Εφημερίδα Κοινωνική

4+1 Δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το κλίμα πριν τις εκλογές – Ποια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

 Breaking News

4+1 Δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το κλίμα πριν τις εκλογές – Ποια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή
08 Ιανουαρίου 2015

Προβάδισμα από 2 έως 3,5% στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τέσσερις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και στην παράσταση νίκης, ενώ προβάδισμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία διατηρεί ο Αντώνης Σαμαράς έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ προηγείται του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου το οποίο εμφανίζεται μαζί με τους ΑΝΕΛ να μην μπαίνει στη Βουλή. Αναλυτικά:

 GPO

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3,2% έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,5% και η ΝΔ 25,3%. Ακολουθούν «Το Ποτάμι» με 5,8%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΠΑΣΟΚ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,7%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,6%, ο ΛΑ.Ο.Σ με 2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%. ‘Αλλο κόμμα επιλέγει το 2% του δείγματος. Το Λευκό/Άκυρο συγκεντρώνει 0,9%, ενώ ένα 13,1% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν έχουν αποφασίσει. Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό για μετά τις εκλογές», τον Αντώνη Σαμαρά επέλεξε το 40,3% και τον Αλέξη Τσίπρα το 34,9%. Ένα 23,5% απάντησε «Κανένας». Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5 – 7 Ιανουαρίου 2015.

 INTERVIEW

Στο 2% μειώνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ενώ το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών αγγίζει το 2,1% σύμφωνα με τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση εταιρείας INTERVIEW για την «ΒΕΡΓΙΝΑ TV», που διενεργήθηκε στις 5 και 6 Ιανουαρίου 2015. Στην ερώτηση, εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, οι ερωτηθέντες απάντησαν: ΣΥΡΙΖΑ 27,1%, ΝΔ 25,1%, Ποτάμι 6,3%, Χρυσή Αυγή 5,7%, ΚΚΕ 4,6%, ΠΑΣΟΚ 3,6%, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,1%, ΑΝΕΛ 1,7%, ΔΗΜΑΡ 0,2%, άλλο κόμμα 6%, αναποφάσιστοι εμφανίστηκαν το 10%, ενώ άκυρο/λευκό ανέφεραν το 7,6%. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης το 53% των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται ως ρεαλιστικό το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε βλέπει ρεαλιστική τη θέση του για τέλος της λιτότητας και των μνημονίων σε ποσοστό 59%. Επίσης ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός σε ποσοστό 41% έναντι 29% που προτιμούν τον Αλέξη Τσίπρα. Το 41% ακόμη των πολιτών που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση εκτιμούν πως ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους δανειστές μας. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, η διαφορά ήταν στο 2,3% (ΣΥΡΙΖΑ 27,4% και ΝΔ 25,1%).

 Pulse

Η πρώτη δημοσκόπηση της Pulse για την εκπομπή Evening Report του Γιώργου Κουβαρά στο Action24, μετά την προκήρυξη εκλογών καταγράφει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με διαφορά 3,5% στην εκτίμηση ψήφου, έναντι 4% που κατέγραφε η προηγούμενη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2014. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου εθνικών εκλογών με αναγωγή επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 30,5% (ακριβώς το ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη δημοσκόπηση) και η ΝΔ 27% (έναντι 26,5% που είχε στην προηγούμενη έρευνα). Την τρίτη θέση μοιράζονται το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή με 6%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, οι ΑΝΕΛ με 3% και το νεοσύστατο κόμμα Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με 2,5%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, προκύπτει βουλή 7 κομμάτων, με το ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει 141 έδρες, τη ΝΔ 80, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τη ΧΑ από 18, το ΚΚΕ 16 και τους ΑΝΕΛ 8. Ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να προηγείται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με 36% έναντι 30% του Αλέξη Τσίπρα. Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 61%, έναντι 29% της ΝΔ. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57%) προτιμούν μία κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων , έναντι του 32% που θεωρούν καλύτερο να προκύψει από τις εκλογές μία αυτοδύναμη, μονοκομματική κυβέρνηση. Από αυτούς που προτιμούν μία κυβέρνηση συνεργασίας, το 43% προτιμούν να είναι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα, το 29% μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και το 25% μία κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Μικρή αύξηση εμφανίζει το ποσοστό αυτών που εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ (50%). Σημειώνεται ότι στην πρώτη έρευνα της Pulse για το Action24 με αυτό το ερώτημα, το ποσοστό αυτών που θεωρούσαν ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ ήταν 39%. Σημαντική αύξηση παρουσιάζεται στο ποσοστό αυτών που επιθυμούν σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά σε συνεννόηση με την τρόικα. Το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί από το 41% (23 Νοεμβρίου 2014) στο 56% σήμερα.

 ΑLCO

Προβάδισμα 3,3 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της ALCO, που δημοσιεύεται την Πέμπτη, στην εφημερίδα Το Ποντίκι. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-6 Ιανουαρίου η εικόνα της πρόθεσης ψήφου έχει ως εξής: ΝΔ 28,6%, ΣΥΡΙΖΑ 31,6%, Ποτάμι 4,2%, Χρυσή Αυγή 4,1%, ΚΚΕ 3,8%, ΠΑΣΟΚ 3,6%, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,5%, ΑΝΕΛ 2,2% άλλο κόμμα το 3,2% και οι αναποφάσιστοι στο 9,7%. Με αναγωγή στα έγκυρα, η δύναμη των κομμάτων διαμορφώνεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ως εξής: ΝΔ 30,5%, ΣΥΡΙΖΑ 33,8%, Ποτάμι 4,5%, Χρυσή Αυγή 4,4%, ΚΚΕ 4,1%, ΠΑΣΟΚ 3,9%, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,7%, ΑΝΕΛ 2,4%, άλλο κόμμα το 3,4% και οι αναποφάσιστοι στο 10,3%. Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 59% έναντι 20% της ΝΔ.

 Η δημοσκόπηση του Πεταλωτή

Mία αποκαλυπτική δημοσίευση που παρουσιάσει το Κίνημα Σοσιαλιστών Δημοκρατών με σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που εμφανίστηκε σε χθεσινές δημοσκοπήσεις διαθέτει ο Γιώργος Πεταλωτής, εις εκ των εκπροσώπων του Κινήματος.

Ο ίδιος, έγραψε χθες το βράδυ στο facebook πως υπάρχει δημοσκόπηση που παρουσιάζει το Κίνημα να έχει 4,8% και να προηγείται του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ.  Ακολουθεί η ανάρτηση του Γιώργου Πεταλωτή:

«ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ … 4 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Ημέρες κατάρτισης ψηφοδελτίων , αλλά και δημοσκοπήσεων … μόλις 4 ημέρες απο την ίδρυση του Κινήματός μας . Τις δημοσκοπήσεις των ελληνικών ΜΜΕ τις είδαμε και θα τις σχολιάσουμε σε εκπομπές, σταθμούς κλπ. Σήμερα όμως, η JP Morgan, εταιρία επενδύσεων, με ακριβείς και ελεγμένες αναλύσεις και με πηγή της δημοσκόπησης την εταιρία δημοσκοπήσεων PRO OLYMPIC CIRCLES , δίνει στο ΚΙΝΗΜΑ μας ποσοστό 4,8 %. Ακολουθούν 4 % ,το ΠΟΤΑΜΙ 2,5% , οι ΑΝΕΛ και 2,2% ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.»

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ