Εφημερίδα Κοινωνική

Nα μαζέψουμε αυτή την κατάσταση

 Breaking News

Nα μαζέψουμε αυτή την κατάσταση
15 Δεκεμβρίου 2014

 

 

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι κάτοικοι μεγάλων πόλεων, όπως ο Πειραιάς, συνειδητοποιούν ότι η ζωή σε αυτές είναι μια πολύ σκληρή υπόθεση. Μια σειρά προβλημάτων,­ κυκλοφοριακό, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κατάρρευση του κοινωνικού ιστού, αύξηση της εγκληματικότητας ­ έχουν πλέον φθάσει σε οριακά σημεία και οδηγούν όλο και περισσότερους πολίτες (και επισκέπτες) να αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους φυγής.

*Του Κώστα Παναγιωτάκη

Η καθημερινότητα είναι βίαιη. Σκεφτείτε μια συνηθισμένη ημέρα στον Πειραιά. Πόσο να κλείσεις τα αφτιά σου σε εργοτάξια, σειρήνες, κορναρίσματα και ύβρεις για μια θέση παρκινγκ… H αγανάκτηση πολλαπλασιάζεται στις μπλοκαρισμένες αρτηρίες του οδικού δικτύου. Ο κοινωνικός ιστός καταρρέει και παρασύρει μαζί του στη χρεοκοπία τις παραδοσιακές παραγωγικές μονάδες με την ανεργία, την υποαπασχόληση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η πόλη που αγαπήσαμε έγινε πλέον πόλη που… φοβόμαστε. Πολλά εξαγγέλλονται… Πολλά σχεδιάζονται, όμως οι Πειραιώτες εξακολουθούν να ζουν με ένα «θα»… “θα γίνουν τα έργα του Μετρό”, “θα γίνει ανάπλαση του κέντρου”, “θα γίνει η Ράλλειος δικαστικό μέγαρο”, “θα φτιαχτούν οι πλατείες”, “θα γίνει μελέτη για το Μικρολίμανο”… Όλα αυτά σε κάνουν όχι να ζεις τον Πειραιά… αλλά να τον φαντασιώνεσαι και να υπομένεις το καλύτερο αύριο! Η δημοτική Αρχή Γιάννη Μώραλη έχει πέσει από την αρχή στα βαθιά. Χαιρόμαστε που ο νέος δήμαρχος Πειραιά δεν αναλώνεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Αποφεύγει να σηκώσει ψηλά τις ευθύνες του Μιχαλολιάκου. Και καλά κάνει… Διότι, σε γενικές γραμμές ήξερε τι παρέλαβε. Μας αρέσει όμως που είναι εκεί, όταν ο κόσμος τον χρειάζεται (π.χ. πλημμύρες Παλαιά Κοκκινιά). Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει περιθώριο χρόνου αλλά και… ο Μαρινάκης!

Ο χιλιοτραγουδισμένος Πειραιάς, τα επόμενα χρόνια, μπορεί να γίνει μια βιώσιμη πόλη αν υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί σε όλα τα επίπεδα. Παρεμβάσεις σε θέματα που «πονάνε» την πόλη μας: κυκλοφοριακό, δράσεις για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς, αντιπλημμυρικές υποδομές, ελεύθεροι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας, διαχείριση απορριμμάτων, θέσεις εργασίας… Όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται τόνωση των «δυνατών σημείων» της πόλης μας, όπως το τουριστικό πλεονέκτημα, το λιμάνι, οι επιχειρήσεις αλλά… και η νεολαία. Γιατί ο συνδετικός κρίκος αυτής της πόλης είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί του. Αλλά για να μείνουν εδώ, να επενδύσουν εδώ, πρέπει αυτή η πόλη να τους δώσει κίνητρα…

Ο Πειραιάς είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Έχει όμως ανάγκες. Έμεινε πίσω γιατί δεν βρέθηκαν άνθρωποι να κάνουν την υπέρβαση, να δουν αυτές τις ανάγκες κατάματα. Πολλές φορές αναρωτιέσαι από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις… Βλέπετε, όλα σκοντάφτουν σε χρέη, μειωμένες χρηματοδοτήσεις, λίγους εργαζόμενους και τώρα… ίσως και σε εκλογές… Υπάρχουν όμως πράγματα που δεν θέλουν κόπο, αλλά τρόπο… Και που αμέσως θα αναδείξουν το ωραίο πρόσωπο του Πειραιά.

Παραθέτουμε εκείνα που με ελάχιστο κόστος, περίπου ανέξοδα και σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να υλοποιηθούν:

1. Κάδοι απορριμμάτων (πλύσιμο)

2. Παγκάκια (τακτική συντήρηση)

3. Διαβάσεις (σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν)

4. Καθαρισμός από γκράφιτι (π.χ. τοίχοι – αγάλματα)

5. Συντήρηση των παιδικών χαρών

6. Σωστός φωτισμός

7. Περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων

8. Περιποίηση πάρκων, νησίδων, δέντρων.

9. Πεζοδρόμια (πλύσιμο, αποκατάσταση από φθορές)

10. Τροχονόμοι σε σημεία που η κυκλοφορία «κολλάει»

11. Εκδηλώσεις για παιδιά στις πλατείες (σχολικές δράσεις) κ.α. …

Γενικά, ο Πειραιάς χρειάζεται ένα μικρό «λίφτινγκ» για να ομορφύνει πριν το «νυστέρι» που μας ετοιμάζουν οι κατασκευαστικές εταιρείες. Και παιδικές φωνές! Ζωντάνια… Το νόημα το «έπιασε» η δημοτική Αρχή με τις ωραίες δράσεις σκυταλοδρομίας, αγώνων δρόμου κτλ αλλά και με όσα ετοιμάζει τα φετινά Χριστούγεννα στις γειτονιές. Περιμένουμε να δούμε και άλλα όμορφα. Σκεφτείτε: ζωγραφιές μαθητών στις λαμαρίνες των εργοταξίων, τα 5χ5 στην πλατεία Κοραή ή στο Πασαλιμάνι… Είναι άμεση ανάγκη να δοθεί το μήνυμα ότι η πόλη μας δεν έχει αφεθεί στις τύχες των εργολάβων…

Ότι ο Πειραιάς «αντέχει» σε κάθε αντιξοότητα…

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ