Εφημερίδα Κοινωνική

Δεκατέσσερις μύθοι για τον καρκίνο καταρρίπτονται – Διαβάστε ποιοι είναι

 Breaking News

Δεκατέσσερις μύθοι για τον καρκίνο καταρρίπτονται – Διαβάστε ποιοι είναι
22 Οκτωβρίου 2015

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, σας παρουσιάζουμε 14 μύθους για τη νόσο.

Η ΧΡΗΣΗ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟΥ

Μία από τις πιο επικρατούσες απόψεις είναι ότι το αποσμητικό προκαλεί καρκίνο. Σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου κατά του Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των συγκεκριμένων προϊόντων και της νόσου.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ

Είστε έτοιμοι να κόψετε “μαχαίρι” το μπάρμπεκιου για να μην πάθετε καρκίνο; Μην το κάνετε. Μπορεί το καμένο κρέας να περιέχει ποσότητες που προκαλούν μεταλλάξεις στα θηλαστικά, ωστόσο οι ποσότητες που απαιτούνται για να προκληθεί καρκίνος σε ανθρώπινο οργανισμό είναι τεράστιες. Για να μειώσετε τον κίνδυνο το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου σας συμβουλεύει να μην καταναλώνετε καμένο κρέας.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ

Τα αντισυλληπτικά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών, αλλά αυξάνουν ελαφρώς αυτόν του καρκίνου του μαστού. Μετά από δεκαετή διακοπή του φαρμάκου ωστόσο, το κίνδυνος του καρκίνου μειώνεται στο ίδιο επίπεδο σαν να μην είχε γίνει ποτέ χρήση.

ΜΗ ΒΑΦΕΤΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΑΣ

Μπορεί η βαφή να προκαλέσει καρκίνο; Σύμφωνα με μελέτη του επιστημονικού περιοδικού American Medical Association κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

ΠΙΕΙΤΕ ΠΟΛΥ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Θεωρείτε η υπερκατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο; Σκεφθείτε το ξανά. Το αλκοόλ θεωρείται πιθανή αιτία καρκίνου και το καλύτερο θα ήταν να το απολαμβάνετε με μέτρο.

ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΟ ΣΤΗΘΟΔΕΣΜΟ

Ακούσατε κάπου ότι αν φοράτε στηθόδεσμο αυξάνετε τον κίνδυνο να νοσήσετε από καρκίνο; Ησυχάστε. Το αμερικανικό National Cancer Institute and the American Cancer Institute έχει αποκλείσει τον συγκεκριμένο μύθο.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΟΞΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Η λογική πίσω από αυτόν το δημοφιλή μύθο είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα διαβιούν σε όξινο περιβάλλον. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο περιορισμός της τροφής μπορεί να αλλάξει την ισορροπία του pH σε όλο το σώμα, και ακόμα και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο ότι αυτό θα είχε αποτέλεσμα κατά του καρκίνου.

ΜΙΑ ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΕΠΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ

Μία ενδιαφέρουσα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2012 κατέληγε στο συμπέρασμα ότι όσοι έπαιρναν μία ασπιρίνη την ημέρα επί πέντε χρόνια μείωναν τον κίνδυνο κατά 37% να νοσήσουν από καρκίνο, σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν. Άλλες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια, αν όχι λιγότερο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε με βεβαιότητα.

ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Ηρεμήστε: το κινητό σας δεν θα σας προκαλέσει καρκίνο του εγκεφάλου. Οι γιατροί της δανέζικης Εταιρείας κατά του Καρκίνου παρακολούθησαν 420.000 χρήστες κινητών στη Δανία, από το 1982 έως το 1995 και δεν βρήκαν κανέναν συσχετισμό με καρκίνο. Ακολούθησαν και άλλες μελέτες και καμία δεν απέδειξε κάτι τέτοιο.

ΜΗΝ ΠΙΝΕΤΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ

Τι συμβαίνει με τα πλαστικά μπουκάλια; Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες ότι για τις χημικές ουσίες που εισέρχονται στο νερό όταν τα μπουκάλια εκτίθενται στο νερό, όπως συμβαίνει στο πορτ-παγκάζ ενός αυτοκινήτου. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου κατά του Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο .Παρά το γεγονός ότι επιβλαβείς χημικές ουσίες είναι δυνατόν να απελευθερωθούν όταν καίγεται ένα πλαστικό, δεν είναι σαφές αν αυτές περιέχονται στο πλαστικό που χρησιμοποιείται στα μπουκάλια νερού.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ

Το μόνο πρόβλημα με τη ζάχαρη είναι ότι αυξάνει το βάρος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο κίνδυνος για κάποιες μορφές καρκίνου. Οχι ότι η ζάχαρη προκαλεί απευθείας καρκίνο.

ΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΣΟΓΙΑ

Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς σόγια; Παρά το γεγονός ότι η σόγια περιέχει χημικές ουσίες παρόμοιες με τα οιστρογόνα, τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για τον καρκίνο του μαστού, αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωσή της.

ΦΑΤΕ ΜΟΥΡΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Αν σας αρέσουν τα μούρα, καταναλώστε τα. Παραμείνετε ωστόσο ρεαλιστές: οι “σούπερτροφές” όπως τα μούρα, το πράσινο τσάι, το σκόρδο, κλπ, είναι εξαιρετικές για την υγεία σας, αλλά δεν καταπολεμούν τον καρκίνο, όπως έχει καταδείξει έρευνα του Ινστιτούτου κατά του Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΠΑΡΤΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Ξεχάσατε την καθημερινή βιταμίνη σας; Μην ανησυχείτε. Οι πολυβιταμίνες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στις καρδιαγγειακές παθήσεις ή στον καρκίνο .Αν έχουν όντως ευεργετική δράση, αυτή είναι μηδαμινή, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ