Εφημερίδα Κοινωνική

«Έκλεισαν» τα ναυπηγεία μας οι Γερμανοί για να έχουν δουλειά τα δικά τους!

 Breaking News

«Έκλεισαν» τα ναυπηγεία μας οι Γερμανοί για να έχουν δουλειά τα δικά τους!
22 Απριλίου 2015

Έβαλαν στη… ναφθαλίνη τα ναυπηγεία μας οι Γερμανοί για να έχουν δουλειά τα δικά τους! Και οι ελληνικές κυβερνήσεις το δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα, με αποτέλεσμα σήμερα η ναυπηγική βιομηχανία μας, που είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, να παραμένει ανενεργή και χιλιάδες εργαζόμενοι να ζουν με τον εφιάλτη της ανεργίας.

Αυτό αποκάλυψε στη συνέντευξή του προς τους ναυτιλιακούς συντάκτες, την περασμένη Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ενιαίος φορέας για τα ναυπηγεία

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παρόν της Κυριακής» σκέψη της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας που θα διαχειρίζεται τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, επισημαίνοντας ότι σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί βραχυκυκλώνεται μεταξύ έξι υπουργείων, αλλά και για το καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας των ναυπηγείων που έχουν επιβάλει οι Γερμανοί. Και πρόσθεσε: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέχθηκαν να μην παίρνουμε δουλειές από το εξωτερικό και να λειτουργούν μόνο με εγχώριες παραγγελίες, που όμως δεν αρκούν για να συντηρηθούν τα ναυπηγεία.

Οι Γερμανοί με τον τρόπο αυτό έβγαλαν από το… κάδρο τα ναυπηγεία της χώρας μας για να δουλεύουν μόνο τα δικά τους! Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να συζητάμε με τους δανειστές και όχι τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων». «Η ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα έρθει με τα ευρώ που θα κοπούν από τις συντάξεις αλλά με τη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας».

«Η προηγούμενη κυβέρνηση», αποκάλυψε ο κ. Δρίτσας, «είχε παραγγείλει έξι σκάφη του Λιμενικού στην Κροατία και ένα μεγάλο, τύπου φρεγάτας, στην Ολλανδία! Αυτά μπορούσαν να γίνουν εδώ, αλλά τα ελληνικά ναυπηγεία αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό γιατί δεν είχαν… φορολογική ενημερότητα! Αν υπήρχε ενιαίος φορέας δεν θα χανόταν αυτή η δουλειά. Αλλά και πάλι το Ελεγκτικό Συνέδριο μας «άναψε κόκκινο» στην παραλαβή του πρώτου σκάφους γιατί η σύμβαση ήταν εμπροσθοβαρής! Δηλαδή προέβλεπε να δοθεί πάνω από το 50% ως προκαταβολή και το υπόλοιπο πριν παραληφθούν όλα τα σκάφη. Τελικά, με λεπτούς χειρισμούς καταφέραμε και πήραμε το πρώτο σκάφος και οσονούπω παραλαμβάνουμε άλλα δύο».

Οι πρόσφυγες

Αναφερόμενος στο θέμα των προσφύγων, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ο Θ. Δρίτσας υποστήριξε ότι ο θόρυβος που έχει προκληθεί είναι αδικαιολόγητος γιατί το θέμα δεν είναι καινούργιο. Και η εκμετάλλευσή του για αντιπολιτευτικούς λόγους είναι επικίνδυνη, γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό ή κοινωνικό, αλλά είναι πάνω απ” όλα ζήτημα εθνικής ασφάλειας. «Δυστυχώς», είπε ο υπουργός, «καμία κυβέρνηση δεν το αντιμετώπισε σοβαρά. Μόνο εμείς το έχουμε βάλει στη σωστή του διάσταση κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχουμε συστήσει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η αύξηση του κύματος προσφύγων οφείλεται στο ότι έχει χειροτερέψει δραματικά η κατάσταση στη Συρία και τον Λίβανο. Η αύξηση του κύματος των προσφύγων δεν οφείλεται στη δήθεν πολιτική των ανοιχτών συνόρων, όπως εντελώς ανεύθυνα λένε κάποιοι. Ίσα ίσα, που οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και τα μέσα έχουν πολλαπλασιαστεί». Ο υπουργός ανέφερε ότι το 2014 είχαμε αύξηση κατά 285% των προσφύγων που ήρθαν στη χώρα μας από το Ανατολικό Αιγαίο σε σχέση με το 2013, ενώ το α΄ τρίμηνο του 2015 ο αριθμός των προσφύγων που ήρθαν διά θαλάσσης από την Τουρκία τριπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Διάτρητοι οι διαγωνισμοί του Λιμενικού

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε ακόμα και στην Πλοηγική Υπηρεσία για την οποία είπε ότι έχει πολλά κενά, γιατί δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις, άσχετα αν είναι ένας τομέας που μπορεί να φέρει πολλά λεφτά με την αύξηση της κρουαζιέρας. Για τους διαγωνισμούς αξιωματικών Λιμενικού Σώματος και λιμενοφυλάκων ο Θ. Δρίτσας είπε ότι ήταν διάτρητοι και εντοπίστηκαν πολλά στοιχεία διαβλητότητας, τα οποία θα σταλούν στον εισαγγελέα.

Όμως, οι διαγωνισμοί δεν θα ακυρωθούν γιατί υπήρξαν και πολλά παιδιά που δίκαια πέτυχαν και θα αδικηθούν σε μια τέτοια περίπτωση. Απλά θα επαναπροκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για λιμενοφύλακες, με δικαιότερη κατανομή ειδικοτήτων, μια και στον προηγούμενο υπήρξαν επιλαχόντες με βαθμολογία μεγαλύτερη των τελευταίων επιτυχόντων!

Η χαμένη μάχη με το ΕΣΠΑ

Ο Θ. Δρίτσας αναφέρθηκε, τέλος, στις κατηγορίες του προκατόχου του ότι υπήρχαν ώριμα προγράμματα 200-300 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ, τα οποία έμειναν ανεκμετάλλευτα. Δεν βρήκε κανένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ούτε ώριμο ούτε σε εξέλιξη. Μόνο… κάποιες εκθέσεις ιδεών που δεν είχαν καν προωθηθεί για να γίνουν πρότζεκτ και να διεκδικήσουν την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Αντίθετα, έργα ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, που ήταν σε εγκεκριμένα προγράμματα για την αναβάθμιση των ΑΕΝ Σύρου, Χίου, Οινουσσών, Κρήτης και Μακεδονίας, απεντάχθηκαν γιατί δεν ενδιαφέρθηκε κανένας από το υπουργείο να προσκομίσει τους σχετικούς φακέλους για να εκταμιευθούν τα χρήματα. *Με πληροφορίες από την εφημερίδα Παρόν της Κυριακής

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ