Εφημερίδα Κοινωνική

Οι προεκλογικές εξαγγελίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για φόρους και συντάξεις

 Breaking News

Οι προεκλογικές εξαγγελίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για φόρους και συντάξεις
13 Ιανουαρίου 2015

Το ύψος των συντάξεων, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό καθώς και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα βρέθηκαν στο προσκήνιο της σύντομης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, με τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, να πρεσβεύουν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές στα δύο αυτά «καυτά» θέματα. Στον προεκλογικό αγώνα μπαίνουν υποσχέσεις για παροχές (λελογισμένες και μη), ενώ στην προεκλογική… μάχη ρίχνονται ακόμη και ήδη ψηφισμένοι νόμοι, η εφαρμογή των οποίων τίθεται εν αμφιβόλω. Το σκηνικό συμπληρώνουν οι δεσμεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, έτσι όπως περιγράφονται στο απαντητικό email του υπουργείου Οικονομικών προς τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η Ν.Δ. δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Δεδομένες θεωρούνται οι παρεμβάσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ παροχές, καθώς η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος οδηγεί σε νέες μειώσεις εντός του 2015. Η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και κατάργησης των στρεβλώσεων. Ο ίδιος ο κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της Ν.Δ. έκανε λόγο για «προστασία των εισφορών των εργαζομένων ώστε να μη σπαταλιούνται από χαριστικές συντάξεις ολίγων». Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις συντάξεις των 40άρηδων, έκανε λόγο για μεγάλες αποκλίσεις και ξεκαθάρισε ότι αυτές, σταδιακά και χωρίς αιφνιδιασμούς, θα εξαλειφθούν. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε μετά το 2020 όλοι να βγαίνουν στη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας. Παράλληλα, έχει συμφωνήσει με την τρόικα για αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για λήψη οποιασδήποτε σύνταξης στα 20 χρόνια.

Για το ΕΚΑΣ, η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της εφαρμογής νέων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ συζητά την κατάργησή του και τη μερική αντικατάστασή του με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για χαμηλοσυνταξιούχους. Στα εργασιακά, συζητά αλλαγές στο λοκ άουτ, αποκλείει για την ώρα παρεμβάσεις στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Στο καυτό θέμα της ανεργίας, η Ν.Δ. μιλά για αναπτυξιακές πολιτικές και επενδύσεις σε συγκεκριμένους κλάδους που θα οδηγήσουν σε 770.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ εκ των πραγμάτων τάσσεται και υπέρ των προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται από τον ΟΑΕΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ στο πλαίσιο του «προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» που βάσει των εξαγγελιών του ίδιου του κ. Αλέξη Τσίπρα θα εφαρμοστεί άμεσα, κάνει λόγο για επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι πρόκειται για «τεράστιο» κόστος, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοστολογεί το μέτρο σε 543 εκατ. ευρώ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς έχουν δεσμευθεί ότι θα καταργήσουν τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, που σημαίνει επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε 60 έτη για μειωμένη και 65 για πλήρη σύνταξη, μη εφαρμογή της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ και της συμπληρωματικής αναλογικής, ενώ έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης του ΕΚΑΣ. Παράλληλα, δεσμεύονται για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία και τα Ταμεία εφάπαξ.

Στα εργασιακά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα επαναφέρει άμεσα τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ. Μάλιστα τάσσεται υπέρ της κατάργησης όλων των νόμων με τους οποίους υπήρξαν παρεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις και δεν συζητά αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και το λοκ άουτ. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει πρόγραμμα απασχόλησης για 300.000 νέες θέσεις εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία, καθώς και για διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Φοροελαφρύνσεις

Σε εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων (Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ). Ωστόσο δεν έδωσαν ούτε σαφή κοστολόγηση των προτάσεών τους ούτε εξήγησαν πώς οι ελαφρύνσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβαδίσουν με τη δημοσιονομική πολιτική που προβλέπεται από τη συμφωνία με την τρόικα, ενώ για τα περισσότερα μέτρα δεν υπήρχε και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Οι φοροελαφρύνσεις αυτές ανακοινώνονται την ώρα που η τρόικα διαπιστώνει μεγάλο δημοσιονομικό κενό για φέτος και κατ’ επέκταση την ανάγκη νέων μέτρων ώστε να επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θεωρεί ότι το κενό είναι της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο θεωρεί μεν την εκτίμηση της τρόικας υπερβολική, αλλά δέχεται ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015, το οποίο και καλύπτεται με διάφορες παρεμβάσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα δύο κόμματα που διεκδικούν την ανάληψη της διακυβέρνησης πρότειναν τις τελευταίες ημέρες παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν σε κάποιο βαθμό τους φορολογούμενους, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν και «τρύπες» στον ήδη προβληματικό προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα, οι εξαγγελίες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, μόνο στο σκέλος της φορολογίας δημιουργούν ένα «κενό» στον προϋπολογισμό της τάξης περίπου του 5,1 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την κοστολόγηση του υπουργείου Οικονομικών. Κόστος το οποίο θα δημιουργηθεί από:

- την επιστροφή του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ (2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο, έναντι εκτίμησης 1,5 δισ. ευρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ),

- την κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και αντικατάστασή του από φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία (2,25 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες, δεδομένου ότι ο νέος φόρος θα αφορά περιουσία άνω των 400.000 ευρώ),

- την κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (περίπου 350 εκατ. ευρώ το όφελος από την εξίσωση).

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς, προχώρησε σε εξαγγελίες με κόστος, αλλά μικρότερο. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί σταδιακά ο ΕΝΦΙΑ ξεκινώντας από φέτος. Αν και δεν ξεκαθάρισε το πόσο θα μειωθεί, παλαιότερες εκτιμήσεις για έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ κάτω του 1% του ΑΕΠ οδηγούν σε μια απώλεια εσόδων περίπου 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αποδίδεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, δήλωσε ότι ο φορολογικός συντελεστής για τα νομικά πρόσωπα θα μειωθεί στο 15% και για τα φυσικά πρόσωπα έως και στο 33% από 42% που είναι τώρα ο υψηλός συντελεστής. Πέραν αυτών, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε ανακοινώσεις που δεν έχουν κόστος και δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους όπως έχουν υπολογιστεί. Για παράδειγμα, η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά δεν επηρεάζει την πορεία του προϋπολογισμού γιατί δεν είχε υπολογιστεί ποτέ ότι θα καταργηθεί η εξαίρεση αυτή. Είχαν καταρτιστεί σχετικά σενάρια, αλλά δεν είχε αποφασιστεί κάτι επισήμως για να συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε πως θα εξεταστεί η απαλλαγή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 ευρώ, θα καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και το «πόθεν έσχες» από την πρώτη κατοικία και θα διευρυνθεί η επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία. Μέτρα, τα οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί το κόστος τους, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι περιορισμένο.

Πηγή: Καθημερινή

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

ΕΚΛΟΓΕΣ

  Δείτε το Debate των υποψηφίων Δημάρχων Πειραιά – Μίλησαν για όλα στην «Κοινωνική» και το Portnet

Δείτε το Debate των υποψηφίων Δημάρχων Πειραιά – Μίλησαν για όλα στην «Κοινωνική» και το Portnet

Διαβάστε περισσότερα
  Αθηνά Γλυκα – Χαρβαλάκου – Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΙΚΗΤΗΣ του Γιάννη Μώραλη: «Ας μιλήσουμε για τον απολογισμό έργου των 9 ετών και για όλα όσα πρόκειται να γίνουν για τον Πειραιά μας!»

Αθηνά Γλυκα – Χαρβαλάκου – Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΙΚΗΤΗΣ του Γιάννη Μώραλη: «Ας μιλήσουμε για τον απολογισμό έργου των 9 ετών και για όλα όσα πρόκειται να γίνουν για τον Πειραιά μας!»

Διαβάστε περισσότερα
  Παναγιώτης Ρέππας – Αντιδήμαρχος Καθαριότητας-Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΙΚΗΤΗΣ του Γιάννη Μώραλη: Κεντρική Προεκλογική Εκδήλωση στον Πειραϊκό Σύνδεσμο

Παναγιώτης Ρέππας – Αντιδήμαρχος Καθαριότητας-Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΙΚΗΤΗΣ του Γιάννη Μώραλη: Κεντρική Προεκλογική Εκδήλωση στον Πειραϊκό Σύνδεσμο

Διαβάστε περισσότερα
  Σταυρούλα Αντωνάκου – Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά-Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ του Νίκου Χαρδαλιά: «Θα πολλαπλασιάσουμε  τα έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά»

Σταυρούλα Αντωνάκου – Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά-Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ του Νίκου Χαρδαλιά: «Θα πολλαπλασιάσουμε τα έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά»

Διαβάστε περισσότερα
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ