Εφημερίδα Κοινωνική

Κατατέθηκε η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

 Breaking News

Κατατέθηκε η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια
03 Νοεμβρίου 2014

Σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που υπολογίζονται σε περίπου 27 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, παρουσιάζοντας παράλληλα τις λεπτομέρειες της ρύθμισης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ.

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια προβλέπει τη μείωση κατά 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και τον διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα. Το κυρίως τμήμα του δανείου θα αποπληρώνεται κανονικά στην τράπεζα και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο μέλλον, τοκιζόμενο ή όχι, τουλάχιστον μία δεκαετία ή δεκαπενταετία και θα επαναξιολογείται τότε κατόπιν αναδιαπραγμάτευσης με βάση την αξία του ακινήτου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ο υπουργός είπε ότι ήδη έχει ενημερωθεί η τρόικα και υπάρχει συζήτηση με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η μία εκ των οποίων φαίνεται να συμφωνεί. Υπογράμμισε δε, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δεδομένη.

 

Το ν/σ για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια οι ρυθμίσεις όπως είπε ο κ. Δένδιας αφορούν 180.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων ο συντριπτικός όγκος που ωφελούνται είναι μικρές (περίπου 165.000) και περίπου 900 είναι οι πολύ μεγάλες και μεταξύ αυτών είναι και αγροτικές επιχειρήσεις.

Όλες όμως, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και διασώζονται τουλάχιστον 350.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, με μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την είσπραξη μελλοντικών φόρων αλλά και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Σχετικά με την έγκριση του νομοθετήματος από την τρόικα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ήδη μία ρητή γραμμένη, επί της αρχής, κατανόηση με την τρόικα και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ σχολίασε ότι «βρίσκεται σε σύγχυση η τρόικα» σχετικά με τα δύο νομοθετήματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας. Η τιμωρητική αντίληψη για τον έντιμο οφειλέτη δεν είναι δίκαιη είπε ο υπουργός.

 

Η ρύθμιση

Η υποβολή αιτήματος για υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2016 για οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες στις 30 Ιουνίου 2014.

Σημειώνεται ότι ο δανειολήπτης που έχει ταυτοχρόνως υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει με βάση το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να υπαχθεί στη ρύθμιση έως το τέλος Μαρτίου 2015. Στη περίπτωση που επιλέξει να ρυθμίσει τις οφειλές του προς τις τράπεζες μετά τον Μάρτιο του 2015, θα μπορεί να κάνει χρήση του ευεργετήματος για «κούρεμα» του 20% των οφειλών του προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα προβλέπεται επανένταξή του συνδυαστικά και στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Η ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή του 50% του συνόλου των οφειλών και μέχρι ποσού 500.000 ανά πιστωτικό ίδρυμα. Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση που αφορά χρέη περίπου 40 δισ. ευρώ έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που:

- Κατά τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ.

- Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 3869/2010 ή έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτή.

- Δεν έχουν παύσει τις εργασίες τους.

- Δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.

- Δεν έχουν καταδικαστεί οι φορείς των επιχειρήσεων.

Στο νομοθέτημα περιλαμβάνονται και τα χρέη της “κακής” Αγροτικής Τράπεζας ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και τα χρέη με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου.

 

Δένδιας: «Να πετύχουμε την επανεκκίνηση της αγοράς στην Ελλάδα»

Η ρύθμιση όπως τόνισε ο κ. Δένδιας είναι αποτέλεσμα σκληρής προεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, την Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, την ΕΚΤ, «ώστε να εξαντληθούν οι αντοχές του συστήματος και της οικονομίας και να πετύχουμε την επανεκκίνηση της αγοράς στην Ελλάδα».

Ο κ. Δένδιας προσήλθε στην επιτροπή και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η ρύθμιση «αφορά μια προσπάθεια για την ελάφρυνση του χρέους των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, καταρχήν προς τα πιστωτικά ιδρύματα και είναι συνδεδεμένη με το σχήμα το οποίο έχει ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία εδώ και λίγες μέρες για τις δόσεις προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία». Όπως εξήγησε «η τροπολογία αυτή, όσον αφορά το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι παρακολουθηματική, δηλαδή ακολουθεί εκείνο το σύστημα και κατά συνέπεια αν οποτεδήποτε στο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών αλλάξει το σύστημα δόσεων επί τα βελτίω, ως προς τις δόσεις στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογη ρύθμιση θα υπάρξει και εδώ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο άρθρο για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης, στο οποίο έχουν εισφερθεί χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, από το Ίδρυμα Ωνάση και από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια που γίνεται για την ανακούφιση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και τη φυγή από την παρούσα κρίση.

Ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε ότι η τροπολογία με βάση τον Κανονισμό, δεν μπορεί να συζητηθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή, διευκρίνισε όμως ότι την καταθέτει σήμερα προκειμένου να έχουν χρόνο τα κόμματα και οι βουλευτές να τη μελετήσουν μέχρι να συζητηθεί στην Ολομέλεια. «Ευελπιστώ και παρακαλώ γι΄ αυτό, λόγω της φύσης των συγκεκριμένων διατάξεων, να έχουμε μια κατά πολύ ευρύτερη συναίνεση, της κυβερνητικής πλειοψηφίας» είπε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας πως «σε ότι τον αφορά τουλάχιστον, κάθε διάταξη η οποία έρχεται δεν διεκδικεί τα εχέγγυα της πανσοφίας και συνεπώς η συνεισφορά της εθνικής αντιπροσωπείας είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη».

Είπε ακόμη ότι για την κατάθεση της τροπολογίας υπήρξε εξαντλητική προεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και με την Ένωση Τραπεζών και με τις τράπεζες και την ΕΚΤ, ώστε να εξαντληθούν οι αντοχές του συστήματος και της οικονομίας ώστε να πετύχουμε την επανεκκίνηση της αγοράς στην Ελλάδα. Το κύριο βάρος της συγκεκριμένης ρύθμισης, είπε, είναι προς την πλευρά των μικρών και μεσαίων οφειλετών, δηλαδή επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν συνολικό κύκλο εργασιών μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ωφελουμένων. Είναι περίπου 165.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με άνω των 700.000 θέσεις εργασίας και περιμένουν τη ρύθμιση με ιδιαίτερη προσδοκία και ελπίδα.

 

Η τροπολογία

Η τροπολογία που περιέχει τις διατάξεις για τα «κόκκινα δάνεια» κατατίθεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο ενσωματώνονται στο Ελληνικό Δίκαιο αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις που είτε επιβάλουν ποινές στερητικές της ελευθερίας είτε προβλέπουν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή απόλυσης υπό όρους είτε επιβάλουν, κατά την προδικασία, μέτρα επιτήρησης εναλλακτικά προς την προσωρινή κράτηση.

 

Σύντμηση της διαδικασίας

Το εν λόγω νομοσχέδιο συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και με την έναρξη της συζητήσεως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι επιθυμεί τη σύντμηση της προθεσμίας μεταξύ της πρώτης και δεύτερης ανάγνωσης ενόψει του ότι με το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα θέματα. Είπε επίσης ότι έχουν λήξει οι προθεσμίες για την ενσωμάτωση τους ,αλλά δόθηκε από την ΕΕ μια προθεσμία χάριτος που εξαντλείται την 1η Δεκεμβρίου και ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσει η ψήφισή του.

Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι η ελληνική κοινωνία αναμένει σήμερα μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία.

 

Αντιδράσεις

Η πρόταση βρήκε όμως αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν ότι αυτή η διαδικασία απαξιώνει το κοινοβούλιο και προέβλεψαν ότι στόχος είναι η κυβέρνηση να περάσει μέσα στο νομοσχέδιο και τροπολογίες.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι συνιστά ύψιστη προσβολή προς τα κόμματα που δεν συγκροτούν την κυβέρνηση αυτή η πρακτική και προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο εισάγεται με αυτή τη διαδικασία με στόχο να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες.

Από το ΚΚΕ, η Λιάνα Κανέλλη κατήγγειλε τη διαδικασία και κατήγγειλε μαζί και διαφημιστική σκοπιμότητα δημοσιευμάτων που φέρουν το νομοσχέδιο ως ανακουφιστικό του φαινομένου του υπερπληθυσμού των φυλακών χωρίς να έχει γίνει συζήτηση στη Βουλή.

Από τη ΔΗΜΑΡ, ο Γιάννης Πανούσης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο θίγει πολύ σοβαρά ζητήματα διεθνούς δικαίου, ποινικού δικαίου και ζητήματα ελευθεριών και δικαιωμάτων και ζήτησε αναβολή της συζήτησης.

Αναβολή ζήτησε και ο Βασίλης Καπερνάρος από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη ζήτησε σεβασμό από την κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στα κόμματα.

«Δεν είναι κακή η διαδικασία. Και με τη συμβουλευτική έτσι γινόταν» παρατήρησε από τη ΧΑ, ο Δημήτρης Κουκούτσης.

Τελικά η πρόταση της αντιπολίτευσης για αναβολή της συζήτησης και κλήση αρμόδιων φορέων σε ακρόαση απορρίφθηκε με ψήφους 16-14 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ