Εφημερίδα Κοινωνική

Αποκαλύψεις ΣΟΚ σε συνέδριο οδοντιατρικής: Δείτε τι έπαθαν ασθενείς που πήγαν σε οδοντιάτρους της ΠΓΔΜ

 Breaking News

Αποκαλύψεις ΣΟΚ σε συνέδριο οδοντιατρικής: Δείτε τι έπαθαν ασθενείς που πήγαν σε οδοντιάτρους της ΠΓΔΜ
14 Νοεμβρίου 2014

Τρία περιστατικά ασθενών που κινδύνεψε η ζωή τους επειδή επέλεξαν οδοντιάτρους στην ΠΓΔΜ για να λύσουν τα προβλήματα που είχαν με τα δόντια τους, αποκαλύφτηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 34ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 14-16 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δυο άτομα που είχαν καρκίνο στο στόμα και έκαναν εξαγωγή δοντιών σε οδοντίατρο στη Γευγελή καθώς και για έναν διαβητικό ο οποίος πήγε στην ίδια πόλη για εμφυτεύματα και έπαθε αιμορραγία.

Συγκεκριμένα ο ένας από αυτούς είναι 59χρονος άντρας από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος πριν ενάμιση χρόνο είχε κάνει προσθετικές εργασίες στη Γευγελή και πριν δυο μήνες ένιωσε έντονο πόνο και ξαναπήγε στον ίδιο οδοντίατρο για να αφαιρεθεί η γέφυρα και τέσσερα δόντια. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να νοσηλευτεί στην γναθοχειρουργική κλινική του Παπανικολάου όπου διαγνώστηκε ότι είχε καρκίνο.

Ο δεύτερος ασθενής, ένας 67χρονος, μετά από εξαγωγή του κάτω γομφίου που έκανε στη Γευγελή το 2012 πήγε με έντονο πόνο στο νοσοκομείο Πολυκάστρου όπου διαγνώστηκε ακανθοκυτταρικός καρκίνος στη βάση της γλώσσας και διακομίστηκε στην γναθοχειρουργική κλινική του Παπανικολάου.

Ο τρίτος ασθενής είναι ένας 78χρονος διαβητικός από την περιοχή της Εορδαίας, ο οποίος είχε αρρύθμιστο σάκχαρο. Ο συγκεκριμένος ασθενής είχε πάει πριν 15 ημέρες σε οδοντίατρο στη Γευγελή για να βάλει εμφυτεύματα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με αιμορραγία στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο όπου και αντιμετωπίστηκε.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο λόγος που οι Έλληνες πηγαίνουν σε οδοντιάτρους γειτονικών χωρών είναι η έλλειψη οδοντιατρικής ασφαλιστικής κάλυψης στην Ελλάδα και το χαμηλό κόστος των οδοντιατρικών εργασιών, οι οποίες όμως είναι αμφιβόλου ποιότητας και παρέχονται από οδοντιάτρους οι οποίοι τους αντιμετωπίζουν ως “αρπαχτές”.

“Έχει αναφερθεί ότι επεμβατικές οδοντιατρικές εργασίες όπως οδοντικές εξαγωγές σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν καρκινώματα του στόματος και ιδιαίτερα των ούλων είναι δυνατόν να προκαλέσουν ταχύτερη τοπική επέκταση του νεοπλάσματος ή και να διευκολύνουν τη μετάσταση σε περιοχικούς λεμφαδένες ή ακόμη και σε απομακρυσμένα όργανα. Οι ασθενείς με καρκίνο του στόματος που έχουν υποστεί επεμβατικές οδοντιατρικές εργασίες , όπως οδοντικές εξαγωγές πριν την αντιμετώπισή τους εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά , της τάξης του 52%, μεταστάσεων στην περιοχή των λεμφαδένων σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν κάνει εξαγωγές δοντιών, όπου το ποσοστό είναι 26%. Σε τέτοιες περιπτώσεις η πενταετής επιβίωση από 96% μειώνεται στο 65%” επισήμανε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Δεβλιώτης επικαλούμενους στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης, σήμερα ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται σε ποσοστό 5-6% στις δυτικές χώρες, ενώ στην Ινδία και στις αφρικανικές λόγω μάσησης του καπνού σε ποσοστό 30%. Αναφορικά με την Ευρώπη, πρώτες εμφανίζονται η Γαλλία και η Ουγγαρία λόγω καπνού και κατανάλωσης οινοπνεύματος και τελευταίες η Ιταλία και η Ελλάδα.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΕΝΑΚΟΥ-Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιάmenenakou-680x365

«Οι ασθενείς αλλά και η Πολιτεία πρέπει να δουν σοβαρά το θέμα»

Νέα συγκλονιστικά περιστατικά έρχονται στο φως με ασθενείς που επισκέφθηκαν οδοντιάτρους στα Σκόπια για να φτιάξουν τα δόντια τους σε καλύτερες τιμές αλλά κατέληξαν στο νοσοκομείο διατρέχοντας, μάλιστα, σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους. Περιπτώσεις ακατάσχετης αιμορραγίας μετά από αφαίρεση δοντιού, ηπατίτιδες κ.α.

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά Μαρία Μενενάκου η οποία γνωρίζει καλά το θέμα και μας μετέφερε εμπειρίες για το τι πραγματικά συμβαίνει στη γειτονική χώρα. «Μπορεί οι οδοντιατρικές υπηρεσίες στα Σκόπια να είναι πιο φτηνές αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ο κόσμος πρέπει να δει πιο υπεύθυνα τα θέματα υγείας του… Δεν μπορείς για παράδειγμα, να βάζεις στην ίδια μοίρα, τα ψώνια σου στα Σκόπια ή στη Βουλγαρία με ένα σφράγισμα ή με μια εξαγωγή», δήλωσε η κ.Μενενάκου, φέρνοντάς μας ως παράδειγμα ένα περιστατικό κατά το οποίο, μικρό κοριτσάκι κινδύνευσε διότι του κόπηκε κατά λάθος… η στοματική αρτηρία.

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά προσθέτει: «Κατανοώ ότι ο κόσμος αναζητά οικονομικές λύσεις αλλά πόσο μπορείς να “παζαρεύεις” την ίδια σου την υγεία; Δεν κατηγορώ τους συναδέλφους στα Σκόπια ή στη Βουλγαρία. Μπορούν να κρατούν τις τιμές χαμηλά γιατί εκεί δεν έχουν ζητήματα όπως έχουμε εμείς εδώ με το ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές κτλ. Είναι πιο ανταγωνιστικοί στις τιμές τους. Όμως, να ξέρετε ότι το ο βαθμός των ιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός. Έρχονται ξένοι στη χώρα μας μόνο και μόνο για ιατρικές υπηρεσίες. Δυστυχώς, -και εδώ είναι η ευθύνη της Πολιτείας- δεν το έχουμε προβάλλει όλο αυτό, ούτε δίνουμε κίνητρα στον κόσμο να μείνει εδώ… Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι στον κλάδο, αλλά και γενικότερα, σε θέματα υγείας. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης ιατρικού τουρισμού. Κάτι ξεκίνησε με τις ιαματικές πηγές αλλά δεν μιλάμε γι’ αυτό. Μιλάμε για κάτι πολύ περισσότερο. Ξέρετε ότι π.χ. έρχονται τουριστικά «πακέτα» από τις αραβικές χώρες για εμφυτεύσεις μαλλιών; Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με άλλους κλάδους της υγείας. Χρειάζεται λοιπόν να δούμε το πρόβλημα συνολικά και όχι να αναφερόμαστε μόνο σε περιπτώσεις ασθενών που κινδύνευσε η ζωή τους… Να ενισχύσουμε τη σχέση γιατρού και ασθενούς».

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ