Εφημερίδα Κοινωνική

Αλέξης Μητρόπουλος: Όλη η αλήθεια για τις συντάξεις

 Breaking News

Αλέξης Μητρόπουλος: Όλη η αλήθεια για τις συντάξεις
30 Ιανουαρίου 2015

«Το πρόβλημα ότι θα χορηγούνται οι συντάξεις στο σημερινό επίπεδο δεν αμφισβητείται. Αυτό το οποίο ήθελε να εκφράσει μάλλον, ο κ. Ρωμανιάς είναι ότι δεν είναι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις… Σήμερα, όσον αφορά στις συντάξεις ισχύουν τέσσερις νομοθετικές περικοπές. Άρα, το σημερινό σύστημα που είναι χαμηλό, είναι εγγυημένο. Αλλά και για τις επικουρικές συντάξεις οι τροϊκανοί πίεζαν μέχρι πρόσφατα, ώστε να υπάρξει και άλλη οριζόντια περικοπή, λόγω του ότι το κράτος, εδώ και επτά μήνες, έφυγε από την εγγύηση των επικουρικών. Δεν εγγυάται το κράτος για τις επικουρικές με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης ήθελε να πει ότι άλλες περαιτέρω μειώσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, αν δεν γίνει επαναρτίωση ή ενίσχυση των ταμείων… Το σημερινό επίπεδο (σ.σ των συντάξεων) -και εμείς θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε τις περικοπές που έχει κάνει η τρόικα-, όπως έχει καθηλωθεί με τις μνημονιακές περικοπές, δεν αμφισβητείται. Παρόλα αυτά, κάποιοι, μέσα σε αυτούς και εγώ, φοβούμαστε ότι αν δεν γίνει επαναρτίωση των ταμείων -εγώ προσθέτω αν δεν γίνει και επιστροφή τμήματος των κουρεμένων αποθεματικών του PSI-, τότε το σύστημα δεν θα μπορέσει να αποφύγει περαιτέρω μειώσεις» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84.

Στην ερώτηση εάν είναι εφικτή η επαναρτίωση στο άμεσο μέλλον είπε: «Έχω καλέσει την κυβέρνηση να θέσει στην κεντρική διαπραγμάτευση και με τον κ. Ντάισελμπλουμ σήμερα, και με τον με τον κ. Βίζερ, το ότι ένας από τους πυλώνες της διαπραγμάτευσης θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων κατά το προηγούμενο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Είναι το πρώτο θέμα που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση μας. Κακώς θεωρήθηκαν τα αποθεματικά των ταμείων ιδιωτικό χρέος και μπήκαν στο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Άρα λοιπόν, αν δεν γίνει επαναρτίωση των ταμείων κατά την επιστροφή τμήματος των κουρεμένων από το PSI, που θα σώσει μεταβατικά το σημερινό επίπεδο των συντάξεων, τότε η κυβέρνηση θα μπει σε δύσκολη θέση να σκεφτεί για περαιτέρω μειώσεις…». Και πρόσθεσε: «Δεύτερη υποστηρικτική γραμμή θα είναι να διατηρηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία του περσινού έτους, διότι θα δώσει ανάσα ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε επικουρικές και κύριες συντάξεις. Αν ισχύσει η περικοπή που έχει προβλεφθεί και με το μεσοπρόθεσμο από 1ης Ιανουαρίου του 2015 και εφεξής, τότε πάλι, αν δεν γίνει επαναρτίωση με τον τρόπο που περιέγραψα -δηλαδή διατήρηση τουλάχιστον της περσινής κρατικής επιχορήγησης, δεν μιλάω για αύξηση-, τότε ίσως να μην μπορέσουμε να αποφύγουμε περαιτέρω μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις… Αν τεθεί στο τραπέζι, από σήμερα, το θέμα των ρητρών, η ενισχυμένη παρουσία του κράτους στα ταμεία και κυρίως η άμεση λυσιτέλεια του ζητήματος της επαναρτίωσης των ταμείων μέσα από το PSI, θα δώσει ανάσα. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να αποφευχθούν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις… Ως τρίτη πρόταση έχω εισηγηθεί να «ξεακυρωθούν» οι καταργήσεις των κοινωνικών πόρων υπέρ των ταμείων επικούρησης».

Νέες διαβεβαιώσεις, ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τις συντάξεις, έδωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης. «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα με τις συντάξεις», είπε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο Mega. Eρωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργου Ρωμανιά, είπε ότι «μεγεθύνθηκε μια αναφορά, η οποία δεν φάνηκε να έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα». Υπογράμμισε ότι ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Στρατούλης ήταν σαφής.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ