Εφημερίδα Κοινωνική

Όργιο μαύρου χρήματος στις «παραλαϊκές» αγορές

 Breaking News

Όργιο μαύρου χρήματος στις «παραλαϊκές» αγορές
21 Απριλίου 2015

Τι καταγγέλλουν παραγωγοί και πωλητές – Σε ποιους δήμους εντοπίζεται το πρόβλημα

 »Aπό καιρό στην Αττική λειτουργεί απροκάλυπτα εκτεταμένο δίκτυο (κύκλωμα) παραεμπορίου/παραλαϊκών που αυτοαποκαλούνται με διάφορες παραπλανητικές και εξωραϊσμένες ονομασίες, όπως αγορές χωρίς μεσαζόντες ή χωριά παραγωγών, απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές και άλλες ονομασίες». Αυτό καταγγέλουν με εξώδικη διαμαρτυρία – δήλωση προς το υπουργείο Οικονομίας, την περιφέρεια Αττικής και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, που κοινοποιείται και στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών και η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «η παράνομη αυτή πρακτική, καλυπτόμενη από την ανοχή των συναρμοδίων φορέων, έχει λάβει ιδιαίτερη έκταση και εκδηλώνεται σε πλήθος Δήμων ανά την Αττική, όπως ενδεικτικά στους Δήμους Νέου Ηρακλείου, Νίκαιας- Ρέντη, Πεύκης, Αμαρουσίου, Καλλιθέας, Αιγάλεω, Ηλιούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας, Ελευσίνας, Μεγάρων, Ταύρου, Βύρωνα και Αγίας Βαρβάρας. Είναι μάλιστα τόσο το θράσος των συμμετεχόντων στην έκνομη αυτή δραστηριότητα, ώστε να διαφημίζουν με πλείστους τρόπους την παρανομία τους (πχ με αφίσες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο)».

Οι παραγωγοί και οι πωλητές αγροτικών προϊόντων επιχειρηματολογούν αναφέροντας τα εξής:

1. Η ανωτέρω περιγραφόμενη παράνομη κατάσταση διενεργείται κατά πλήρη παραβίαση των οικείων διατάξεων του ν. 4264/2014 «Λαϊκές Αγορές – Υπαίθριο Εμπόριο», ο οποίος καθορίζει διεξοδικά τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών, καθώς και τις νόμιμες προϋποθέσεις για την συμμετοχή σε αυτές των αδειούχων παραγωγών και πωλητών Λαϊκών Αγορών.

2. Πέρα από την τυπικώς παράνομη δραστηριότητά τους επιπλέον οι συμμετέχοντες στις προαναφερόμενες «παραλαϊκές» αγορές δεν τηρούν καμία από τις προϋποθέσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων που αυτονόητα απορρέουν εξ αυτής, αφού:

- Δεν υπάρχει τοποθέτηση ζυγού σε εμφανές σημείο

- Δεν υφίσταται καμία απολύτως μέριμνα για καθαριότητα των χώρων ούτε φυσικά για την στοιχειώδη υγιεινή που διασφαλίζεται με την τοποθέτηση κινητών τουαλετών.

- Δεν ελέγχεται από καμία αρμόδια αρχή η προέλευση των πωλουμένων στους καταναλωτές προϊόντων. Αντιθέτως μάλιστα αποδεδειγμένα στις εν λόγω παράνομες αγορές λαμβάνει χώρα συστηματική αναγραφή αναληθούς προέλευσης και παραπλάνηση των καταναλωτών, αφού σε αναρτημένες πινακίδες αναγράφονται αναληθείς τόποι προέλευσης των προϊόντων. Παράλληλα πωλούνται απομιμητικά προϊόντα που κατά νόμο κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι εν αγνοία τους αγοράζουν προϊόντα επικίνδυνα για την υγεία τους.

- Δεν διενεργείται οποιοσδήποτε έλεγχος σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων, τόσο από τον ΕΦΕΤ, την Δημοτική Αστυνομία και Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών, όσο και από οποιονδήποτε άλλο αρμόδιο φορέα.

- Ομοίως, στις παράνομες αγορές δεν υφίστανται τριπλότυπα δελτία αποστολής ούτε εκδίδονται τιμολόγια ούτε εν γένει σχετικά παραστατικά συναλλαγών, με αποτέλεσμα, «γύρω από το παραεμπόριο να στήνεται ένας χορός μαύρου χρήματος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου ότι τα διακινούμενα προϊόντα εισάγονται διακινούνται και πωλούνται χωρίς να καταβληθεί ούτε ένα ευρώ σε φόρο εισοδήματος. ΦΠΑ, δασμού, τέλη και ασφαλιστικές εισφορές» [όπως γλαφυρά αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης (Κ1-2466)].

- “Αδηλα τυγχάνουν τα στοιχεία των συμμετεχόντων στις αγορές αυτές, οι οποίοι δεν τυγχάνουν κατ” επάγγελμα αγρότες ούτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

- Εκτός των άλλων η δραστηριότητα αυτή πλήττει τις ομοσπονδίες και τα μέλη τους, αφού οι παράνομες αγορές τους ανταγωνίζονται παρανόμως, καθώς μπορούν να λειτουργούν (α) χωρίς την επιβάρυνση με το ποσό του ημερησίου δικαιώματος (β) χωρίς την επιβάρυνση των συναλλαγών με οποιονδήποτε φόρο (γ) χωρίς καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (δ) χωρίς κανένα περιορισμό στην προέλευση και την ποιότητα των πωλουμένων προϊόντων.

Οι παραγωγοί και οι πωλητές υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση συνιστά πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού «και κατά μείζονα λόγω θέτει σε κίνδυνο την οικονομική επιβίωση των νόμιμων αδειούχων παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών- μελών των ομοσπονδιών, που αγωνίζονται καθημερινά εν μέσω της οικονομικής κρίσης καταβάλλοντας το ημερήσιο τέλος καθώς και τηρώντας τις υποχρεώσεις τους έναντι των οικείων ασφαλιστικών φορέων και των αρμοδίων φορολογικών αρχών».

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ