Εφημερίδα Κοινωνική

Σε θέση μάχης η Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων

 Breaking News

Σε θέση μάχης η Τοπική Αυτοδιοίκηση –  Δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων
21 Απριλίου 2015

Τη σφοδρή αντίδραση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης προκάλεσε η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Ήδη φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις καθώς και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρώσουν δικαστικά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γ.Πατούλης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, τονίζοντας ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.

Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων, προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης. Παράλληλα, συγκαλείται την Τρίτη έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ, στο οποίο θα προσκληθούν οι πρόεδροι όλων των Π.Ε.Δ., για να καθορίσει το πλάνο των κινητοποιήσεων.

Εξάλλου μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, διακόπηκε για την Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο καταδίκασε την απόφασή αυτή.

Η Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συγκαλεί επίσης την Τρίτη στη 1 το μεσημέρι έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το περιεχόμενο της οποίας κατήγγειλε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Σήμερα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, αποφάσισε και διέταξε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, να μεταφέρουν όλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα, δηλαδή τα χρήματα που έχουν για τη λειτουργία τους, τα έργα και κάθε άλλη πληρωμή χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

»Πρόκειται για μια κίνηση δημοσιονομικού πανικού που δημιουργεί συνθήκες “παύσης πληρωμών” με κίνδυνο να σταματήσουν τα έργα (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, επενδύσεις καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά…). Η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ύστερα από τη δραματική σημερινή εξέλιξη και χωρίς ευθύνη των περιφερειών και των δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά της Αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία θα ζητήσει ακύρωση της ΠΝΠ, αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, με την ΠΝΠ σταματούν ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζεται η Αυτοδιοίκηση σε «παύση πληρωμών». «Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας» δήλωσε.

«Η εν λόγω πράξη θίγει την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και είναι προδήλως αντισυνταγματική και παράνομη, δεδομένης και της αναδρομικότητάς της. Εκφράζουμε την αγωνία μας για την πορεία του τόπου και το τέλμα στο οποίο μπορεί να οδηγηθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες και οι θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ. Καλούμε ως ΕΝΠΕ την κυβέρνηση να την αποσύρει άμεσα» δήλωσε από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου.

Πάντως, η περιφερειακή Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοίνωσε πως «ο εσωτερικός δανεισμός που επιχειρεί η κυβέρνηση θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση» και έκανε λόγο για «“θορυβώδεις” αντιδράσεις ορισμένων θεσμικών εκπροσώπων που είδαν το φως της δημοσιότητας», τις οποίες απέδωσε σε μικροπολιτικά συμφέροντα.

«Η Κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμμία ανοχή ή δικαιολογία αποτυχίας που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε αδιέξοδα. Για οποιαδήποτε αποτυχία της, θα λογοδοτήσει στους Έλληνες πολίτες και στη συλλογική συνείδηση του Έθνους» σημειώνει πάντως η περιφέρεια Πελοποννήσου.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ