Εφημερίδα Κοινωνική

O Κατρούγκαλος προτείνει νέο «πακέτο» – φωτιά για τις συντάξεις

 Breaking News

O Κατρούγκαλος προτείνει νέο «πακέτο» – φωτιά για τις συντάξεις
09 Δεκεμβρίου 2015

Σήμερα θα κατατεθεί στους Θεσμούς η πρόταση του Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Βασικός στόχος είναι να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, κάτι που και ο πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ο υπ. Εργασίας θα επιλέξει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και γενναίες μειώσεις στις επικουρικές.

Γενικά το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει μεγάλες μειώσεις σε επικουρικές, ΕΦΑΠΑΞ και ΕΚΑΣ, ενώ αυτοί που θα πληγούν περισσότερο θα είναι εκείνοι που θα βγουν στη σύνταξη με το νέο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι συντάξεις δεν θα ξεπερνούν το 55% του μισθού.

Τα σημεία που έχουν κλειδώσει στο «σχέδιο Κατρούγκαλου» πάντως, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο είναι τα εξής:

Μειώνονται οι επικουρικές: Η μείωση θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω και μπορεί να φτάσει ως 12% ή και 15% για τις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Στη περίπτωση που δεν γίνουν περικοπές στις επικουρικές των 150 ή 180 ευρώ τότε η μείωση θα είναι μεγαλύτερη για όσους παίρνουν επικουρική πάνω από 180 ευρώ.

Κουρεύεται το ΕΦΑΠΑΞ: Το κούρεμα θα είναι της τάξης του 10% σε όλα τα εφάπαξ και κυρίως για εκείνα των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές: Οι εισφορές σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ αυξάνονται κατά 2%. Το 1,5% θα επιβαρύνει τους εργοδότες και το 0,5% τους εργαζόμενους.

Μειώνονται οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ: Για να μειωθούν οι δικαιούχοι θα γίνει μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων από 1/1/2016.

Μειώνεται το μέρισμα Δημοσίου: Πρόκειται να μειωθεί από 12% ως και 40% ανάλογα με το πότε βγήκαν σε σύνταξη. Η περικοπή θα είναι μεγαλύτερη όσο λιγότερα είναι τα έτη ασφάλισης και όσο μικρότερη είναι η ηλικία συνταξιοδότησης.

Εισφορές ΔΕΚΟ, Τραπεζών: Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ταυτόχρονη διατήρηση των εισφορών των εργοδοτών στα ίδια επίπεδα.

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ