Εφημερίδα Κοινωνική

Γνώμη : Πράξη αντισυνταγματικού περιεχομένου

 Breaking News

Γνώμη : Πράξη αντισυνταγματικού περιεχομένου
27 Απριλίου 2015

avrantinis_drasi

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η συγκυβέρνηση υποχρεώνει τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια των προθεσμιακών καταθέσεών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πρόβλημα με τη ρύθμιση αυτή δεν είναι τόσο το είδος της νομοθέτησης με ΠΝΠ αντί για τυπικό νόμο -παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι υποκριτές του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωναν την προηγούμενη κυβέρνηση που με ΠΝΠ κατήργησε την ΕΡΤ- όσο η ουσία του περιεχομένου της ρύθμισης.

Διαφωνούμε με τη ρύθμιση για τους εξής κυρίως λόγους:

- Παραβιάζει άμεσα και έμμεσα το άρθρο 102 παρ. 1,2, 4 και 5 του Συντάγματος, όπου μεταξύ άλλων ορίζεται ξεκάθαρα ότι οι ΟΤΑ έχουν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.

- Παραβιάζει πρωτίστως το άρθρο 17 του Συντάγματος και το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ αφού ευθέως παραβιάζεται με τη ρύθμιση το περιουσιακό δικαίωμα των ΟΤΑ.

- Επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην πραγματική οικονομία αφού αφαιρεί από τις ήδη αφυδατωμένες τράπεζες τα ταμειακά διαθέσιμα και τα μεταφέρει στην ΤτΕ. Τα χρήματα αυτά θα αφαιρεθούν από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
- Δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στους ΟΤΑ αφού τους οδηγεί στην κυριολεξία σε στάση πληρωμών αν όχι προς τους εργαζόμενους (πολύ αμφιβάλλω) τουλάχιστον προς τους ιδιώτες πιστωτές τους και ακυρώνει την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους.

- Η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δεν παρέχει καμμιά απολύτως εξασφάλιση στους ΟΤΑ ότι με το τέλος της περιόδου που θα οριστεί θα είναι σε θέση αυτό να επιστρέψει τα χρήματα.

Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι το μακρινό 2012, ο σημερινός πρωθυπουργός ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε “πλιάτσικο¨ τη χρήση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για την επαναγορά ομολόγων ενώ σήμερα εφαρμόζει την τακτική αυτή σε όλο το δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ.

 

* Ο Τάσος Ι. Αβραντίνης είναι αντιπρόεδρος της Δράσης και υποψήφιος βουλευτής

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ