Εφημερίδα Κοινωνική

ΒΡΕΘΗΚΕ ΛΥΣΗ με τις οφειλές επιχειρηματιών του Πειραιά – Τι απόφαση έλαβε η δημοτική Αρχή Γιάννη Μώραλη και ποιους αφορά

 Breaking News

ΒΡΕΘΗΚΕ ΛΥΣΗ με τις οφειλές επιχειρηματιών του Πειραιά – Τι απόφαση έλαβε η δημοτική Αρχή Γιάννη Μώραλη και ποιους αφορά
14 Ιουλίου 2015

Στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, η δημοτική Αρχή Γ. Μώραλη μετά από προσπάθειες μηνών, έδωσε λύση σε ένα μείζον ζήτημα για τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης. Προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με το Υπουργείο Εσωτερικών και πέτυχε διαγραφή οφειλών και μείωση προστίμων που είχαν επιβληθεί από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και βεβαιωθεί το έτος 2013 σε επιχειρηματίες της πόλης οι οποίοι είχαν ενταχθεί στην περιβόητη… «προφορική» ρύθμιση Μιχαλολιάκου, αλλά αργότερα, είδαν τις οφειλές τους να βεβαιώνονται ξανά!

Συγκεκριμένα, όπως ενημερωθήκαμε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τόσο από τον Δημάρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη όσο και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Μελά, διαγράφονται τα ήδη καταβληθέντα τέλη και μειώνονται τα πρόστιμα κατά 50% σε εμπορικές επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις εστίασης του Πειραιά, δεδομένης της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα και κατ΄ επέκταση η πόλη του Πειραιά.

Η δημοτική Αρχή χαρακτηρίζει αυτό το γεγονός ως ιδιαίτερα σημαντικό για τη βιωσιμότητα των καταστημάτων της πόλης ενώ όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος κ. Μελάς «ήταν μια καυτή πατάτα που έπεσε στα χέρια μας, για την οποία πετύχαμε λύση…».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, με βάση την παραπάνω απόφαση θα βγουν νέοι βεβαιωτικοί κατάλογοι και βάσει αυτών, οι επιχειρηματίες θα έχουν επιπλέον, τη δυνατότητα να προσφύγουν πετυχαίνοντας ακόμη ένα πιο καλό αποτέλεσμα.

«Αν δεν παίρναμε αυτή την απόφαση ένας επιχειρηματίας που χρώσταγε 10.000 ευρώ, θα έπρεπε σήμερα να πληρώσει 30.000, αδίκως», είπε ο Δήμαρχος.

Αντίθετη άποψη για όλα αυτά είχε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Χαράλαμπος Τουμπέκης ο οποίος ψήφισε «παρών» στην συγκεκριμένη απόφαση. Είπε ότι αν και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν καλύπτει το σύνολο των απαιτήσεων των καταστηματαρχών.

Σε απάντηση στον κ. Τουμπέκη , τόσο ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, όσο και ο αντιδήμαρχος κ. Μελάς είπαν ότι η στάση του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών ξεπερνάει κάθε λογική! «Ο άνθρωπος που δημιούργησε το πρόβλημα σήμερα ψηφίζει “παρών” σε μια προσπάθεια της δημοτικής Αρχής να λύσει μέρος του προβλήματος που έπεσε στα χέρια της!», τόνισαν με έμφαση.

Σε δηλώσεις που έκανε την επόμενη μέρα στην εφημερίδα μας ο κ. Τουμπέκης, δικαιολόγησε τη συγκεκριμένη στάση του αλλά και την απόφασή του να βεβαιώσει τότε εκείνες τις οφειλές, λέγοντας τα εξής:

«Ψήφισα “παρών” διότι εμείς επιθυμούσαμε την πλήρη διαγραφή των προστίμων και όχι απλά τη μείωση. Αυτό μπορούσε να γίνει μόνο με παρέμβαση στο ΥΠΕΣ και νομοθετική ρύθμιση. Και για να έχει αντίκρισμα και πεδίο εφαρμογής η τροπολογία που θα ζητούσαμε, έπρεπε τότε να έχουν υπογραφή αυτές οι οφειλές, οι οποίες είχαν έρθει υπηρεσιακά, δυο φορές στο γραφείο μου, τη δεύτερη μάλιστα πρωτοκολλημένες. Τότε, μίλησα με τον Βασ.Μιχαλολιάκο και μου είπε ότι ήδη έχει συνεννοηθεί με τον τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Ντινόπουλο και ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα. Εστάλη μάλιστα και σχετική επιστολή την οποία έχω στη διάθεσή μου. Ωστόσο, μεσολάβησαν εκλογές και αλλαγές στο ΥΠΕΣ και το πρόβλημα έμεινε ως έχει. Επαναλαμβάνω ότι η κίνηση του δημάρχου βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση αλλά επειδή εμείς επιθυμούσαμε κάτι παραπάνω, επέλεξα να ψηφίσω “παρών” για λόγους ηθικής τάξης».

Αυτή η νέα τοποθέτηση του κ. Τουμπέκη, η οποία κινήθηκε στην ίδια «γραμμή» με όσα είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά το βράδυ της Δευτέρας, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις και σχόλια.

Γεγονός πάντως είναι, ότι η δημοτική Αρχή Πειραιά με τη βοήθεια και της Νομικής Υπηρεσίας, πέτυχε μια σημαντική απόφαση για τους επιχειρηματίες της πόλης, που κατά γενική ομολογία το τελευταίο διάστημα έχουν υποστεί πολλά…

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ