Εφημερίδα Κοινωνική

Τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για συντάξεις, μισθούς, φόρους – Ποιες αποφάσεις πρέπει να καταργήσει

 Breaking News

Τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για συντάξεις, μισθούς, φόρους – Ποιες αποφάσεις πρέπει να καταργήσει
27 Ιανουαρίου 2015

*του Κώστα Παναγιωτάκη

Ηλεκτρικές καρέκλες περιμένουν τους νέους υπουργούς που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερο βάρος θα πέσει σε τρία υπουργεία: Το Οικονομικών, το Εργασίας και το Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αυτό γιατί τα τρία αυτά υπουργεία θα πρέπει να συντονιστούν για να φέρουν εις πέρας μια σειρά δεσμεύσεων απέναντι στους πολίτες.

Οι τρύπες στα Ταμεία, η ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος, οι εκκρεμότητες για τα μισθολογικά, οι απολύσεις, το ωράριο, ο διάλογος με τους συνδικαλιστικούς φορείς και… οι προεκλογικές υποσχέσεις που μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν δύσκολο σκόπελο που αν δεν ξεπεραστεί, ενδέχεται να φέρει τις πρώτες αρνητικές κριτικές για την πορεία του νέου κυβερνητικού σχηματισμού.

Ασφαλιστικό

Επιτακτική ανάγκη για τη νέα κυβέρνηση είναι να βρει την ισορροπία με την Τρόικα, αφού έχει υποσχεθεί να «ξηλώσει» όλα όσα γράφονταν στο περιβόητο «email Χαρδούβελη» για παρεμβάσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, ρήτρες μηδενικού ελλείμματος, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, συγχωνεύσεις Ταμείων κτλ. Υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν -και είναι- η ακύρωση της αύξησης των ορίων ηλικίας, το φρένο στη μείωση των συντάξεων και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, η αποκατάστασή τους ξεκινώντας από την κατώτατη σύνταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ στο πλαίσιο του «προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» έκανε λόγο για επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Πόσο εφικτό είναι να γίνει αυτό; Θα φανεί τους επόμενους μήνες. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η «περίοδος χάριτος» για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης θα σύντομη, αφού πέραν του 4μηνου αυτά τα θέματα θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει.

Εργασιακά

Η στήριξη της εργασίας και η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι δύο ζητήματα που πάντα «έκαιγαν» τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα… θα κληθεί να πάρει αποφάσεις. Αρχικά, ο νέος υπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο της «ευέλικτης αγοράς εργασίας» που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου που ισχύει από το 1982, σε επιμέρους ζητήματα, όπως είναι οι συνδικαλιστικές άδειες, η χρηματοδότηση των συνδικάτων, η κήρυξη απεργίας κτλ. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες «απαγορεύεται» να αποκλίνουν από την πολιτική ιδεολογία του. Το ίδιο ισχύει και για τις ομαδικές απολύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του παρέθετε συγκεκριμένες προτάσεις για την εργασία και την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και τα μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Εστίαζε δε, στην αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας, των κατώτατων μισθών και στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας επέμενε στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2009. Το υφιστάμενο εργασιακό περιβάλλον συγκριτικά με τις παραπάνω δεσμεύσεις, θα αποτελέσουν ένα δύσκολο «σταυρόλεξο» για τον νέο υπουργό Εργασίας που αυτή τη φορά δεν θα έχει ως «λυσάρι» τις προτάσεις της Τρόικας.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για συντάξεις, μισθούς, φόρους αλλά και ποιοι νόμοι πρέπει να καταργηθούν να για να επιτύχει το στόχο του.

 

1η ΔΕΥΣΜΕΥΣΗ

Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ για όλα τα εισοδήματα. Τι ισχύει σήμερα: Αφορολόγητο 9.500 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους (ψηφίστηκε με τον φορολογικό νόμο του 2014)

2η ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και εφαρμογή ΦΜΑΠ (ατομικό αφορολόγητο 200.000 – 300.000 ευρώ). Τι ισχύει σήμερα: Φόρος από το 1τμ χωρίς αφορολόγητο (φορολογικός νόμος 4223/2013)

3η ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών. Τι ισχύει σήμερα: Ισχύουν αντικειμενικές πλασματικές αξίες (τελευταία αλλαγή Μάρτιος 2007)

4η ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Κατάργηση εξίσωσης ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Τι ισχύει σήμερα: Ενιαίος Φόρος 330 ευρώ το χιλιόλιτρο (νόμος 4092/2012)

5η ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ. Τι ισχύει σήμερα: 586 ευρώ για άνω των 25 ετών και 511 ευρώ για τους νέους (ψηφίστηκε στο 3ο μνημόνιο)

6η ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Επαναφορά της 13ης κύριας σύνταξης για όσες συντάξεις είναι έως 700 ευρώ. Τι ισχύει σήμερα: Δεν χορηγείται 13η και 14η σύνταξη (απόφαση μνημονίων 1,2,3)

7η ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Επαναφορά στον βασικό μισθό τριετιών και ωριμάνσεων. Τι ισχύει σήμερα: Κομμένες τριετίες. Επανεξέταση όταν μειωθεί η ανεργία στο 10% (απόφαση μνημονίου 3)

8η ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα έως 300 kwh μηνιαίως σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τι ισχύει σήμερα: Δεν προβλέπεται δωρεάν ρεύμα αλλά μόνο εκπτώσεις (κοινωνικό τιμολόγιο)

9η ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Δωρεάν μετακινήσεις στα ΜΜΜ για οικονομικά ευπαθείς ομάδες και ανέργους. Τι ισχύει σήμερα: Καμία έκπτωση για ανέργους (δεν έχει ψηφιστεί νόμος)

10η ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε 84 δόσεις με ανώτατη δόση 20% του εισοδήματος. Τι ισχύει σήμερα: 72 έως 100 δόσεις χωρίς κριτήριο ελαχίστου εισοδήματος (νόμος 4305/2014)

11η ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Απαγορεύεται οι τράπεζες να εισπράττουν τμήμα ή μέρος της μισθοδοσίας των οφειλετών. Τι ισχύει σήμερα: Υπάρχει ακατάσχετο έως 1.500 ευρώ (φορολογικός νόμος)

Τέλος, να σημειωθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ότι θα σηκώσει «ασπίδα» στους πλειστηριασμούς.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ