Εφημερίδα Κοινωνική

Φεστιβάλ Iσπανικής Γαστρονομίας στην Αθήνα

 Breaking News

Φεστιβάλ Iσπανικής Γαστρονομίας στην Αθήνα
27 Οκτωβρίου 2015

Το Οικονομικό και Εμπορικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, οργάνωσε στη διάρκεια του Οκτωβρίου μια σειρά από εκδηλώσεις με σκοπό την προώθηση της ισπανικής γαστρονομίας στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξεί να κάνει γνωστά στην Ελλάδα τα προϊόντα της ισπανικής γαστρονομίας και κυρίως εκείνα, τα οποία θεωρούνται ως τα πλέον παραδοσιακά. Το γεγονός ότι, πολλά από τα προϊόντα/πρώτες ύλες είναι κοινά και στις δύο χώρες, λειτουργεί θετικά, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό τους Έλληνες καταναλωτές να νοιώθουν οικειότητα με την ισπανική γαστρονομική προσφορά. Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για την διείσδυση στην αγορά των ισπανικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, όπως είναι το Jamón Serrano, τα αλλαντικά, τα τυριά, οι κονσέρβες και τα κρασιά.

Η δραστηριότητα αυτή, αποτελεί συνέχεια, μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων προωθητικού χαρακτήρα, των ισπανικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, οι οποίες οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια από το Οικονομικό και Εμπορικό Γραφείο

της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα. Μερικές από αυτές ήταν η συμμετοχή του Γραφείου με δικό του περίπτερο στις εκθέσεις “Meat Days” (Νοέμβριος 2013), “Εxpo Meat” (Μάιος 2014) και “Food Expo” (Μάρτιος 2015), η οργάνωση Τεχνικών Ημερίδων και σεμιναρίων σχετικά με οπωροκηπευτικά προϊόντα και κρέας, όπως επίσης και γευσιγνωσίες κρασιών, μίνι εκθέσεις με σκοπό την εύρεση διανομέων, εμπορικές αποστολές κλπ.

“Το Φεστιβάλ Ισπανικής Γαστρονομίας στην Αθήνα”, ξεκίνησε το απόγευμα της 5ης Οκτωβρίου σαν συνέχεια του “Σεμιναρίου για ¨Tapas” στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental. Στη διάρκεια αυτής της ημερίδας, οι 48 παρόντες προσκεκλημένοι (chefs, bloggers γαστρονομίας, εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι, καθηγητές σχολών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, διανομείς αγροτικών προϊόντων και τροφίμων κλπ), απόλαυσαν ένα εργαστήριο δημιουργίας με 12 από τις πλέον αντιπροσωπευτικές tapas της ισπανικής γαστρονομίας από τα χέρια του Ισπανού chef Raúl del Moral και του συνεργάτη του. Μετά το πέρας του σεμιναρίου, το Ίδρυμα “Fundación del Jamón Serrano”, παρέθεσε μια μικρή παρουσίαση του κορυφαίου προϊόντος της ισπανικής κουζίνας, το Jamón Serrano, όπως επίσης και μια μέθοδο κοπής του, από τα χέρια του ειδικού κοπής. Μετά την κοπή του, το προϊόν προσφέρθηκε για δοκιμή στους καλεσμένους.

Το ίδιο βράδυ, μετά το σεμινάριο των tapas, άρχισε το “ Το Φεστιβάλ Ισπανικής Γαστρονομίας στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental στην Αθήνα”. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο με την παράθεση δείπνου, στο οποίο συμμετείχαν 95 άτομα και το οποίο λειτούργησε σαν εναρκτήριο λάκτισμα για το “ Μήνα της Ισπανικής Γαστρονομίας”. Για έναν ολόκληρο μήνα το εστιατόριο Bistrot Vienna του ξενοδοχείου, θα περιλαμβάνει στον κατάλογο του τυπικά ισπανικά πιάτα.

Το “ Ισπανικό Δείπνο-Γκαλά” της 5ης Οκτωβρίου προσέφερε στους καλεσμένους τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ένα μενού βασισμένο στις tapas, που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν. Σε πρώτη φάση, οι καλεσμένοι έγιναν δεκτοί στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου, δίπλα στο εστιατόριο. Στο χώρο αυτό έλαβε χώρα μια μικρή παρουσίαση της εκδήλωσης και των αγαθών της ισπανικής γαστρονομίας ενώ προσφέρθηκε στους καλεσμένους σαμπάνια και Jamón Ibérico. Στη συνέχεια, έγινε προβολή ενός βίντεο του “Food from Spain”, μέσω του οποίου έγιναν γνωστά τα χαρακτηριστικά της ισπανικής γαστρονομίας. Μετά την υποδοχή των καλεσμένων από τους οικοδεσπότες της εκδήλωσης, τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα και τον Οικονομικό και Εμπορικό Σύμβουλο, άρχισε το δείπνο. Κάθε ένα από τα πέντε πιάτα που προσφέρθηκαν συνοδευόταν και από ένα ισπανικό κρασί. Η σύνθεση του μενού ήταν η εξής:

1. Salmorejo corbobés, mojama y pan de higo (Είδος γαθπάτσο από την Ανταλουθία, είδος παστού αποξηραμένου τόνου και ψωμί σύκου)

2. Crema de pepitoria, láminas de pollo braseado, trufa de Soria y azafrán (Μαγειρευμένο πιάτο από κρέας ή κοτόπουλο, λεπτές φέτες από κοτόπουλο στα κάρβουνα με τρούφα από την περιοχή της Σόρια και σαφράν)

3. Lomo de bacalao relleno cocinado en un jugo de fabes, lacón y grelos

(Γεμιστό φιλέτο βακαλάου μαγειρεμένο σε ζωμό φασολιών και χοιρινό με κορυφές από γογγύλια)

4. Solomillo de cerdo relleno adobado con mojo picón y su jugo de ibéricos

(γεμιστό χοιρινό φιλέτο μαγειρεμένο στο ζωμό του με mojo picón)

5. Arroz de leche asturiano (Ρυζόγαλο από την περιοχή των Αστούριας)

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ο ιδιαίτερος ρόλος του chef Raúl del Moral και του συνεργάτη του, οι οποίοι στη διάρκεια της εβδομάδας από 5-11 Οκτωβρίου εκπαίδευσαν τους chefs του ξενοδοχείου στην ισπανική γαστρονομία, σε συνεργασία μαζί τους και επιβλέποντας τη δημιουργία των πιάτων. Μετά από αυτήν την εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα, το ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, θα συνεχίσει να προσφέρει τα ίδια πιάτα, δικής του δημιουργίας.

Η τρίτη δραστηριότητα του Φεστιβάλ Ισπανικής γαστρονομίας στην Αθήνα, ήταν η “ Εβδομάδα των Ισπανικών Τapas”, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καθημερινή βάση σε διάφορα εστιατόρια της πόλης.

Σκοπός, της εκδήλωσης αυτής, ήταν να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία της ισπανικής γαστρονομικής κουλτούρας: οι tapas. Για το λόγο αυτό, τα εστιατόρια πραγματοποίησαν μια προσφορά “2 tapas + κρασί” στην τιμή των 8 ευρώ.

Τα εστιατόρια στα οποία προσφέρθηκαν ισπανικές tapas ήταν: Athenaeum Intercontinental (Τρίτη 13/10), Chefi (Τετάρτη 14/10), Para Siempre (Πέμπτη 15/10) και Taverna Catalana (Παρασκευή 16/10). Η διοργάνωση των τελευταίων αυτών εκδηλώσεων στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Εκτός από τη δοκιμή των tapas και των ισπανικών κρασιών κάθε εστιατόριο προσέφερε δωρεάν jamón serrano, ευγενική προσφορά του Ιδρύματος “Fundación del Jamón Serrano”. Η εταιρεία De Gustibus, διανομέας ισπανικών προϊόντων τροφίμων στην Ελλάδα, προσέφερε, επίσης δωρεάν ορισμένα από τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των πιάτων του Φεστιβάλ της Ισπανικής Γαστρονομίας στην Αθήνα.

Τα ισπανικά οινοποιεία, που συμμετείχαν με την προσφορά τους σε κρασιά ήταν: Τerra do Castelo, Bodega Arzuaga Navarro, Bodega Dehesa de la Luna και Bodega González Byass.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να υπογραμμιστεί η μεγάλη απήχηση και κάλυψη του γεγονότος από τα κοινωνικά δίκτυα. Τη δημοσίευση με τη αναγγελία της “Εβδομάδα των Ισπανικών Τapas” διάβασαν 21.405 άτομα και κοινοποιήθηκε 125 φορές.

magazaki1

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ