Νέα ευκαιρία χρηματοδότησης θα έχουν τόσο οι νεοφυείς επιχειρηματικές δραστηριότητες (startups) όσο και εταιρίες σε λειτουργία με κονδύλια που ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα “σπάει” σε δύο δράσεις, όπου για καθεμία από αυτές θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου εκτιμούν ότι ενδεχομένως υπάρξει κάποια “πριμοδότηση” για τους νέους και για τις γυναίκες.
Η πρώτη δράση θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις startups. Στο πλαίσιο αυτής, θα επιδοτείται μέχρι 40.000 ευρώ κάθε επιλέξιμο έργο, ενώ θα καλύπτονται στο 100% τα λειτουργικά έξοδα και οι θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του υπουργείου, εκτιμάται πως θα πάρουν το “πράσινο φως” περισσότερα από 5.000 επενδυτικά αρχεία. Η χρηματοδότηση σε αυτή τη δράση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Η δεύτερη δράση θα αφορά σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ενίσχυση σε αυτή την περίπτωση είναι μέχρι 200.000 ευρώ και μπορεί να καλύπτεται έως το 50% των επιλέξιμων δαπανών. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να εντάσσονται σε έναν από τους παρακάτω κλάδους δραστηριότητας: αγροδιατροφή, εφοδιαστική αλυσίδα, περιβάλλον, υγεία-φαρμακευτική βιομηχανία, ενέργεια, υλικά-κατασκευές, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες (έτοιμο ένδυμα, χειροτεχνία, αλλά και εκδόσεις βιβλίων, κινηματογράφος κλπ).
Να σημειωθεί ότι από τη μέρα της προδημοσίευσης μετράει η επιλεξιμότητα των δαπανών. Με λίγα λόγια, κάποιος που επιθυμεί να εκσυγχρονίσει την επιχείρησή του μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία πριν βγει η προκήρυξη. Εφόσον βγει και πάρει το «πράσινο φως», τα τιμολόγια που θα προσκομίσει, για να γίνουν αποδεκτά, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί από την ημερομηνία προδημοσίευσης και μετά.