Εφημερίδα Κοινωνική

H φιλανθρωπική οργάνωση Κάριτας Αθήνας οργάνωσε την εκδήλωση: «Από παιδιά για τα παιδιά, με αγάπη»

 Breaking News

H φιλανθρωπική οργάνωση Κάριτας Αθήνας οργάνωσε την εκδήλωση: «Από παιδιά για τα παιδιά, με αγάπη»
19 Ιανουαρίου 2016

Μεγάλη επιτυχία, πέρα από κάθε προσδοκία, σημείωσε η εκδήλωση «Από παιδιά για τα παιδιά, με αγάπη» που διοργάνωσε η φιλανθρωπική οργάνωση Κάριτας Αθήνας σε συνεργασία με τη Γραμματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΓΙΕΙΕ) και έξι Ελληνογαλλικά σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Ελαιώνα, με αφορμή την εφετινή καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων και Μεταναστών από το Βατικανό, στις 17 Ιανουαρίου.

Περισσότεροι από 70 μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίου Ιωσήφ Πεύκης, της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίου Παύλου Πειραιά, του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων, της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών και της Ελληνογαλλικής Σχολής Jeanne D’ Arc Πειραιά τραγούδησαν, χόρεψαν, ζωγράφισαν κι έπαιξαν με αντίστοιχο αριθμό προσφυγόπουλων σε ένα πρόγραμμα μουσικής και ποικίλων διαδραστικών και εικαστικών παιχνιδιών για την αγάπη, την ειρήνη και την αλληλεγγύη.

Για δυο ολόκληρες ώρες οι μικροί, αλλά και οι μεγάλοι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες είχαν την ευκαιρία να ξεφύγουν για λίγο από την δύσκολη καθημερινότητα του ξεριζωμού από την πατρίδα τους, να ξεχάσουν την κατάσταση που βιώνουν ψάχνοντας για την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο και να νοιώσουν το χαμόγελο και πάλι στα χείλη τους. Τόσο ζεστή ήταν η ατμόσφαιρα, ώστε εκτός προγράμματος κάποιοι πρόσφυγες τραγούδησαν στα αραβικά και τα φαρσί, προσθέτοντας ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανθρώπινη αλυσίδα που σχημάτισαν όλοι μαζί πιασμένοι χέρι-χέρι, τραγουδώντας στα ελληνικά «Τα παιδιά ζωγραφίζουν» και «Αν όλα τα παιδιά της γης».

Στο τέλος, οι μαθητές χάρισαν είδη ζωγραφικής, γλυκίσματα και χειροποίητες κάρτες σε σχήμα καρδιάς με ευχές στα παιδιά και χαλβά προς όλους, που είχε μαγειρέψει η ομάδα «Μαριανοί Νέοι σε Δράση».

Caritas στη λατινική γλώσσα σημαίνει αγάπη, με ετυμολογική προέλευση την αρχαία ελληνική λέξη κάρα=κεφαλή, που αποτελούσε προσφιλή προσφώνηση των αρχαίων Ελλήνων εκφράζοντας αγάπη, τρυφερότητα, θαυμασμό, ή και τιμή προς ένα άτομο.

Διατηρώντας τη ρίζα αυτή οι μετέπειτα ευρωπαϊκές γλώσσες δημιούργησαν πλήθος λέξεων, π.χ cher, cherie, caro (αγαπημένος/η, caresse (χάδι), charite, charity, carita, caridad (φιλανθρωπία, λέξη που προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα φιλέω-φιλώ το οποίο σημαίνει επίσης αγαπώ).

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ