Εφημερίδα Κοινωνική

Υπ. Εργασίας: Επιρρίπτει ευθύνες στο Δήμο Μεγαρέων για το θάνατο του εργαζόμενου στην Κοινωφελή

 Breaking News

Υπ. Εργασίας: Επιρρίπτει ευθύνες στο Δήμο Μεγαρέων για το θάνατο του εργαζόμενου στην Κοινωφελή
20 Ιανουαρίου 2016

Ευθύνες στο Δήμο Μεγαρέων επιρρίπτει με ενημερωτικό του σημείωμα το υπουργείο Εργασίας για το θάνατο του εργαζόμενου που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr. Όπως τονίζει σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου «βάσει της ΚΥΑ για την Κοινωφελή Εργασία υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγεία των συμμετεχόντων ανέργων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας είναι ο επιβλέπων φορέας, εν προκειμένω ο Δήμος Μεγάρων».

Να σημειωθεί ότι ο 35χρονος Γιώργος Σταμέλος ο οποίος αν και είχε προσληφθεί μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας εργαζόταν παράνομα στην καθαριότητα του Δήμου Μεγαρέων, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι κατά την πτώση του από απορριμματοφόρο του δήμου και μετά από τετράμηνη νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να καταλήξει.

Το πλήρες κείμενο του ενημερωτικού σημειώματος του υπουργείο Εργασίας είναι το εξής:

Ενημερωτικό σημείωμα με αφορμή τον θάνατο 35χρονου εργαζόμενου στο Κοινωφελές πρόγραμμα του Δήμου Μεγάρων, ο οποίος είχε τραυματιστεί στις 5 Οκτωβρίου, μετά από πτώση του από απορριμματοφόρο του Δήμου.

Βάσει της ΚΥΑ για την Κοινωφελή Εργασία υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγεία των συμμετεχόντων ανέργων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας είναι ο επιβλέπων φορέας, εν προκειμένω ο Δήμος Μεγάρων.

Σύντομο ιστορικό του συμβάντος.

• Το ατύχημα έγινε γνωστό με Δελτίο Τύπου του Δήμου Μεγάρων στις 13 Οκτωβρίου 2015.

• Ο τραυματισμός του 35χρονου δεν δηλώθηκε ως εργατικό ατύχημα στο ΣΕΠΕ.

• Παρόλα αυτά, στις 15 Οκτωβρίου κλιμάκιο του ΣΕΠΕ μετέβη στον τόπο του ατυχήματος.

• Στις 16 Οκτωβρίου του 2015, η Αν. Υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου, απέστειλε επιστολή-οδηγία προς την ΚΕΔΕ, με κοινοποίηση στον ΟΑΕΔ, και στο ΣΕΠΕ, με την οποία ζητείται ρητώς να μην ξαναχρησιμοποιηθεί κανένας εργαζόμενος της κοινωφελούς στα απορριμματοφόρα. Επίσης ζητείται να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Η επιστολή της κ. Αντωνοπούλου έρχεται σε συνέχεια 3 εγκυκλίων που είχε εκδώσει η ΓΓ Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου εργασίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγείας των συμμετεχόντων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Μάλιστα, η κ. Αντωνοπούλου επικοινώνησε και τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη ζητώντας του την άμεση εφαρμογή της άνω οδηγίας.

• Την ίδια ημέρα, η κ. Αντωνοπούλου έστειλε έγγραφο προς τους Υπουργούς ό Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας με το οποίο ζητείται να κινηθεί η διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση του συμβάντος.

• Επίσης, στις 16 Οκτωβρίου, κατόπιν εντολής της κ. Αντωνοπούλου, η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπουργείου Εργασίας, απέστειλε έγγραφο προς τον Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ του Υπουργείου με το οποίο ζητείται η «διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

• Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι σημειώθηκαν άλλα δύο ατυχήματα σε Λάρισα και Χαλκίδα με εργαζόμενους της Κοινωφελούς οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στα απορριμματοφόρα των δήμων. Με αφορμή το ατύχημα στη Χαλκίδα, στις 4 Δεκεμβρίου 2015, η κ. Αντωνοπούλου ανακοίνωσε με δελτίο τύπου τα εξής: «Δυστυχώς, παρά τη ρητή εγκύκλιο του Υπουργείου και την οδηγία της ΚΕΔΕ προς όλους του Δήμους της χώρας να μην απασχολούνται εργαζόμενοι της Κοινωφελούς σε απορριμματοφόρα, οι Δήμοι εξακολουθούν να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε ενώπιον του τέταρτου ατυχήματος με εργαζόμενο στον τομέα καθαριότητας.

Στο εξής, η μη τήρηση των οδηγιών από τους επιβλέποντες φορείς, πέραν των πιθανών ποινικών ευθυνών, θα επιφέρει και κυρώσεις αποκλεισμού των Δήμων από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διενεργεί και θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους στους επιβλέποντες φορείς του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Εντούτοις, καλώ τους εργαζόμενους να προχωρούν σε αναφορές προς το ΣΕΠΕ, σε περίπτωση που οι φορείς δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους».

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ