Αποκλειστικές δηλώσεις στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ για τις παρεμβάσεις και το έργο του Δικηγορικού Συλλόγου
Ο Γιώργος Σταματογιάννης είναι ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Ένας άνθρωπος προσιτός, επικοινωνιακός και πάνω απ’ όλα σωστός επαγγελματίας. Μάχεται εδώ και πολλά χρόνια εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ολόκληρου του κλάδου, με το έργο και τις παρεμβάσεις του. Τον επισκεφτήκαμε στο γραφείο του, στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και μας μίλησε για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Ας δούμε αναλυτικά τι μας είπε:
ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
«Ο ΔΣΠ πέρα από τη συνδικαλιστική του δράση δραστηριοποιείται πάνω σε θέματα της πόλης, κοινωνικά και πολιτιστικά. Θέλουμε να μπούμε στην ουσία του ρόλου μας ως “πρώτος επιστημονικός σύλλογος της πόλης” και να τον διευρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο προς όφελος των πολιτών. Πραγματοποιούμε ημερίδες, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις πέρα από τα στενά πλαίσια του κλάδου. Μέχρι και θεατρικές παραστάσεις από δικηγόρους… Με το υστέρημα του χρόνου μας πετυχαίνουμε το “κάτι διαφορετικό”. Υπάρχουν επιτροπές που “τρέχουν” πολλά θέματα και είμαι περήφανος για όλους αυτούς τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτές».
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ
«Το Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιά είναι το πρώτο που στήθηκε πανελλαδικά το 2012, σε συνεργασία με τα τρία Επιμελητήρια της πόλης. Είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία που έχει αναλάβει να καταρτίσει διαμεσολαβητές, δηλαδή ανθρώπους που θα είναι ικανοί να προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο επίλυσης των διαφορών. Αρχικά αφορούσε μόνο δικηγόρους, όμως πλέον μπορούν να καταρτιστούν και απλοί πολίτες, ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Έχουμε πιστέψει στο θεσμό της διαμεσολάβησης στον Πειραιά. Ήδη έχουν καταρτηστεί γύρω στα 350 άτομα και ενημερώνουμε συνεχώς τον κόσμο. Στον Πειραιά παρέχεται υψηλής ποιότητας κατάρτιση και οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί συγκριτικά με άλλες πόλεις. Τι κερδίζει ένας πολίτης από τη Διαμεσολάβηση; Μια γρήγορη και ολιγοδάπανη επίλυση της διαφοράς. Ποιες διαφορές μπαίνουν στη διαμεσολάβηση; Το ύψος της διατροφής ενός παιδιού, οι εμπορικές διαφορές, τα τροχαία, οι διαφορές σε μια πολυκατοικία κλπ.»
ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
«Στον Έλληνα υπάρχει μια έντονη δικομανία αλλά η εμπειρία μου από τις δικαστικές αίθουσες λέει ότι πλέον η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τους περισσότερους είναι μια ακριβή “υπόθεση”. ΦΠΑ, δικαστικό ένσημο και παράβολα έχουν μικρύνει τους χρόνους αναμονής και φιανόμενα που έπαιρνες δικάσιμο σε 3 χρόνια έχουν πλέον εξαλειφθεί. Μη συγχέουμε όμως τους χρόνους αυτούς με τα υποχρεωμένα νοικοκυριά. Εκεί είναι άλλα τα δεδομένα».
ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
«Χιλιάδες πολίτες έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη. Έχει δημιουργηθεί ασφυξία. Το Ειρηνοδικείο Πειραιά προσδιορίζει δίκες για το 2029! Βέβαια υπάρχει η διαδικασία της προσωρινής διαταγής όμως δε λύνει το πρόβλημα. Εδώ χρειάζονται προσλήψεις, υλικοτεχνική υποδομή και πολλά άλλα …».
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
«Περιμένουμε τις αποφάσεις τις Κυβέρνησης. Πλειστηριασμοί εξακολουθούν να γίνονται αν και, όπως γνωρίζετε, όλοι ψάχνουν τον συνεργάσιμο οφειλέτη».
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Έχει τελειώσει το θέμα που είχε ανοίξει με την μεταφορά στο κτίριο του Κεράνη στην οδό Θηβών. Το κτίριο έφυγε από τη δικαιοδοσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έχει πάει στο Υπουργείο Οικονομικών. Τέλος λοιπόν! Tο κτίριο της Σκουζέ, που στεγάζονται σήμερα τα Δικαστήρια, είναι ακατάλληλο από πολλές απόψεις και είναι ευτύχημα το ότι δεν έχει συμβεί κάτι, τόσα χρόνια. Με ομόφωνη πρόταση και του Δήμου καταλήξαμε στη Ράλλειο, στο σημερινό “γιαπί”, όπως λένε, στο κέντρο της πόλης. Είναι μια πρόταση που μας ικανοποιεί. Έγιναν μελέτες. Υπάρχει στατική επάρκεια. Είδαμε τις ανάγκες μία προς μία και είπαμε να προχωρήσουμε μη χαθεί άλλος χρόνος. Τα χρήματα που χρειάζονται είναι περίπου 15-20 εκ. ευρώ και με διάρκεια εργασιών περίπου 3 χρόνια. Τα χρήματα θα πρέπει να προέλθουν είτε από το Δημόσιο είτε από κάποιον ιδιώτη που θα αποφασίσει να επενδύσει με μια μακρόχρονη μίσθωση. Περίπτωση ΕΣΠΑ δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη μου. Όσο για εκείνους που λένε ότι δεν πρέπει τα Δικαστήρια του Πειραιά να είναι στην “καρδιά” της πόλης, να γίνονται σοβαρές δίκες και δίπλα στην πλατεία να παίζουν μικρά παιδιά, κατανοούμε αυτόν τον προβληματισμό γι’ αυτό και σκοπός μας είναι αξιοποιήσουμε και την πίσω είσοδο επί της οδού Κολοκοτρώνη. Είναι σημαντικό η πόρτα των Δικαστηρίων του Πειραιά να είναι κοντά στο ΜΕΤΡΟ και να διευκολύνει τους πάντες.»
Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Ο Πειραιάς είναι απονευρωμένος. Φαίνεται η πόλη σαν να έχει χάσει τη δύναμή της. Περπατάς στις οκτώ το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο και στο Λιμάνι και δεν κυκλοφορεί κόσμος. Έχουμε μείνει στα ευχολόγια του “Πρώτου Λιμανιού της Χώρας”. Δεν προχωράει αυτό… Κλειστά μαγαζιά παντου. Οι ναυτιλιακές εταιρίες έφυγαν. Περιμένουμε την Κρουαζιέρα και δυστυχώς, οι τουρίστες αφήνουν μόνο σκόνη από τα παπούτσια τους. Η πόλη πρέπει να αναπνεύσει, να υπάρξουν εστίες ανάπλασης. Έχουμε μια διαφορετική Δημοτική Αρχή που είναι μακριά από κομματικά στερεότυπα. Αυτό από μόνο του είναι θετικό. Ελπίζω και εύχομαι να τα καταφέρει».
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΛΑΔΟΥ
«Επισκέφθηκα τον Υπουργό Δικαιοσύνης πριν λίγες ημέρες και τον Γενικό Γραμματέα. Θα έρθουν στον Πειραιά να δουν πολλά από τα θέματά μας. Προτεραιότητά τους είναι το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την αποσυμφόρηση των φυλακών και πολλά “ανοιχτά” ζητήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης που σηκώνουν μεγάλη κουβέντα. Τώρα αν με ρωτάτε ποιο είναι το βασικό αίτημα ενός δικηγόρου … Είναι η δουλειά! Ως Πρόεδρος δέχομαι “κραυγές αγωνίας” σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν συνάδελφοι που παρακαλούν για κάποια συνεργασία η οποία θα τους κρατήσει σε επαφή με το αντικείμενο. Ξέρετε, οι εισφορές είναι δυσβάστακτες για πολλούς. Αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα γιατί δεν μπορούν να το βγάλουν πέρα. Είμαστε “βρεγμένοι” όπως όλη η κοινωνία. Το ζητούμενο είναι να μην “πνιγούμε” …».