Εφημερίδα Κοινωνική

Η πλατεία Βικτωρίας γεμίζει και πάλι μετανάστες

 Breaking News

Η πλατεία Βικτωρίας γεμίζει και πάλι μετανάστες
23 Δεκεμβρίου 2015

Γεμάτη μετανάστες είναι και πάλι η πλατεία Βικτωρίας, καθώς άνθρωποι που επιστρέφουν άπραγοι από την Ειδομένη ή που μπαίνουν στη χώρα από τα νησιά συγκεντρώνονται εκεί, αναζητώντας τρόπο συνέχισης του ταξιδιού τους στην Ευρώπη.

Τουλάχιστον 300 άτομα βρίσκονταν χθες Τρίτη στους ελεύθερους χώρους της πλατείας, όμως, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», το βράδυ στην Βικτώρια δεν μένει κανείς. Προφανώς και δεν «εξαφανίζονται», όπως ισχυριζόταν η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά πιθανότατα βρίσκουν καταφύγιο σε σπίτια ομοεθνών τους ή όπου αλλού βρουν, καθώς η παραμονή στο κρύο και την υγρασία της νύχτας του Δεκέμβρη είναι πολύ δύσκολη. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους περιμένουν χρήματα από τις οικογένειές τους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ λεωφορεία αναχωρούν για τα σύνορα, όπου πολλοί θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους παρά τις απαγορεύσεις, τις βραδινές ώρες.

Ποτέ δεν άδειασε η πλατεία Βικτωρίας, εξομολογούνται οι καταστηματάρχες και κάτοικοι της περιοχής, των οποίων οι αντιδράσεις πάντως έχουν μειωθεί κατά πολύ. Από την μια μεριά το γεγονός πως η πλατεία αδειάζει το βράδυ και δεν υπάρχουν «κατασκηνώσεις» και από την άλλη το γεγονός πως δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια μεταξύ των μεταναστών, συμβάλλουν στην διατήρηση ενός τουλάχιστον επιφανειακού, ήπιου κλίματος.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, επιβεβαιώνουν πως οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν μειώθηκαν διόλου με το πέρας του καλοκαιριού, αλλά αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις σημειώθηκαν νέα «ρεκόρ» αφίξεων. Από τις συνολικά 1.005.504 αφίξεις σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρο – έως τις 21 Δεκεμβρίου, η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών – 816.752 – έφθασαν δια θαλάσσης στην Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός της Ύπατης Αρμοστείας μάλιστα προβλέπει ότι οι αφίξεις θα συνεχίσουν με ανάλογους ρυθμούς και το 2016.

 

 

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ