Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της ακτοπλοΐας ζήτησε από τους εταίρους να διερευνήσουν τη μείωση των οργανικών συνθέσεων στα πλοία τους, αποκαλύπτει ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Συντακτών και ξεκαθαρίζει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτεί να παραμείνει ως διαπραγματεύσιμο ζήτημα στις συζητήσεις με τους δανειστές η περαιτέρω μείωση των οργανικών συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας.
Υποστηρίζει ότι το φαινόμενο της απλήρωτης ναυτικής εργασίας το κληρονόμησε και το «πήρε επάνω του», ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις το είχαν αποφύγει, τονίζει ότι πριν ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για την αξιοποίηση του ΟΛΠ θα πρέπει να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού και κάνει γνωστό ότι το θέμα του διαγωνισμού παραμένει ανοιχτό. Στη συζήτηση αυτή ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε εκτενώς σε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τη ναυτιλία. Ας δούμε τι δήλωσε :
Η απλήρωτη ναυτική εργασία
Το πρόβλημα συνδέεται με τη γενικότερη οικονομική κρίση στη χώρα μας, με την ιδιαίτερη κρίση σ’ ένα τμήμα της ακτοπλοΐας και επομένως η λύση του δεν μπορεί να είναι μονομερής, απλή. Το υπουργείο δεν είχε εργαλεία για να επιβάλει τα χρήματα των επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών γραμμών να πηγαίνουν στους εργαζόμενους. Κάναμε μεγάλες προσπάθειες και ένα μέρος αυτών των προσπαθειών είναι η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου. Μέσα από διάλογο με όλες τις πλευρές προχωράμε στην τελική νομοθετική ρύθμιση. Το μεγάλο μερίδιο ευθύνης σ’ αυτή την ιστορία το έχουν οι ακτοπλόοι. Εκείνοι είναι οι εργοδότες και οφείλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, είτε εκτελούν επιδοτούμενα δρομολόγια είτε όχι. Εμείς πρέπει να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα, και αυτό κάνουμε, ώστε να διαμορφώνονται όροι που να λειτουργεί η ακτοπλοΐα, να υπάρχουν εργαζόμενοι και όροι για να πληρωθούν. Όπου αυτό δεν γίνεται παρεμβαίνουμε διορθωτικά. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που το γεννάει η πολιτική μας, το έχουν γεννήσει οι προηγούμενες πολιτικές και ελπίζουμε ότι με τη δική μας πολιτική θα λυθεί.
Η μείωση των οργανικών συνθέσεων
Υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι έχει εμφιλοχωρήσει στη διερεύνηση των εταίρων το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης οργανικών συνθέσεων στην ακτοπλοΐα, όχι από δική τους πρωτοβουλία, αλλά από πρωτοβουλία κύκλων του επιχειρηματικού κόσμου της ακτοπλοΐας. Αυτό δεν είναι καθόλου θεμιτό και παραδεκτό. Κάθε πλοίο πρέπει να διαθέτει επαρκή στελέχωση ώστε να εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των επιβατών, αλλά κυρίως η δυνατότητα να παρέχονται σε όσους εργάζονται μέσα σ’ αυτό υπηρεσίες ασφάλειας. Το Norman Atlantic έχει χτυπήσει μια πολύ ισχυρή καμπάνα. Δεν είναι δυνατόν μέλη πληρωμάτων να μην είναι ναυτικοί έτοιμοι να δώσουν κάθε βοήθεια σε περίπτωση κινδύνου. Σε αυτή την κατεύθυνση επανεξετάζουμε όλες τις μειώσεις οργανικών συνθέσεων και σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε να παραμείνει ως διαπραγματεύσιμο θέμα η περαιτέρω μείωσή τους.
Η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ
Ο διαγωνισμός του ΟΛΠ παραμένει ανοιχτός. Το ζήτημα όμως δεν είναι τι γνώμη έχω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος για το λιμάνι. Η ευρωπαϊκή πρακτική σε πολλές περιπτώσεις, αλλά ακόμα και η διεθνής, ξεκινά από το δημόσιο λιμάνι. Αφετηριακός πυλώνας για οποιαδήποτε διαχείριση ενός λιμανιού ως παραγωγικής μονάδας είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του. Σε κάθε μεγάλο λιμάνι οριοθετείται και μάλιστα με νομοθετική κατοχύρωση ο δημόσιος χώρος σε όλες τις παραμέτρους. Πριν ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για την τύχη του λιμανιού θα πρέπει να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του. Και μετά μπορεί να συζητήσει, να διαφωνήσει ο καθένας αναφορικά με το πώς αξιοποιεί, τι είδους επενδύσεις γίνονται και από ποιον ή τι είδους συνεργασίες ή οτιδήποτε άλλο. Εάν δεν το εξασφαλίσουμε αυτό κάθε συζήτηση πάει σε άλλα επίπεδα.
Η φορολογία των εφοπλιστών
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το θέμα δεν υπήρχε ούτε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, γιατί αυτά τα ζητήματα -φορολόγηση των εφοπλιστών και των εταιρειών- συνδέονται με ρυθμίσεις συνταγματικού χαρακτήρα, επομένως δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να τεθεί άμεσα. Τέτοια ζητήματα θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που επεξεργαζόμαστε. Έχουμε θέσει την ουσία του ζητήματος, ότι με βάση το Σύνταγμα όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να συμμετέχουν αναλογικά σύμφωνα με τις δυνατότητές τους στα δημόσια βάρη και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πολιτική μας. Εξάλλου δεν είναι μόνο η φορολογία. Υπάρχουν κι άλλοι τομείς στους οποίους οι Έλληνες εφοπλιστές, οι εταιρείες και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος μπορούν να συμβάλουν στη μεγιστοποίηση των κοινωνικών οφελών μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.
ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ