Εφημερίδα Κοινωνική

Σύζυγος «έχασε» την αποζημίωση για απώλεια της σεξουαλικής ζωής του μετά από ατύχημα της γυναίκας του

 Breaking News

Σύζυγος «έχασε» την αποζημίωση για απώλεια της σεξουαλικής ζωής του μετά από ατύχημα της γυναίκας του
22 Απριλίου 2015

Το Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η αναπηρία της συζύγου μετά από τροχαίο δεν θεμελιώνει δικαίωμα αξίωσης για καταβολή αποζημίωσης ηθικής βλάβης λόγω ματαίωσης της σεξουαλικής ζωής του συζύγου και αναίρεσε εφετειακή απόφαση που είχε επιδικάσει στον σύζυγο, που σταμάτησε αιφνιδίως σε ηλικία 30 ετών την σεξουαλική του ζωή, αποζημίωση 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Η σύζυγος, ύστερα από τροχαίο καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο σύζυγος μετά την αναπηρία αυτή της γυναίκας του διεκδίκησε δικαστικά αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την ματαίωση της σεξουαλικής ζωής του, με ότι αυτό «συνεπάγεται για έναν άνδρα και δη νέο, που ήταν (30 ετών), «ο περιορισμός» αυτός της ατομικής και οικογενειακής του ζωής».

Ο σύζυγος διεκδίκησε δικαστικά αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία στην οποία ήταν ασφαλισμένο το αυτοκίνητο το οποίο τραυμάτισε η γυναίκα του.

Στην συνέχεια το Εφετείο έκρινε ότι ο σύζυγος έχει υποστεί άμεση ηθική βλάβη, αφού από την αναπηρία της συζύγου του επήλθε στον ίδιο άμεση ζημία, που τελεί σε αιτιώδη σύνδεσμο με το τροχαίο. Έτσι, κρίθηκε ότι ο σύζυγος δικαιούται εύλογη χρηματική ικανοποίηση το ποσό των 12.000 ευρώ.

Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την εφετειακή απόφαση και έκρινε μη νόμιμη την αγωγή του συζύγου.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα σε περίπτωση προσβολής της υγείας προσώπου, αυτός που μπορεί να αξίωση χρηματική ικανοποίηση είναι το πρόσωπο που υπέστη άμεσα την ηθική βλάβη και προσθέτουν ότι τα τρίτα πρόσωπα, που ανήκουν συνήθως στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του θύματος, έστω και αν αυτά υφίστανται ψυχικό πόνο, κατά κανόνα θεωρούνται τρίτα πρόσωπα και δεν μπορούν να αξιώσουν άμεσα αποζημίωση για ηθική βλάβη, εκτός «αν συντρέχει εξαιρετική περίπτωση».

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ