Εφημερίδα Κοινωνική

Τέλος στον ΕΝΦΙΑ – Ειδικός φόρος για περιουσία άνω των 300.000 ευρώ

 Breaking News

Τέλος στον ΕΝΦΙΑ – Ειδικός φόρος για περιουσία άνω των 300.000 ευρώ
05 Φεβρουαρίου 2015

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, επανεξέταση φοροαπαλλαγών και φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας (ΦΜΠ) άνω των 300.000 ευρώ προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών και άλλων στοιχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και όσων κάνουν δήλωση στη χώρα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγηση τους εκτός Ελλάδας), θα φορολογηθούν με φόρο μεγάλης περιουσίας, βάσει του περιουσιολογίου.

Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Φόρο Μεγάλης Περιουσίας προβλέπει:

• Αφορολόγητο όριο για το σύνολο της περιουσίας (300.000 ευρώ ανά άτομο)

• Θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα

• Κατάργηση των διάφορων τελών που εφαρμόζονται σήμερα στα ακίνητα

• Τα έσοδα θα ανέλθουν στο ύψος τουλάχιστον του μέσου όρου της Ε.Ε.

Με αυτόν τον τρόπο και πέραν της ενίσχυσης των εσόδων, η κυβέρνηση προσδοκά να απαντήσει στις επικρίσεις των εταίρων, κυρίως των Γερμανών, ότι δεν έχουν φορολογηθεί οι πλούσιοι στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων δεν θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αλλά οι πραγματικές αξίες, οι οποίες θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.  Ακόμη, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, το οποίο θα διαμορφώνεται στις 16.000 ευρώ για τις οικογένειες με δυο παιδιά και στις 19.000 ευρώ με τρία παιδιά. Οι εκπτώσεις φόρου θα παρέχονται με βάση το εισόδημα του καθενός και με διαφορετικούς συντελεστές.

Οι φόροι στα ακίνητα 

Σχετικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας σχεδιάζεται η κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και η φορολόγηση των ακινήτων με βάση τα αφορολόγητο του Φόρου Μεγάλης Περιουσίας (300.000 ευρώ κατ’ άτομο). Για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων θα χρησιμοποιηθούν αξίες, που δεν θα επιτρέπουν υποκειμενικές κρίσεις, δεν θα απέχουν από την πραγματικότητα (όπως οι σημερινές αντικειμενικές αξίες), και θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.

Στις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ως αξία περιουσίας για τον δανειολήπτη, δεν θα περιλαμβάνεται το τμήμα εκείνο του δανείου το οποίο δεν έχει ακόμα εξοφληθεί.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ