη, κάτι που οδηγεί σε καρκίνο. Το πλήρες γάλα, μάλιστα, θεωρείται ακόμα πιο επικίνδυνο. Συνεπώς, πρέπει να περιορίσουμε τα γαλακτοκομικά, αν τρώμε αρκετά, και να παραμείνουμε πιστοί σε low-fat ή 0% ποικιλίες.

Το αλκοόλ

Ξέρουμε πως το κόκκινο κρασί – με μέτρο – μπορεί να βοηθήσει την υγεία της καρδιάς, αλλά το αλκοόλ μπορεί όντως να προκαλέσει καρκίνο του προστάτη. Σε μια έρευνα που χρησιμοποίησε στοιχεία από περισσότερους από 10.000 άνδρες, ανακαλύφθηκε πως όσοι έπιναν πολύ (4 ποτήρια ημερησίως) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη. Σημειώνεται πως οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωναν πως έπιναν μπύρα, άρα ακόμα δεν είναι πολύ ξεκάθαρο κατά πόσο το κρασί και τα υπόλοιπα ποτά επηρεάζουν τον κίνδυνο.

Τα κορεσμένα λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά τα βρίσκουμε στο κρέας, στα γαλακτοκομικά, στα γλυκά και στις επεξεργασμένες τροφές. Έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με επιπλοκές στην καρδιά, όμως πιστεύεται ότι παίζουν κάποιο ρόλο και στον καρκίνο του προστάτη. Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη και όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία καρκίνου σε κάποιους άνδρες. Μέσα από έρευνες, ανακαλύφθηκε πως οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένα επίπεδα PSA. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας με υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκουμε στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο.

 

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ