Εφημερίδα Κοινωνική

Η ΝΔ ετοιμάζει πρόταση μομφής

Η ΝΔ ετοιμάζει πρόταση μομφής
17 Ιουνίου 2015

Συνεδριάζουν αύριο το πρωί όλα τα όργανα της ΝΔ προκειμένου να ληφθεί οριστική απόφαση για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την «θεσμική εκτροπή», όπως την χαρακτηρίζουν της Ζωής Κωνσταντοπούλου εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Γιάννη Στουρνάρα.

 

Υπό τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος συνεδριάζουν αύριο τα όργανα του κόμματος για την λήψη της απόφασης να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Στην ύστατη αυτή κίνηση αναμένεται να καταφύγει η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να προστατεύσει τους θεσμούς, και ειδικότερα την ανεξάρτητη Τράπεζα της Ελλάδας, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές από τη ΝΔ.

Είναι η πρώτη φορά από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 που η αντιπολίτευση καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Πρωτοφανής κίνηση από την πρόεδρο της βουλής

Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα χρονικά της ελληνικής δημοκρατίας, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σήμερα σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα, του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας που είναι ανεξάρτητος θεσμός.

Η πρόεδρος της Βουλής έστειλε πίσω στην ΤτΕ το στικάκι με την έκθεση για την οικονομία, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «απαράδεκτη». Αλλά η επίθεση δεν σταμάτησε εκεί, αφού η κυρία Κωνσταντοπούλου απαίτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να της φέρει την έκθεση της ΤτΕ τυπωμένη και όχι σε στικάκι.

«Αυτή η Βουλή δεν εχει στικάκια. Αλλοι είχαν στικάκια στα γραφεία και τις τσέπες τους», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως ο διοικητής της ΤτΕ κατέθεσε στη Βουλή την ετήσια έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική (2014-2015), προκαλώντας την οργή της προέδρου της Βουλής, η οποία ανέφερε ότι «ο Στουρνάρας επίτηδες κατέθεσε σήμερα την έκθεση για την διαπραγμάτευση για να μου χαλάσει την επιτροπή για το χρέος»!.

Πρέπει να σημειωθεί πως η έκθεση της ΤτΕ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και κάνει λόγο ακόμα και για Grexit στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα βρει με τους Θεσμούς και δεν υπάρξει συμφωνία.

Κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη για «ωμή παρέμβαση»

Από το προεδρείο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη για «ωμή παρέμβαση» στο έργο της Επιτροπής, καθώς, όπως υποστήριξε, «ο κ. Στουρνάρας έσπευσε στα κλεφτά με αντιθεσμική κίνηση να στείλει την έκθεση σήμερα στις 10:40 και την ώρα που η Επιτροπή Αλήθειας παρουσίαζε τα πρώτα της συμπεράσματα».

Πρόσθεσε πως «ο κ. Στουρνάρας έχει συμπράξει στην οικονομική πολιτική, έχει συμπράξει στη μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, όταν επιχείρησε ωμή παρέμβαση κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και παρεμβαίνει σήμερα, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους».

Η απάντηση της ΤτΕ στην Κωνσταντοπούλου

«Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Γιάννη Στουρνάρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι ο κ Στουρνάρας δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σχόλιο. Εξάλλου ο διοικητής της ΤτΕ βρίσκεται στη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Μάλιστα υποστηρίζουν πως σεβόμενος το θεσμό ο κ.Στουρνάρας έστειλε όπως όφειλε την έκθεση πρώτα στην πρόεδρο της βουλής και μετά από δύο ώρες δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Η έκθεση της ΤτΕ προειδοποιεί για πτώχευση και έξοδο από το ευρώ

Η ΤτΕ προειδοποιεί πως μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι «η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και –πιθανότατα– από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό», τονίζει η ΤτΕ, προσθέτοντας πως όλα αυτά σημαίνουν βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της ένταξης στην Ε.Ε. και κυρίως στην περίοδο του ευρώ.

«Η Ελλάδα από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης», προειδοποιεί η ΤτΕ, η οποία υποστηρίζει ακράδαντα ότι «η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

 

Πηγή: IEFIMERIDA


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ