Εφημερίδα Κοινωνική

Δείτε τι ισχύει με το νέο ασφαλιστικό – Μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

 Breaking News

Δείτε τι ισχύει με το νέο ασφαλιστικό – Μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)
05 Ιανουαρίου 2016

Μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις που φτάνουν ακόμη και στο 20% για όσους αποχωρούν με μισθούς άνω των 800 ευρώ και έχουν από 25 έτη ασφάλισης και άνω, περικοπές στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ από την 1η/1/2016, αυξήσεις εισφορών κατά 1,5% στην επικουρική ασφάλιση, ψαλίδι ως 15% στα νέα εφάπαξ, ελάχιστο ποσό μηνιαίας εισφοράς 117,20 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μαζικές ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης με ένταξή τους στο ΙΚΑ από φέτος και θέσπιση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ που θα χορηγείται πλήρης όταν οι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν το 67ο έτος (ή 40 έτη ασφάλισης στο 62ο έτος) προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, από το νέο ψαλίδι δεν θα εξαιρεθούν οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς θα επανυπολογιστούν με νέα ποσοστά αναπλήρωσης, και όσες είναι υψηλότερες θα μειώνονται σταδιακά… μετά το Μνημόνιο! Οσες είναι χαμηλότερες θα έχουν επίσης σταδιακά και μετά το Μνημόνιο αυξήσεις!

Με αυτό το λογιστικό τρικ η κυβέρνηση θα εγγράψει μεν τις περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά δεν θα τις περάσει στην τσέπη των συνταξιούχων, μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα του νέου Μνημονίου, δηλαδή μέχρι το 2018. Μετά το 2018 (που λήγει κανονικά το τρίτο Μνημόνιο) όσες συντάξεις είναι μικρότερες από τα καταβαλλόμενα σήμερα ποσά θα μειωθούν στα ποσά που αντιστοιχούν στους νέους συνταξιούχους, ενώ στις περιπτώσεις που μέσω του επανυπολογισμού προκύψουν αυξήσεις, θα δοθεί το ποσό της διαφοράς.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που βγήκε στη σύνταξη με αποδοχές 1.500 ευρώ και 36 έτη ασφάλισης παίρνει σήμερα σύνταξη 1.200 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό, βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, η σύνταξη από τα 1.200 ευρώ επανακαθορίζεται στα 972 ευρώ (που είναι το νέο ποσό για τα 36 έτη με μισθό 1.500 ευρώ). Ο συνταξιούχος όμως, όπως αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης, θα συνεχίσει να παίρνει σύνταξη 1.200 ευρώ και μετά το 2018 θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στα 972 ευρώ.

Αν συμβεί το αντίθετο, δηλαδή αντί για 1.200 ευρώ η σύνταξη καθοριστεί στα 1.250 ευρώ, τότε η αύξηση των 50 ευρώ θα δοθεί μετά το 2018.

Αν οι δανειστές απορρίψουν αυτό το «λογιστικό τρικ», τότε οι μειώσεις θα γίνουν από φέτος.

Το ισχυρότερο σοκ από το νέο ασφαλιστικό θα το υποστούν όμως και μάλιστα άμεσα όσοι πρόκειται να βγουν στη σύνταξη, καθώς οι συντάξεις τους θα υπολογιστούν με νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ